Ethiopische Beza Solomon zingt
nu gospels in kerk Mariahoeve

7-11-2019

De Ethiopische Beza Solomon heeft een droom. Eens hoopt zij een documentaire te maken over vrouwenrechten. "Ik ben het er niet mee eens zoals het nu in mijn land toegaat. Ik wil graag helpen om de positie van vrouwen in Ethiopië te verbeteren." Het gesprek voert Beza (31) in een mengeling van Nederlandse en Engelse woorden. Josien Coppoolse, haar maatschappelijk begeleidster, helpt om haar verhaal te verduidelijken.

Statushouder
De Ethiopische, die in 2013 naar Nederland kwam, is sinds april vorig jaar statushouder. Het betekent dat zij toen pas officieel Nederlands kon gaan leren. Zij volgt intussen lessen bij Mondriaan en Taal aan Zee. Ook is zij ambassadeur voor de stichting Het Begint met Taal. Beza, die in Ethiopië voor computerdeskundige studeerde, wil haar leven hier opbouwen en is ervan doordrongen dat kennis van de Nederlandse taal noodzakelijk is. Ze grijpt daarom alles aan om Nederlands te leren en kijkt onder meer naar kinderfilms op televisie. 'Peppa Pig' en 'Buurman en Buurman' zijn favoriet.

ESAT
In de toekomst hoopt ze als video-editor een baan te vinden. Zij doet al enkele jaren ervaring op met video-editing bij de ESAT( Stichting Ethiopian Satellite Television). Daar monteert ze onder meer videofilms. "Soms zenden we via de satelliet video's uit naar Ethiopië," zegt Beza. Zo heeft ze op YouTube in een filmpje gesproken over de demonstraties in Den Haag van en voor Ethiopiërs, en ze heeft verteld over 'Den Haag als een veilige plek'.

Josien Coppoolse
Beza Solomon verliet al in 2009 haar geboorteland vanwege een huwelijk dat zij 'niet zag zitten'. Zij vertrok naar Griekenland, woonde daar vier jaar bij een tante en kwam vervolgens naar Nederland. Ze verbleef in meerdere AZC's, was hier illegaal, tot zij in 2018 statushouder werd. "Er moeten gegronde redeneren zijn om een status te krijgen," zegt Josien Coppoolse. Zij is als maatschappelijk begeleider verbonden aan Vluchtelingenwerk maar stopt daar binnenkort mee. Coppoolse is nu onder meer ook docente bij Taal aan Zee. Het betekent dat het contact met Beza blijft bestaan. Dat is Solomon veel waard. Beza mist haar land en familie. "Mijn ouders zijn overleden. Ik heb daar nog een broer en zuster. Zij heeft net een kindje gekregen. Ik heb pas een foto van de baby gezien."

Inburgering
De Ethiopische volgt inmiddels een Inburgeringscursus. "Ik heb twee toetsen gedaan: 'leren' en 'luisteren' en ben voor allebei geslaagd," klinkt het blij. Voor Beza volgen nog de toetsen 'schrijven en spreken', daarna 'oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt' en 'Kennis van Nederland'. "Ik ben druk bezig met alles." Hoe harder ze studeert des te eerder wordt de droom - een documentaire maken over vrouwenrechten - werkelijkheid, beseft ze. "Ik wil daarin vier Nederlandse vrouwen als voorbeeld nemen om te laten zien: zo kan het ook."

Muziek
Haar ogen lichten op als fotograaf Peter de Groot de Ethiopische jazzvocalisten Alèmayèhu Eshèté en Netsanet Mellessé ter sprake brengt. Ze kent ze, maar jazz is niet zozeer haar muziek. "Ik ben opgegroeid met gospelsongs. We zingen die samen met Eritreeërs in de kerk in Mariahoeve. Soms gaan we ook naar Capitol op de Loosduinseweg. Daar zingen we in het Nederlands, in Mariahoeve in het Engels." Haar vrolijke blik is veelzeggend: Beza Solomon zingt met heel veel plezier gospels.