100.000 bomen en een bos van draad

16-01-2020

Sara Vrugt
Textielkunstenaar Sara Vrugt noemt het haar meest ambitieuze kunstproject tot nu toe: een bos geborduurd op een doek van honderd vierkante meter. Met hulp van vele anderen gaat zij dat dit jaar realiseren en de start is woensdag 22 januari in de Centrale Bibliotheek. Vrugt 'zet kunst in als vorm van verzet'. Of zoals een van haar vriendinnen het verwoordde: 'activisme was nog nooit zo aangenaam'. De ambitie van de Haagse vormgever en ontwerper reikt nog veel verder: in 2021 wil zij met alle projectdeelnemers honderdduizend levende bomen planten. Dat wil zeggen: duizend bomen in Nederland, de 99.000 andere bomen in de tropen.'

Op 22 januari strijkt een pop-up atelier neer in de bieb aan het Spui. Daar wordt tot 21 maart de eerste hand gelegd aan 'een bos van draad'. Daarna verhuist het atelier naar Amsterdam en Leiden. De locatie voor het vierde seizoen is nog niet bekend. Uiteindelijk zal er een kunstwerk ontstaan. Sara Vrugt: "Het doel is om dat doek van honderd vierkante meter op te hangen in de vorm van een spiraal die vier meter hoog is. Doordat het een spiraal is kun je naar binnen lopen. De stof is half transparant, het is een soort gelaagde ruimte. Op al die lagen zijn bomen geborduurd, waardoor je door een geborduurd bos loopt."

Gezamenlijk borduren
Wie geïnteresseerd is kan tot 21 maart aanschuiven aan een vier meter lange tafel om daar gezamenlijk te borduren. Ervaring is geen vereiste. Wie niet handig is met naald en draad kan toch bijdragen. Vrugt: "Je kunt ook een verhaal vertellen, bijvoorbeeld over een herinnering aan je eerste klimboom in je tuin, hoe het was om daar in te zitten. Deze verhalen vormen de wortels van de bomen; we gaan de tekst letterlijk verwerken in het doek." Over het gezamenlijk borduren zegt ze: "We borduren bomen, bladeren en planten. Wie een donatie doet voor de levende bomen krijgt een vogeltje in het geborduurde bos." Iedereen kan als toeschouwer binnenlopen in het pop-up atelier. "Nog leuker is het om zelf mee te doen." Deelnemers zijn van woensdag tot en met zondag welkom op het Spui.

Crowdfunding
De inzet van Sara Vrugt, die in 2011 een vergelijkbaar project uitvoerde bij Heden in de Weimarstraat, wordt gewaardeerd. Via crowdfunding is er bijna 15.000 euro bijgedragen voor de totstandkoming van het kunstwerk. "Voor de laatste loodjes kunnen we nog steun gebruiken. We hebben nog tot en met 19 januari ." Voor het project kreeg ze subsidie van onder meer de gemeente Den Haag, Fonds 1818 en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. De Centrale Bibliotheek bood de ruimte aan en gaat lezingen organiseren rond het thema 'Bomen in de stad'. Data zijn straks te vinden op de website.

Klik hieronder om een YouTube-filmpje te starten                              duur: 1 min. 55 sec

Individuele actie
Sara Vrugt, moeder van twee kinderen, wordt 'niet vrolijk van de verandering van het klimaat'. "Dan vraag ik me af wat ik zelf kan doen. Ik vlieg bijvoorbeeld niet en eet plantaardig. Ik zou willen dat veel meer mensen dat soort keuzes maken. Maar je hebt al snel het gevoel dat je een eenling bent, dat de grote machthebbers toch beslissen. Maar zo zwart-wit is het niet. Uit een individuele actie kan wel degelijk iets groots groeien. Dat wil ik met mijn project laten zien. Ik zet mijn talent en vakkennis op een positieve manier in om veranderingen teweeg te brengen en wil thema's die ik belangrijk vind op een toegankelijke manier bespreekbaar maken."

IVN en TreeSisters
Voor het planten van de bomen in 2021 werkt ze samen met natuurorganisaties. Voor Nederland is dat het Instituut voor Natuureducatie (IVN), voor de tropen TreeSisters. "In de tropen gaat het bomen planten sneller, er is meer ruimte en het resultaat is dus meer tastbaar. In Nederland wordt de locatie nog bepaald. Iedere deelnemer wordt uitgenodigd om mee te komen helpen met het planten van de bomen."

Terugkomend op TreeSisters: "Zij pleiten ervoor dat je teruggeeft aan de aarde wat je neemt. Het is hun missie dat dat het nieuwe normaal wordt. Natuurlijk gebruik je grondstoffen van de aarde, maar je moet ook blijven teruggeven door bomen te planten, bossen te beschermen en zeeën schoon te houden."

Informatie over het project: www.honderdduizendbomen.nl

Crowdfunding tot en met 19 januari: bit.ly/honderdduizendbomen


Centrale Bibliotheek 1e etage, Spui 68. Openingstijden atelier: woensdag tot en met vrijdag 11.00 tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur.