Actie portrettekeningen redt kunstenaars Els & Marcello

10-06-2020

Blog in de serie
  'goed nieuwsberichten in verwarrende tijden
'


Op de tekening trekken twee handen de zakken uit een pantalon. De boodschap van kunstenaar Marcello is duidelijk: ik ben platzak. Hij stuurde de illustratie de dag na de start van de lockdown naar zijn relaties en bood meteen een speciale actie aan. Voor honderd euro zou hij een portrettekening maken. "Binnen een uur had ik mijn eerste klant, daarna nog zo'n vijf mensen die reageerden; allemaal uit de inner circle."


Pierre Heijnen
Een van hen was oud-wethouder Pierre Heijnen. "Ik heb ook zijn moeder van 93, en zijn zoon en vrouw getekend. Heijnen had een mooie opmerking. Hij zei: 'ik maak me over jullie geen zorgen. Jullie leven je hele leven al in crisis.' Hij heeft gelijk. Wij zijn gewend aan geen of heel weinig inkomen." Met wij doelt hij op zijn vrouw Els, met wie hij al vele jaren een kunstenaarsduo vormt. "We hebben pas besloten dat Els portretschilderijtjes gaat maken die driehonderd euro kosten."

Emoties
Het werk wordt gewaardeerd en inmiddels komen ook opdrachten van 'wildvreemden' binnen bij Marcello's Art Factory and Rock Gallery. "Mensen zijn geraakt door de tekeningen. Je legt er ook je hart en ziel in. Iemand mailde mij dat ze een beetje moest huilen toen ze de portretten van haar kleinkinderen zag. Dat hoor ik meer. Iedereen is tegenwoordig toch emotioneler." Hoe hij te werk gaat? "Mensen mailen een foto van bijvoorbeeld een kleinkind of meerdere personen. Liever hebben we nog dat ze langskomen, zodat wij zelf een foto maken. Op gepaste afstand natuurlijk. Opdrachtgevers halen vervolgens het kunstwerkje af of wij brengen het."

© copyright alle tekeningen: Marcellos

Klik op de kindertekeningen voor een uitvergroting

Ondernemers
De actie helpt hen door een moeilijke tijd. "Wij krijgen geen ondersteuning. Bij de Kamer van Koophandel staan we nog steeds ingeschreven als kunstenaars, terwijl wij onszelf allang als cultureel ondernemers beschouwen. Er is ons nooit geadviseerd dat te veranderen. Het is ook nooit nodig geweest. Voor bijstand komen we niet in aanmerking, omdat Els sinds kort AOW heeft."

Voorzichtig weer opstarten
Er zijn inmiddels vooruitzichten. Op 2 juni zijn Marcello & Els weer begonnen met hun teken- en schilderlessen voor kinderen en volwassenen, dit alles volgens de veiligheidsprotocollen. In de planning staan ook data voor de Rock History Tour. Marcello moest er een paar afgelasten. Op 1 april bijvoorbeeld zou Leo Blokhuis, journalist op het gebied van popmuziek, de mystery guest zijn. Van hem verscheen onlangs het boek 'Blauwe Zomer', een roman over indo rock en religie. In mei stond een feest op het programma rondom de veertigste Rock History Tour. "De tour in april was helemaal uitverkocht. Ik durf er nu voorzichtig aan te denken om in de zomer iets te doen. Hoe, weten we nog niet. Vijftig mensen in een bus ga je niet redden en minder is financieel niet haalbaar. We moeten de huur van de bus betalen, de muzikanten, en we willen er zelf ook nog iets aan over houden."

Peter de Ronde
De tour, met als vaste rondleider oud-Earrings gitarist Peter de Ronde, begon in 2016 en was meteen een succes. De tocht laat de geschiedenis herleven van de Haagse rock. Zo rijdt de bus naar de bosjes van Pex. Daar ligt het restaurant Pex, vroeger De Wildhoef geheten. In het verleden werden er veldslagen geleverd door de jeugdbendes Kikkers en de Pluu. Ook voert de trip naar onder meer de rolschaatsbaan in het Zuiderpark en stopt de bus bij concertzaal het Paard aan de Prinsegracht. Marcello: "Sommige Hagenaars laten een traantje. Zo'n tour roept herinneringen op aan hun jeugd."

De Rock History Tour blijft op het programma staan van Marcello's Art Factory and Rock Gallery, evenals de portrettekeningen. "Dankzij de actie hebben we het gered. Als alles achter de rug is, ga ik er ook mee door. De prijs voor de portrettekeningen zal ik dan iets verhogen maar het wordt nooit meer driehonderd euro. Er is een mooi gezegde: 'bij een crisis waait het rottige hout eruit.' Dat geldt ook voor jezelf."

Informatie: www.marcellos.nl