Betty Raatgever: al ruim 50 jaar gitarist en vocalist

18-10-2018

Veel namen van bands zijn gepasseerd in het gesprek met Betty Raatgever. Hoe kan het ook anders? De (akoestisch en elektrisch) gitarist en vocalist maakt sinds haar dertiende muziek en vierde enige jaren geleden haar gouden jubileum.
Twee namen vallen veelvuldig in het interview: The Betty Ray Experience en De Haagse Hopjes.

De Haagse Hopjes
Om met de laatste te beginnen: sinds 2015 maakt Betty deel uit van De Haagse Hopjes, een swingende fifties Rock 'n' Roll-band met een eigen sound. Op het repertoire staan nummers van onder anderen Buddy Holly, Johnnie Cash, Elvis en the Everly Brothers. De band is op uiteenlopende podia te vinden, zoals onlangs in het Paard. Deze week traden De Haagse Hopjes op in het Gemeentemuseum voor bewoners van de wijken Ypenburg en Wateringse Veld. Betty Raatgever: "Zij kregen een gratis cultureel uitje en een gezellige avond aangeboden, met onder meer workshops. Ook het vervoer was gratis. Wij speelden in de overdekte tuin. We hebben dat al eerder gedaan voor bewoners uit Laak en Loosduinen. Er komen veel mensen op af, tussen de zevenhonderd en duizend." Op 7 november zijn bewoners van het centrum van Den Haag te gast."

The Betty Ray Experience
Ze vertelt met duidelijk plezier over De Haagse Hopjes, de band die uit drie mannen en twee vrouwen bestaat. Haar toon wordt nog een tikje enthousiaster als het gesprek gaat over The Betty Ray Experience, waarin zij samen speelt met accordeonist/cellist Marian Zult. Het repertoire bestaat uit nummers waarvoor zij zelf tekst en muziek schreef. "Als ik ons aanbeveel zeg ik: ballads, blues en poëtische rock en roll. We treden vaak op in muziekcafés en op festivals, onlangs bijvoorbeeld op het Fruitfestival dat was georganiseerd door bewoners uit de Vruchtenbuurt."

Via YouTube horen we even later 'Lied voor een onbekende'. Het klinkt melancholisch. "De teksten zijn soms weemoedig, soms zwaar en soms om te lachen. Een beetje cabaretachtig bijvoorbeeld is de 'Sado-mondhyena'. Het gaat over de mondhygiëniste die vaak zo'n mooie uitstraling heeft, maar ze pijnigt je wel als zij haar werk doet. Je verdraagt het omdat zij zo mooi is."

Meidenbands
Op haar dertiende begon ze met folkmuziek. Sterren als Joan Baez, Donovan en Bob Dylan waren haar favorieten. Zes jaar later kwam Cinderella op haar pad, de eerste 'meidenband' waarmee ze haar eerste single 'From town to town' maakte. "Die staat op YouTube; we hebben enorm veel views." Later volgden onder meer de hardrockband For Shame en de 'meidenbands' Trevira 2000 en Eyeliner. Over de laatste zegt ze: "Daarmee heb ik van 1984 tot 2002 door heel Nederland gespeeld en in onder meer Zwitserland en Duitsland. Maar op een gegeven moment was de koek op. Ik was in 2000 al begonnen met The Betty Ray Experience, toen met Marian Zult en contrabassist Jan Hut." Voor De Haagse Hopjes werd ze uitgenodigd door de drumster met wie zij in Eyeliner had gespeeld. "We treden op tijdens bijvoorbeeld muziekfestivals en culturele avonden. De muziek slaat aan bij jongeren, maar het zijn vooral mensen die de jaren zestig en zeventig hebben meegemaakt die het geweldig vinden."

Tour
Betty Raatgever, die schadebehandelaar was voor particulieren en bedrijven, ondernam meer als semi-professional. Zo vormde ze met Vera Goedhart vier jaar een duo. Beiden speelden gitaar en zongen de blues. "We hebben ook gedichten op muziek gezet van onder anderen Elly de Waard, William Blake en Emily Dickinson." Uitgespeeld is ze nog lang niet. "Ik zou met The Betty Ray Experience een tour willen maken in de kleine theaters. We zijn inmiddels in gesprek met het Diamanttheater in Leidschendam."

Dan keert ze nog even terug naar het begin van haar carrière. "Wij hebben met Cinderella in het voorprogramma gestaan van Focus, met Thijs van Leer en Jan Akkerman en met Eyeliner in het voorprogramma van The Pretty Things. Gitarist Dick Taylor zag dat ik op de grond boxjes had liggen waarmee je het geluid van de gitaar kunt veranderen. Hij heeft tijdens het concert op al mijn effecten gespeeld. Ik was apetrots."

Informatie: bettyraatgever@planet.nl