Boek schetst tijdsbeeld Nederland rond Haagse jongen George Krul

30-07-2018

En plotseling was er toch een foto van George Krul (1903-1980). Kim Heijdenrijk, die zich intensief in het tragische leven van deze Hagenaar had verdiept en er het boek 'Op zoek naar George' over schreef, had dat niet meer durven hopen. De prent, met daarop George en zijn bruid Jo, kreeg ze ongeveer anderhalf jaar na het verschijnen van haar boek uit handen van Ted Schutte. Hij is het bruidsjonkertje op de foto.

Ted Schutte
"Schutte is een kleinzoon van Jo. Hij woont in Spanje, maar komt geregeld naar Nederland. Op een melancholisch moment wilde hij weten wat er met de Falckstraat was gebeurd; daar woonde hij met zijn vader. Toen hij op Google keek, zag hij een tekening van George verschijnen." Voormalig journalist Kim Heijdenrijk had die - op aanwijzingen van Kruls stiefkinderen - laten maken door een politietekenaar. "Maar de tekening had niets opgeleverd. Je begrijpt hoe dolgelukkig ik met de foto was." Immers, Kim was George in de loop van de tijd als lid van het gezin gaan beschouwen. Zo ook haar kinderen. Lachend: " 's Avond aan tafel vroegen ze vaak hoe het met George was."

Tijdsbeeld van Nederland
Krul, die in bittere armoede opgroeide, uit huis werd geplaatst en een tijd verbleef in het beruchte Haagse kindertehuis Groenestein, is 'de rode draad' in haar boek. Kim Heijdenrijk schetst rond hem een tijdsbeeld van Nederland tussen 1860 en 1980. "Alleen een verhaal over George zou te dun zijn geweest," zegt Kim die ook ruim aandacht aan Den Haag besteedt. "Het klinkt gek, maar hij leefde precies op het goede moment. George heeft twee wereldoorlogen meegemaakt en is in het vroegere Nederlands-Indië geweest. Het Kinderwetje van Van Houten en de aow hadden ook invloed op zijn leven. Hij heeft op televisie de maanlanding gezien en als ex-marinier was hij zeer geïnteresseerd in de treinkaping op de Punt," geeft Kim als voorbeelden. Het is slechts een greep uit de eeuw geschiedenis die zij belicht. Eigenlijk laat ze weinig onbenoemd in haar boek. Ze heeft zelfs plaats ingeruimd voor Teddy Scholten, die met het liedje 'Een Beetje' als eerste Nederlandse in 1959 het Euro Songfestival won.


Regentessekwartier

Haar interesse voor de historie van Den Haag ontstond toen ze in het Regentessekwartier kwam wonen. Kim Heijdenrijk verdiepte zich in de geschiedenis van haar buurt en ontdekte dat aan het einde van haar straat tot begin jaren zeventig het beruchte kindertehuis Groenestein had gestaan.
Op zoek naar informatie trof ze op Marktplaats een oude ansichtkaart aan, geschreven door George Krul en verzonden vanaf het kindertehuis. De negenjarige jongen vraagt daarin aan een oom waar zijn moeder is. Op dat moment begon voor Kim Heijdenrijk de speurtocht.

Levensloop
George zou nooit bij zijn moeder wonen. De ongehuwde Klazina, die kind op kind kreeg, leed aan epilepsie. De eerste jaren groeide de jongen op bij zijn grootouders in de Spijkermakersstraat, achter de Prinsegracht, in wat nu het Oude Centrum heet. Kim Heijdenrijk besteedt in haar boek veel aandacht aan deze omgeving in Den Haag waar destijds schrijnende armoede heerste. George Krul, die ook elders in het land werd geplaatst, vocht zich uiteindelijk uit de uitzichtloze situatie en bracht het tot marinier 2e klasse.
Na zijn marinierstijd werkte hij onder meer als huisknecht in hotel Terminus op de Stationsweg. Daar leerde hij zijn grote liefde Jo kennen. De man die bekend stond als afstandelijk en humeurig, vond bij haar veiligheid en hij durfde zich eindelijk te hechten. Als lezer krijg je waardering voor George. "Hij was iemand die zijn stinkende best deed," reageert de schrijfster. "De twee stiefkinderen die ik heb gevonden, bevestigen dat beeld dat ik van hem had."

Andere onderzoeken
Het graven in geschiedenissen boeit Kim Heijdenrijk steeds meer. In januari dit jaar volgde zij Ferry Mingelen op als columnist van het blad 'Haagse Historie'. In 2016 is zij met onderzoek begonnen voor een boek over Kasteel Binckhorst. "Dat omvat zeven eeuwen geschiedenis. Er zijn vrijwel geen bronnen en wat ik vind is oud- schrift. Als je ernaar kijkt, is het bijna Arabisch. Ik heb al een cursus gevolgd en in september begin ik aan een tweede." Daarnaast werkt ze aan een boek over een Rotterdamse seriemoordenares.

George Krul zal niet snel uit haar leven verdwijnen. Het speurwerk vergde veel, maar daarbij waren ook mooie momenten. "Het gelukkigst was ik toen ik erachter kwam dat Klazina aan epilepsie leed. Ik heb er bijna een jaar over gedaan voordat ik dat boven water kreeg." Een boek over psychiatrische historie wees haar de weg. "Ik las daarin dat vanaf 1900 gestichten bij rechtbanken observaties van patiënten moesten achterlaten. Klazina is dertien jaar opgenomen geweest in Duin en Bosch in Castricum. Ik heb een rechtbankregister gevonden met gegevens over haar en was daar zo blij mee. De epilepsie was de crux van het verhaal. Daarom waren de kinderen uit huis geplaatst en zorgden opa en oma voor hen."

'Op zoek naar George', Uitgeverij Water BV, ISBN 978 94 92 495 044, 19,90 euro.