‘Cambodja is een verkeerde afslag in ons leven geweest’

30-10-2018

Marcel Borsboom laat er geen misverstand over bestaan. "Cambodja," zegt hij, "is een prachtig land om vakantie te vieren, maar niet om te wonen. Er is corruptie en de mentaliteitsverschillen zijn groot. "Ruim drie jaar runde hij met zijn man Diederik Sissingh - niet aanwezig bij het gesprek- in Kampot het hotel Two Moons. Sinds december vorig jaar zijn ze weer definitief gevestigd in Den Haag. Eind oktober keren ze terug naar Cambodja voor een vakantie van zes weken. Die is welverdiend.

De twee hebben een razend druk seizoen achter de rug. Borsboom werkte bij De Keukenhof en in het Westbroekpark bij Waterkant, Sissingh bij theaterfestival de Parade. Inmiddels hebben de vroegere eigenaren van Caffé Basso en Piccolo Mondo een baan in restaurant Le Quartier op het plein van de Van Hoytemastraat. Borsboom: "Diederik werkt in de keuken, ik assisteer de eigenaren Marcel de Kroes en Margreet van Drenth."

Hotel Two Moons
Op 1 april 2015 was de officiële opening van hun hotel in Kampot. Vrijwel meteen diende zich de eerste teleurstelling aan. "We hebben 2 april een werkvergunning aangevraagd, kregen die op 21 april en moesten over die twintig dagen een boete betalen. De mentaliteit daar ligt ons niet. Van een collega hoorde we bijvoorbeeld dat als in jouw hotel iemand overlijdt, heb je een keuze: gaat het stoffelijk overschot via de achterdeur of de voordeur jouw hotel uit? Gebeurt het via de voordeur, dan komt de politie en moet je je hotel sluiten. Kies je de achterdeur dan is er niets aan de hand, maar je moet wel tienduizend dollar betalen." Toen op een gegeven moment een roommanager de boel bleek te hebben opgelicht, stond hun besluit vast. "Hier moeten we weg, vonden we."

Familieconflict
Er was nog een belangrijke reden om terug te komen naar Den Haag. De moeder van Diederik Sissingh moest naar een verzorgingshuis en dat wilden zij begeleiden. Ze werden overigens geconfronteerd met een pijnlijke ervaring. Een familielid had zich gewend tot de Stichting Veilig Thuis, meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Borsboom: "Er werd beweerd dat wij, 'de zoon en zijn partner', misbruik maakten van de situatie van mijn schoonmoeder. Het waren allerlei verzinsels. Er is voorgesteld om met elkaar te gaan praten, maar dat heeft geen zin. De andere partij stelt zich daar niet voor open. Voor Diederik is het een open wond."

Werk zoeken
De affaire overschaduwde min of meer het seizoen waarin ze weer volop aan de slag gingen in de horeca. "We hebben eerst het huis in Mariahoeve verbouwd dat wij van mijn schoonmoeder huren en zijn toen op zoek gegaan naar werk. Ik ben zestig en veronderstelde dat het niet gemakkelijk zou zijn." Het tegendeel bleek waar. Binnen de kortste keren had hij via een uitzendbureau bij de Keukenhof een baan als horecamanager van een paviljoen. "Ik heb zes weken zeven dagen in de week gewerkt." Diederik Sissingh was inmiddels bij Waterkant aan de slag als bedrijfsleider. Toen theaterfestival de Parade Borsboom belde, draaiden ze de rollen om. "Ik ben altijd manager geweest, Diederik kok. Het was zo beter verdeeld. Hij heeft bij de Parade met een team tienduizend maaltijden gemaakt. Ik had een fantastisch seizoen met mooi weer bij Waterkant."

Restaurant Le Quartier
Le Quartier kwam op zijn pad toen hij dagelijks fietste vanaf het Westbroekpark via Benoordenhout naar Mariahoeve. "Ik had het restaurant gezien. We zijn er een paar keer gaan eten, raakten aan de praat met De Kroes en er werd ons een baan aangeboden." Ze zijn blij terug te zijn in Nederland, vertelt Borsboom. "Het is hier fantastisch. Cambodja was een verkeerde afslag in ons leven, maar we hebben er geen spijt van. We zijn een ervaring rijker." Hij heeft wel een kanttekening bij Den Haag: "Er is te veel horeca in het centrum. In de Prinsestraat is dat zelfs vijftig procent."