Column Posthoorn ‘erebaan’ voor journalist Marc Tangel

22-04-2018

'Breng de bloemenman terug in de Grote Marktstraat'. In zijn allereerste column in De Posthoorn houdt Marc Tangel hiervoor een warm pleidooi. 'De fleurige nederzetting verdween omdat de Grote Marktstraat een boulevard moest worden van internationale allure', schrijft hij in de editie van 11 april. Voor de kiosk was geen plaats meer. Maar vandaag de dag ziet hij op 'de gedroomde boulevard' vooral straatverkopers. "Vanaf het nieuwe stuk Passage tot aan het Achterom kom je er wel acht tegen," vertelt hij op deze zonnige namiddag. "De een heeft Staatsloten, anderen hebben telefoons of ze vertegenwoordigen een energiemaatschappij.". Kleur tref je niet aan in het 'Parijs der Lage Landen'. Vandaar zijn oproep aan de nieuwe gemeenteraad om 'de straatverkopers van de natuursteenstraattegels te jagen. En geef de bloemenman zijn plek terug'.
Marc Tangel, die in 2005 afstudeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, werkte al als freelancer voor De Posthoorn. Hij is verguld dat hij nu ook een column mag schrijven. "Een erebaan", klinkt het trots. Hij wisselt wekelijks af met Cary van Rheenen, bekend van het duo 'Gebroeders De Gier'. Van Rheenen is daarnaast acteur, scriptschrijver, poëet en cabaretier. Beiden volgen Henk Bres op die door De Posthoorn de wacht is aangezegd. "Voor zover ik weet heeft hij zich in tweets negatief uitgelaten over de moslimgemeenschap. Lezers hebben daar de hoofdredactie op gewezen."
Over zijn eerste column zegt Tangel: "Ik ben niet van plan enorme statements te maken of om op de barricade te gaan, maar die eerste moest iets hebben dat mensen prikkelt." In volgende afleveringen wil hij vooral scènes schetsen. "Ik wil een beeld oproepen waar mensen herinneringen aan hebben die vrijwel voor iedereen herkenbaar zijn." Hij licht dat toe: "Op het Goudenregenplein zag ik laatst kinderen verstoppertje spelen. Dat ging er bij mijn generatie totaal anders aan toe. Ik wil in een mooie scène schetsen dat kinderen aan het spelen zijn en vertel ook hoe het decor er in mijn tijd uitzag."
Tangel is overigens druk bezet. Naast zijn website levert hij bijdragen aan De Posthoorn, schrijft voor twee wijkbladen, hij fotografeert en dan werkt hij ook nog 38 uur per week bij Albert Heijn. De supermarkt levert hem, zoals hij zegt, 'een gegarandeerd inkomen'. Die garantie gaf de journalistiek hem niet. Marc wist dat min of meer al toen hij nog studeerde. "Een van onze docenten zei weleens dat hij ons eigenlijk opleidde voor een uitkering van de uvw. Vijf jaar later is dat ook letterlijk gebeurd. Redacties kwamen op straat te staan."
Tangel heeft dat zelf ervaren. Naast medewerker van De Posthoorn werd hij in 2006 en 2007 voor het concern Wegener ook freelancer bij de Rijswijker, de Delftse Post en incidenteel bij Groot Rijswijk. "In 2007 kwamen er bij Wegener vacatures vrij, maar die werden intern opgevuld. Als buitenstaander kwam ik er niet voor vast tussen." Marc, die al vanaf 1997 bij Albert Heijn onder de Grote Marktstraat werkte, kon daar zijn contract uitbreiden van 12 naar 38 uur per week,  "Daarmee kon ik de positie van zzp'er vermijden."
De journalistiek schoof hij een tijdje terzijde. "Maar in 2014 ging het weer kriebelen. Ik ben toen met mijn website begonnen, in 2015 kwam daar de wijkkrant het Oude Centrum bij en ook De Posthoorn." Voor De Posthoorn interviewde hij onlangs onder anderen Karel van Rooij ( van Mini en Maxi) over het programma Circus in de Branding in de Lourdeskerk. Ook schreef hij onder meer over het Kattencafé Ditjes en Katjes in de Piet Heinstraat. Uitgebreidere versies van deze verhalen zijn te lezen op zijn website.
En dan zijn er nog zijn foto's. Onder kopjes als 'Den Haag bij Nacht', 'Zondagochtendwandelingen', 'Donker Den Haag' en 'Haagse Lente' zijn de series op zijn site te zien. Uit alles spreekt zijn liefde voor zijn geboortestad. "Fotograferen is al sinds mijn tiende mijn hobby. Ik wil de stad in beeld brengen en dan vooral de architectuur. Den Haag wil ik op een zo rustig mogelijk moment laten zien. Bij rust komt de omgeving veel meer tot zijn recht."


Informatie: www.haagsemarc.nl