Creaties hergebruikt materiaal op expositie over duurzaamheid

17-01-2019

Over hergebruik gesproken! De jas die Lichel van den Ende tevoorschijn haalt bestaat uit labeltjes van oude stropdassen. Kunstenares Marian de Groot naaide ze naar een ontwerp van Van den Ende één voor één aan elkaar. De fraaie mantel en andere creaties - eveneens door hem gemaakt van afgestane en afgedankte spullen - zijn 9 februari te zien in Pulchri Studio tijdens de opening van de tentoonstelling 'Sustainability Art'.

Het thema duurzaamheid van deze expositie is door kunstenaars veelzijdig ingevuld, aldus curator Saskia Gras. Zo is er aandacht voor de smeltende ijskappen, de plastic soep, verdwijnende volkeren en culturen, droogte en overstromingen. Het hergebruik van materialen komt ruimschoots aan bod. Daarom mag volgens Gras Lichel van den Ende op zo'n tentoonstelling niet ontbreken. "Saskia belde en vroeg of ik mensen zou willen laten rondlopen tijdens de opening. Ik verwacht dat zo'n veertien modellen meedoen aan de show," vertelt hij.

'Sustainability Art'
Voor de expositie werken leden van Pulchri Studio samen met de Vereniging Amstelland Kunst (VAK) uit Amstelveen. Na Den Haag verhuist 'Sustainability Art' naar Amsterdam. Ook tijdens deze opening op 10 maart geven Lichel van den Ende en zijn modellen acte de présence. Hij toont op beide openingen zowel nieuw als wat ouder werk. Pas ontworpen bijvoorbeeld zijn twee jassen, waarop waarschuwingen zijn genaaid die op sigarettenpakjes staan afgebeeld. "Ik heb zelf nooit gerookt en heb ook niet zoveel last van mensen die roken. Waar ik wel last van heb zijn de afschrikwekkende teksten en foto's op de pakjes."

- klik op een foto voor een uitvergroting -

Ontwerpen
Eerdere ontwerpen zijn onder meer enorme hoeden, waarvoor onvolledige puzzels zijn gebruikt en een rubberen jurk. Een hesje, gemaakt van goudkleurige knopen, heeft voor Van den Ende een speciale betekenis. Hij draagt het ontwerp op aan de in 2016 overleden beeldend kunstenaar Jaquem Meijers die hem zeer dierbaar was. Overigens regisseert haar dochter Godelieve Meijers, die aan de Toneelacademie Arnhem een regieopleiding volgt, de show van Lichel van den Ende.
Dankzij een oproep in 'Lezers helpen Lezers' in het AD kreeg Lichel de goudkleurige knopen uit het hele land toegezonden. "Vooral oudere mensen hebben gereageerd. Zij hebben vaak nog dozen vol."

Milieu en duurzaamheid
Kunsthistorica Saskia Gras, die in 2017 promoveerde op een onderzoek naar het wel en wee van de Haagse Vrije Academie, heeft de afgelopen maanden intensief contact gehad met de kunstenaars over 'Sustainability Art'. De boodschap die de deelnemers aan de tentoonstelling uitdragen is 'dat iedereen zich voortdurend en steeds intensiever bewust moet worden van de milieuproblematiek en de daarmee samenhangende duurzaamheidsthema's', zo meldt Gras.

Galerie Arti-Shock
Lichel van den Ende, die momenteel de laatste hand legt aan zijn creaties, is inmiddels ook een nieuw project aan het voorbereiden. In de Rijswijkse galerie Arti-Shock hoopt hij met buurtgenoten iets te creëren. "Ik wil in de galerie een muur van vijftienhonderd potjes bouwen, met daarin werk van mensen. Iemand heeft er bijvoorbeeld al een beeldhouwwerkje in geplaatst en een ander een insect. Ik ga in het nieuwe jaar met flyers langs huizen of ik spreek mensen op straat aan. Het doel is om meer bezoekers in de galerie te krijgen. Ze willen vast hun eigen potje zien en wie weet nemen ze wel hun kinderen mee."

Maar vooralsnog concentreert hij zich op 'Sustainability Art'. "Misschien maak ik ook nog een jurk van de onderkant van zwarte dassen. Die plaats ik dan dakpansgewijs boven elkaar. Ik geniet ervan om bezig te zijn. Het vastzetten van de duizenden knopen op het hesje was voor mij een soort meditatie. Ik word daar heel gelukkig van."

Sustainability Art, Pulchri Studio, Lange Voorhout 15,  duurt van 9 februari tot en met 3 maart.