Crowdfunding moet dromen van kwetsbare jongeren waarmaken

24-01-2019

Bij de ideële stichting Stadslink nemen ze de dromen van kwetsbare jongeren zeer serieus. Die idealen lopen nogal uiteen: van de wens carrière te maken als gitarist of bakker van lekkere taarten tot kinderrechter. Het programma &DreamsMatter helpt hen op weg en vergroot zo hun kans op een positieve toekomst. Samen met een coach geven deze Haagse jongeren in en uit de jeugdzorg vorm aan hun dromen die er toe doen. De stad en haar bewoners spelen daarbij een rol. Op zoek naar oplossingen vragen jongeren tussen de 16 en 27 jaar en hun coach aan Hagenaars om mee te denken en bij te dragen.

Karen Bos
Het project is een succes. Daarom is Stadslink onlangs een crowdfunding begonnen die tot en met 31 januari duurt. Het geld is nodig voor tien extra trajecten. Directeur Karen Bos van Stadslink: "Een traject duurt ongeveer twaalf maanden en kost 1800 euro. In totaal gaat het om 18.000 euro. We hebben er nu nog 4000 nodig om de 80 procent te halen. We kunnen anders geen aanspraak maken op het inmiddels gedoneerde bedrag. " Hoe men bij zo'n traject te werk gaat, illustreert ze met dit voorbeeld. "Stel een jongen wil piano leren spelen, maar hij heeft thuis geen piano. De coach vraagt dan of hij iemand kent die er wel één heeft. Op de galerij heeft hij weleens een buurman horen spelen. Met de coach gaat hij daar aanbellen en stapt zo in de wereld van zijn droom. Lukt het niet, dan is er misschien een buurthuis. In elk geval staat er op het Centraal Station een vleugel."

Yosra
Ze is trots op de resultaten die tot nu toe zijn bereikt. "Er zijn bijna geen afvallers. Negentig procent blijft meedoen. De afgelopen twee jaar zijn meer dan 30 jongeren betrokken geweest bij &DreamsMatter." Onder hen is Yosra. Zij brak ruim vier jaar geleden bij een auto-ongeluk twee nekwervels. Ze moest lang revalideren en 'belandde in een zwart gat'. Dankzij &DreamsMatter gelooft zij weer in een toekomst. In een korte film (zie hieronder) vertellen zij en haar coach Adinda over hun ervaringen. Bos: "Via via is zij bij ons gekomen. Haar droom is om jonge meiden te helpen die problemen hebben. Wij hebben haar aan coach Adinda gekoppeld. Samen zijn ze stap voor stap gaan kijken wat mogelijk is. Yosra volgt inmiddels een hbo-opleiding tot sociaal professional. Als zij die heeft afgerond, gaat zij zich bezighouden met maatschappelijke vraagstukken, zoals eenzaamheid en kwetsbare jongeren. Zij heeft nog steeds pijn en we hadden niet verwacht dat zij deze stap al zou kunnen nemen."

klik hieronder om het filmpje te starten (duur 56 sec.)

Stichting Stadslink
&DreamsMatter is één van de programma's van Stadslink, de stichting die werkt als 'een sociale onderneming'. Karen Bos, afkomstig uit de traditionele zorg- en welzijnssector, richtte in 2016 Stadslink op naar het Amerikaanse voorbeeld 'Learning Dreams'. "Ik vond dat de zorg en welzijn anders moesten." En: "Stadslink is erg resultaat gericht en in plaats van problemen staan bij ons talent en dromen centraal." Over de jongeren zegt ze: "Sommigen hebben lichamelijke of geestelijke beperkingen, anderen wonen in een beschermde woonvorm of hebben het thuis heel zwaar. Er zijn ook jongeren bij die met zichzelf in de knoop zitten of op het randje van de criminaliteit lopen."

Coaches
De selectie van coaches, die pas aan iemand worden gekoppeld als er een klik is, gebeurt zorgvuldig. "Er is een intakegesprek en we kijken of ze zelf stabiel zijn en of ze de stad een beetje kennen. Als ze op zoek zijn naar mogelijkheden voor jongeren, moeten ze wel de weg weten." Als belangrijke eigenschappen van een coach noemt ze onder meer 'geduld hebben en kunnen volhouden'. "Je moet er tegen kunnen dat een jongere tien minuten voor de afspraak appt dat hij niet komt."

Een droom verwezenlijken zal niet altijd gemakkelijk zijn. "Hoe dan ook zijn er obstakels. Daar waarschuwen we jongeren voor. Ze mogen ook een keer uitglijden; we proberen altijd contact te houden." Zoals onlangs. Een jongen die droomde van een bokscarrière, verdween ineens uit het vizier. "Na veel moeite heeft zijn coach hem gevonden. Hij bleek verliefd te zijn geworden en zweefde op een roze wolk door Den Haag."

Steun voor de crowdfunding die tot en met 31 januari duurt:
https://voorjebuurt.nl/dreamsmatter