Cursus in eenvoudige taal zet aan tot gezonder eten en meer bewegen

04-07-2018

Gezonder eten en meer bewegen. Wie heeft daar geen zetje bij nodig? Inmiddels is al bewezen dat het in groepsverband gemakkelijker gaat om in actie te komen. Bij mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, speelt nog een belangrijk punt: Zij hebben behoefte aan informatie en adviezen in eenvoudige taal.
De onlangs in Den Haag gepresenteerde cursus 'Voel je goed!' voorziet daarin op alle fronten. D66 wethouder Saskia Bruines (Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal) nam de lesmap in ontvangst.

'Voel je goed!' is een samenwerking tussen Diëtist in Den Haag (een groep ervaren diëtisten) en SHG Gezondheidscentra. Ook betrokken zijn de stichting Taal aan Zee, die onder meer Nederlandse les geeft aan geïsoleerde anderstalige vrouwen, asielzoekers en/of vluchtelingen en Taal voor het Leven, de stichting die gemeenten en organisaties helpt bij het organiseren van taalscholing voor mensen die laaggeletterd zijn.

Werkwijze
De cursus, gehouden in bijvoorbeeld een wijkcentrum of buurthuis, is overigens al in gang gezet. Getrainde vrijwilligers van Taal aan Zee begeleiden groepjes deelnemers bij het beter begrijpen en toepassen van de informatie. Tijdens de presentatie van 'Voel je goed!' vertelden enkele deelnemers over hun ervaring. Zo zei Theresia Doebar, die net begonnen is, onder meer: "Door gezondheidsklachten werk ik al een tijdje niet meer en dat maakt me eenzaam. Ik wil graag gezonder worden en weer kunnen werken. Ik hoop dat de cursus me helpt om meer te gaan bewegen en me leert hoe ik gezonder kan eten."
In de gemeente Den Haag kampt bijna de helft van de volwassenen (49%) met overgewicht en ruim een op de zes inwoners tussen de 16 en 65 jaar is laaggeletterd (16%). 'Voel je goed!' is nodig, zo blijkt. Deelnemers krijgen gedurende een half jaar adviezen en twintig gratis lessen (een les per week). Diëtisten geven in deze periode vijf keer individuele eet- en beweegadviezen. Dat doen zij in eenvoudige taal. Dat geldt al evenzeer voor de informatie die in lesmap is te lezen. In korte, heldere zinnen krijgen de deelnemers uitleg. Aan het eind van elke les staat een woordenlijst met verklaringen. Diëtist bijvoorbeeld is omschreven als: 'Helpt iemand die gezonder wil eten of af moet vallen of helpt een ziek iemand die anders moet eten. Hij/zij heeft hiervoor een studie gedaan'. En over het woord motivatie: 'Je wilt iets echt. Je wilt er veel voor doen'. Icoontje is er nog één uit een hele reeks: 'Klein tekeningetje dat iets aanwijst', evenals haalbare doelen: 'Je wilt iets bereiken. Maar het moet wel kunnen.' Niet voor niets speelt ook taal een rol. Meedoen aan de cursus vergroot tegelijkertijd de woordenschat van de deelnemers. De lesmap bevat eveneens beweegoefeningen, zoals voor de nek- en schouderspieren en voor de onderrug . Bij 'Voel je goed!', aangeboden door de Stichting Lezen & Schrijven en gefinancierd door de Rijksoverheid, gaat het om een experimentele aanpak. Een extern bureau onderzoekt het effect van de cursus.
 Deelneemster Ingrid Ramath is dankzij 'Voel je goed!' al een flink eind op weg. Zij vertelde onder meer: "Mijn eetpatroon is helemaal veranderd. Ik snoep niet meer en drink geen frisdrank meer. Ik ben twee keer per week aan het sporten en wandel heel veel. Ik voel me heel goed nu." Wethouder Bruines zei onder de indruk te zijn van de verhalen. "Verhalen die laten zien dat het project werkt," aldus de wethouder.