De Rock History Tour zorgt zelfs voor tranen

27-08-2018

Een Rock History Tour organiseren door Den Haag. Het was in 2016 een vaag plan in het hoofd van kunstenaar Marcello maar bleek nog voordat het was uitgewerkt al een voltreffer. Op zaterdag 1 september vertrekt voor de 27ste keer een bus vanaf zijn galerie Marcello's Art Factory and Rock Gallery aan de Koningin Emmakade.

Eerste bus tour
Marcello bracht zijn idee twee jaar geleden tijdens een wedstrijd van ADO terloops ter sprake bij hoofdredacteur Henk Ruijl van Omroep West. Die plaatste het meteen als bericht op de site van de omroep. Nog diezelfde avond werd Marcello gebeld door de NOS en andere media. "Ook het Haags Historisch Museum kreeg er lucht van," vertelt hij. "Daar stond de expositie 'Uitgaan in de fifties en sixties' gepland en men wilde de Rock History Tour als officiële opening gebruiken. Het moest allemaal op korte termijn gebeuren, maar ik heb het gered om voor de vips een tour in elkaar te zetten." Kort erna ging een tweede tour van start met een bus vol liefhebbers uit Den Haag en omgeving. Vanaf het begin was ook zijn vrouw Els bij het initiatief betrokken. Het kunstenaarsechtpaar is al jaren onafscheidelijk.

Met veel plezier dook Marcello voor de tocht in de geschiedenis van de Haagse rock. "Wat ik zelf zo leuk vind aan de tour is dat mensen plekken zien waar ze anders zelden of nooit komen. Zo rijden we bijvoorbeeld langs de bosjes van Pex. Je hebt daar het restaurant Pex, dat vroeger de Wildhoef heette. In het verleden werden er rondom het restaurant hele veldslagen uitgevochten tussen de jeugdbendes Kikkers en de Pluu. En wie komt er nog in de buurt van Houtrust? Ook die plek staat op het programma."

Route
Na Pex rijdt de bus naar het Muziek (-oefencentrum) Musicon aan de Soestdijksekade  en vervolgens naar de Rolschaatsenbaan in het Zuiderpark. "Er worden daar traantjes gelaten door Hagenaars; het is puur jeugdsentiment." Op de Rolschaatsenbaan is een 'rook- ,drink- en plaspauze'. Daarna gaat de rit naar de geboorteplekken van Golden Earring-muzikanten Rinus Gerritsen en George Kooymans in de buurt van het Zuiderpark. Op de terugweg stopt de bus bij de concertzaal het Paard aan de Prinsegracht voor het maken van een wandeling en er wordt geposeerd bij het beeld van Haagse Harry voor een groepsfoto. Rondleiders op de bus zijn onder anderen Peter de Ronde, oud-Earrings gitarist, en ex-nachtburgemeester René Bom.

Aan boord is livemuziek en er is een mystery guest aanwezig. Marcello: "De laatste keer was dat Herman Gordijn. Hij is de manager van Groep 1850, die in Duitsland een revival beleeft. Hun lp Mother No-Head uit 1968 is daar uitgeroepen tot een van de tien meest toonaangevende. Er wordt nu een cd uitgebracht in een oplage van vijftigduizend."
De Rock History Tour, die ook in trek is als bedrijfsuitje, wordt in het eerste weekend van de maand gehouden, behalve in de maanden december, januari, februari, juli en augustus.

Onderwijzen
Voor beiden is het seizoen van 'onderwijzen' weer aangebroken. Zo geeft Marcello op dinsdagavond tekenles aan volwassen en op woensdagmiddag aan kinderen van tien tot zestien jaar. Els geeft op woensdagavond schilderles. Daarnaast zijn er de maandelijkse exposities in de galerie. In december is dat een heel bijzondere. De song Radar Love van de Golden Earring bestaat dan 45 jaar. Het echtpaar heeft collega-kunstenaars uitgenodigd voor een groepstentoonstelling die het lied in beeld zal brengen.

Marcello verzorgt ook nog altijd illustraties. "Ik teken tijdens brainstormsessies van vooral ministeries, scholen en gemeenten. Die cartoonachtige illustraties verschijnen op de beamer." Grinnikend: "Ik ben de enige tekenaar die applaus krijgt tijdens zijn werk." Dan terugkomend op de Rock History Tour zegt hij: "Alle ambtenaren van het stadhuis zouden die eens mee moeten maken om te weten in welke stad ze werken."

Rechten op alle foto's: Rock History Tour The Hague