Diëtist Claudia Vork zorgt voor een maaltijd op maat

06-10-2018

Een maaltijd afgestemd op iemands leeftijd, gewicht en lengte. Ook de leefstijl speelt een rol in de samenstelling van de dis. Heeft de persoon zittend werk, is hij of zij juist veel in beweging en wordt er gesport? Personal foodcoach Claudia Vork ontwikkelde met een Portugese collega in Singapore op de computer een systeem dat zorgt voor verantwoorde en gezonde porties. Terug in Nederland zette de Haagse diëtist en receptontwikkelaar dit werk voort en opende in januari 2018 het bedrijf Een Vorkje Meeprikken.

Wie bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk heeft of nodig moet afvallen, kan bij Claudia Vork (29) terecht. De maaltijd op maat die zij samenstelt is verantwoord en vooral ook smakelijk, benadrukt ze. "Je kunt gerechten superlekker maken met kruiden, zoals peper, dille, komijn of rozemarijn, weet ze. "Het eten moet hoe dan ook lekker zijn, anders gaat het tegenstaan." In haar vak speelt niet alleen een dieet een rol, stelt Claudia. "Een diëtist helpt bij vraagstukken rond de voeding in het algemeen. Dat gebeurt vaak bij ziektebeelden, zoals kanker of diabetes. Maar als je bijvoorbeeld veganistisch eet, moet je wel vitaminen binnenkrijgen. Een diëtist zorgt er altijd voor dat het eten aantrekkelijk blijft. Een maaltijd zonder zout, zonder veel calorieën of vet hoeft niet saai te zijn."

Nadat klanten hun gegevens hebben ingevuld levert zij met Een Vorkje Meeprikken de recepten. "Maar als mensen geen tijd of zin hebben om zelf te koken , doe ik het." Daarnaast adviseert zij bedrijven die gezonde maaltijden in hun restaurants willen serveren. Ook geeft zij leefstijladviezen wanneer concerns hun medewerkers een programma willen aanbieden. "Ik ben in te huren voor gezondere initiatieven en alternatieven. Bij particulieren gaat het om producten, bij bedrijven meer om diensten."

Opleiding
Claudia Vork studeerde in 2012 af als diëtist aan de Haagse Hogeschool. Ze werkte daarna bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in drink- en sondevoeding en vervolgens bij een concern dat vitaminen en dieetpreparaten ontwikkelt voor mensen die een maagverkleining hebben ondergaan. "Een gevolg van deze operatie is dat mensen soms wel tot zestig kilo moeten afvallen. Door minder inname en opname van voedingsstoffen moet er voldoende aandacht zijn voor het behoud van sterke nagels en botten, en om haaruitval zoveel mogelijk tegen te gaan."

Singapore
Toen haar vriend een baan in Singapore vond, ging ze mee. 'We wilden allebei buiten Nederland werken. Niet voor eeuwig, maar voor een jaar of twee." Claudia Vork opende in een grote voedselhal in Singapore met een Portugese collega een zogeheten hawker, een kraam met maaltijden. "Zij woonde er al zes jaar en werkte als diëtist; ze wist veel van de gewoonten van de mensen daar. Een groot deel heeft overgewicht, diabetes of hart- en vaat ziekten. Mensen eten er drie keer per dag en heel ongezond: zeer hoog in verzadigd vet, weinig groente, geen vezels en veel koolhydraten. Ze kopen alles bij zo'n kraam, niemand kookt . Wij zagen toen het beroemde gat in de markt." Het succes was er meteen: "Klanten die bij ons een maaltijd hadden besteld, ontdekten dezelfde dag al dat zij zich minder moe voelden. Ze hadden geen middagdip. Dat verspreidde zich als een lopend vuurtje." Terug in Nederland besloot zij ook hier voor zichzelf te beginnen. "Ik had in mijn carrière al zoveel verschillende dingen gedaan, heb kennis van alles dat met gezondheid te maken heeft en ik had geproefd van het ondernemerschap."

Klik op een foto voor een uitvergroting  (met het kruisje rechtsboven komt u hier weer terug)

Leefstijl
De ontwikkelingen in haar vak volgt ze nauwgezet. "Men overweegt om in de studie geneeskunde ook het onderdeel leefstijl op te nemen. De bedoeling is dat bij bepaalde ongemakken eerst de diëtist wordt ingeschakeld en dat pas daarna aan medicijnen wordt gedacht. Het is al bekend dat je diabetes kunt omkeren met een dieet. Sommige patiënten hoeven dan zelfs geen insuline meer te spuiten. De wens is dat huisartsen meer kennis van voeding krijgen, waardoor ze gerichter kunnen gaan doorverwijzen."

Bij het afscheid ligt het koekje bij de koffie er nog steeds. Verstandig! "Noodgedwongen," reageert Claudia Vork lachend. "Ik heb last van prikkelbare darmen. Ik kan geen tarwe, gluten, knoflook en ui eten. Ik weet dus wat het is om 'nee' te moeten zeggen tegen iets. Doe ik het wel, dan word ik heel erg moe."

Informatie:
www.eenvorkjemeeprikken.nl