Een cd vol vrolijke liedjes over poezen

04-04-2019

En alweer speelt het liedje door ons hoofd over de poes die zo dolgraag wil zwemmen. Raak het maar eens kwijt als je het eenmaal hebt gehoord. De tekst is van Inez van Leeuwen en het is op muziek gezet door het duo Katakat. Nog tien andere gedichtjes staan op de cd 'Ik wou dat ik zo zwemmen kon' die onlangs is gepresenteerd bij boekhandel Paagman. Tegelijkertijd was daar de presentatie van 'Wat een heerlijk kind is dat', het laatste werkje van Inez van Leeuwen. Ook dat bevat lichtvoetige en geestige gedichtjes.

Toeval
De cd kwam door een wonderlijk toeval tot stand. Inez leerde componist, muzikant, zangeres en tekstschrijver Carmen van Haren kennen bij de stichting Buddy Netwerk; Van Leeuwen was daar enige tijd vrijwilliger. Van Haren, die als Carmenkata met Frank Jan Kat het duo Katakat vormt, is bij dit netwerk coördinator. Tijdens de kennismaking ontdekten de twee hun gemeenschappelijke interesses. In de zomer van 2018 kwam het tot een samenwerking. Inez: "Met kerst had ik een rugzakje cadeau gekregen van het Buddy Netwerk waar ik niets mee deed. Ik wilde het al lang terugbrengen, maar dat kwam er pas afgelopen zomer van. Ik herinnerde me het gesprek met Carmen en heb mijn boekje 'Ik wou dat ik zo zwemmen kon', dat toen net was verschenen, meegenomen om haar te vragen of zij er iets mee zou kunnen." Het bleek al snel raak.

Het Muziek en Spel Atelier
Carmen van Haren: "Ik had me net voorgenomen om het wat rustiger aan te gaan doen, maar dit boekje prikkelde me." Nog dezelfde avond ging ze aan de slag op haar werkplek Het Muziek en Spel Atelier, waar zij les geeft aan kinderen en volwassenen. Binnen de kortste keren had zij drie liedjes op muziek gezet en speelde die de volgende dag aan leerlingen voor. 'Ik wou dat ik zo zwemmen kon' was het allereerste nummer waarbij ze muziek componeerde. Ze appte dat naar Inez van Leeuwen, die 'tranen in haar ogen kreeg'. "Mijn gedichtjes lijken heel eenvoudig, maar Carmen begrijpt precies wat ik ermee wil zeggen. Zij kleurt ze in met haar stem en muziek." Op de cd bespeelt het duo Katakat trouwens diverse instrumenten, zoals ukelele, gitaar en xylofoon.

Vervolg
Hun samenwerking krijgt ongetwijfeld een vervolg. Wellicht worden de gedichtjes uit 'Wat 'n heerlijk kind is dat' weer door het duo Katakat op muziek gezet. De teksten nodigen hiertoe uit. Neem ' 'n Grijze haar in mijn tomatensoep', over de kleindochter die zielsveel van haar oma houdt én van de tomatensoep die ze maakt. Maar:


'Dat was laatst wel even schrikken

'n Grijze haar in mijn tomatensoep
'Kind', zei oma, 'het is niet anders
En zuchtte: 'Het is .., wat het is'
Zij heeft toen razendsnel
haar haar uit mijn soep gevist' (...)

De inmiddels gepensioneerde Inez van Leeuwen, die haar loopbaan begon als kleuterleidster en later jaren Nederlandse les gaf, maakte ook voor haar tweede boekje vrijwel alle foto's zelf en daarvoor was niets haar teveel. Zo toog ze voor een illustratie bij het gedichtje 'Is het geen paleisje dan?' naar het duingebied Solleveld in Den Haag, met in haar gezelschap een tuinkabouter om die naast een vliegenzwam te fotograferen.

Muziekonderwijs
Binnenkort bespreken de twee verdere ideeën en plannen. Inez van Leeuwen: "We staan open voor wat er verder gaat gebeuren. We willen in elk geval samen concertjes gaan geven en voorleesmiddagen houden in kinderboekwinkels." En: "Wij hebben allebei gemerkt hoe blij kinderen worden van muziek. Helaas wordt er op scholen te weinig aan muziekonderwijs gedaan, terwijl dat juist zo belangrijk is." Carmen van Haren, nadrukkelijk: "Kinderen moeten zich wel vrij voelen in het muziekonderwijs en de vrijheid voelen om zelf te ontdekken wat hen ligt."

'Wat 'n heerlijk kind is dat', uitgeverij U2pi, 15,50 euro
ISBN 978 908759 839 6-NUR 290

De cd 'Ik wou dat ik zo zwemmen kon' kost 5 euro.
Informatie: www.katakat.nl/poesiealbum