Een pruik in bruikleen bleek ook dichtbij huis te vinden

28-05-2019

Bossen haar verloor Yvonne Izaks eind december vorig jaar. De bestraling die ze moest ondergaan vanwege een zeldzame vorm van huidkanker eiste zijn tol. De Haagse besefte dat zij op korte termijn zich geen haarwerk kon laten aanmeten. Op internet zocht ze naar tweedehands pruiken en vond de site van 'Knuffelborst' in Apeldoorn. Na twee dagen al werd ze daar allerhartelijkst ontvangen door Willy Muller die pruiken gratis in bruikleen geeft.

Kort erna ontdekte Yvonne dat zij veel dichterbij, in het ziekenhuis HMC Antoniushove in Leidschendam, terecht had gekund. De Stichting Bribos heeft daar op de negende etage een Inloopkamer voor (ex) kankerpatiënten. Ook daar worden pruiken in bruikleen gegeven. De Inloopkamer, die nog veel meer biedt, is vooral een plek waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten.

Willy Muller
Yvonne Izaks, die inmiddels een haarwerk heeft van haarspecialist Heijm Rijken, is nog altijd vol lof over Willy Muller bij wie in 2003 borstkanker werd geconstateerd. "Een aardige en gastvrije vrouw," zegt ze, "en ze doet alles gratis. Willy had alle geduld en was heel meelevend. Ik heb wel vijfentwintig pruiken gepast, terwijl haar man steeds koffie kwam brengen." Uit het hele land melden vrouwen zich in Apeldoorn. Naast pruiken kunnen zij daar tevens terecht voor onder meer badpakken, mutsjes, sjaals en bh's, die door medepatiënten zijn geschonken. Voor de Stichting BriBos geldt hetzelfde verhaal en ook daar komen (ex) patiënten uit het hele land naartoe. "Wij zijn het enige ziekenhuis in Nederland dat deze Inloopkamer heeft. Er zijn zelfs drie patiënten uit België bij," zegt Brigitte Bosman, oprichtster van de stichting.

'breiprotheses'
Het is rond de klok van elf. De koffie staat klaar in de Inloopkamer waar een groepje vrouwen aanwezig is. Brigitte vertelt en het enthousiasme spat ervan af. Ze wijst naar een pruik die in een vensterbank staat en toont 'breiprotheses', een uit Amerika afkomstig initiatief. In de Inloopkamer worden ze gemaakt door vrijwilligsters. "Veel vrouwen hebben last van silicone," legt Bosman uit. "Die protheses zijn bovendien zwaar. Als je één borst mist, ga je een beetje scheef lopen. En ze plakken. Als je alle ellende al hebt doorstaan, wil je dat ook niet nog eens meemaken. We breien ze van speciaal katoen, en van acryl om ermee te kunnen zwemmen." De breipatronen staan op de website van de stichting, evenals de patronen voor zogeheten hartenkussens. "Die passen precies onder je oksel. Als je net geopereerd bent, kun je daardoor beter slapen. Vrouwen gebruiken ze ook voor de autogordel."

Verwentasjes
Ex-longkankerpatiënte Brigitte Bosman zet zich al lange tijd in voor lotgenoten. Zo begon ze in 2010 in MCH Westeinde met het uitdelen aan patiënten van verwentasjes, met daarin onder meer crèmes. Dankzij haar inspanningen werd in januari 2014 in het MCH Westeinde de Inloopkamer Oncologie geopend. Toen de afdeling Oncologie in 2017 moest verhuizen naar de locatie Antoniushove, verhuisde de Inloopkamer mee. Brigitte: "Hier hebben we er een tweede kamer bijgekregen. Daardoor hebben we nu zelfs een aparte behandelkamer." Vrijwilligsters geven daar diverse massages, zoals hand-/voet en lichaamsmassage. Een bezoek aan de kapper, visagist of schoonheidsspecialiste is ook mogelijk. Alle behandelingen zijn gratis. Docent Nederlands Yvonne Izaks, die bij ROC Mondriaan tevens speciale volwasseneneducatie geeft aan mensen met een verstandelijke beperking, maakt er dankbaar gebruik van. Zij heeft al enkele keren een energietherapie gevolgd. "En cranio sacraal," zegt ze. "Dat is een heel ontspannende therapie die blokkades opruimt. Op de begane grond is bovendien het Informatieplein Oncologie. Daar ben ik laatst bij een lezing geweest over voeding en kanker." Over de energietherapieën zegt Brigitte Bosman: "Die staan een medische behandeling niet in de weg. We doen dit naast de reguliere zorg en zeggen altijd dat iedereen vooral naar de dokter moet luisteren."

Bosman is trouwens onvermoeibaar. Naast de Inloopkamer, waar ze vijf dagen in de week aanwezig is, staat ze patiënten bij in het hospice. "Als mensen het vragen, doe ik dat. Ik ben er ook de laatste dag bij, verzorg dan de overledene en help bij de uitvaart."

Donaties
De inzet van de vrijwilligsters wordt zeer gewaardeerd. Zo zorgde een dj voor een elektrische massagebank. Uit dankbaarheid voor de hulp aan zijn zuster had hij de opbrengst van zijn nieuwe cd aan de stichting geschonken. En een ex-patiënt bracht Brigitte Bosman in contact met premier Rutte. "Rutte wilde ook doneren. Hij stelde voor met drie personen een kopje koffie te gaan drinken. Daar kon op geboden worden. Het heeft ons 2500 euro opgeleverd."

Informatie: www.bribos.nl en info@bribos.nl