Ex-Haagse schrijft lied voor Melania Trump

06-06-2018
‘Oh, Melania, waar denk je aan in je gevangenis in D.C.?
Heb je heimwee naar Trump Tower of verlang je naar een echtscheiding?’


Uit de tekst klinkt mededogen met de First Lady van Amerika. De klaaglijke melodie geeft daar nog een extra dimensie aan.
Sheila Johnson, in 1937 in Den Haag geboren maar al in haar jeugd naar de VS verhuisd, is begaan met de vrouw van president Trump, zo blijkt. Zij schreef het lied, zocht er een componist en zangeres bij, en plaatste ‘Oh, Melania’ op YouTube.
Ballad
In de Amerikaanse media wordt nu volop gespeculeerd over de afwezigheid van de vrouw van de president. Sheila Johnson vond in april al dat zij zelden of nooit in beeld was. “Te midden van al het nieuws uit Washington werd ik plotseling getroffen door de gedachte dat de First Lady wel heel weinig wordt gehoord of gezien. Daarom deze ballad over haar.”

De Amerikaanse componist en muzikant Josquin Des Pres schreef de muziek, zangeres Cathryn Beeks zingt het lied. Daarin vraagt Sheila Johnson  Melania onder meer of ze Barron helpt met zijn huiswerk. ‘En bescherm je hem tegen zijn vader’? Wat verderop: ‘Negeer je de vriendinnen die hij had’? Er is meer dat Sheila wil weten:

‘Houd je een dagboek bij
in een taal die hij niet kan lezen?
Heb je je koffertje al gepakt
in geval van nood?’


Sheila Knipscheer, die in 1947 bij haar vader in Amerika ging wonen, was met haar man - de politicoloog  Chalmers Johnson- in de jaren zestig en zeventig politiek zeer actief. Johnson ( in 2010 overleden) was professor op Berkeley University en later op de University of California in San Diego. Hij was gespecialiseerd in de betrekkingen tussen Amerika en Japan. Beiden verbleven ook een tijd  in Japan.
Antropologe Sheila Johnson woont in Cardiff, een klein plaatsje in de buurt van San Diego. Toen haar moeder nog leefde kwam zij geregeld naar Den Haag. Dit jaar staat weer een bezoek gepland. Zij is nog steeds zeer geïnteresseerd in politiek en was ‘ontdaan’ toen Trump tot president werd gekozen.

 Youtube filmpje “Oh Melania” bekijken (klik op de video):