Expositie Hart Op Straat

05-02-2018

Kijk nou toch! Een hartje in een plak kaas. Of deze: in een kopje koffie. Hartverwarmend zijn de foto's van hartjes, die op allerlei plekken zijn aangetroffen. Ze zijn van 14 februari (Valentijnsdag) tot en met 18 februari te zien op de expositie 'Hart Op Straat'. Initiatiefneemster Karin Ramaker maakte zelf enkele prenten, andere werden haar uit het hele land toegestuurd.
De mini-tentoonstelling in lunchcafé 'Bob's Your Uncle' in de Korte Molenstraat steunt het goede doel. In de Valentijns week collecteert de Stichting Hartekind. 'Dagelijks worden in Nederland vier kinderen geboren met een hartafwijking en dagelijks ondergaan drie kinderen een openhartoperatie', aldus de website van de stichting, die geld nodig heeft om met wetenschappelijk onderzoek de overlevingskansen en de dagelijkse kwaliteit van leven van deze Hartekinderen te kunnen verbeteren. "Ik hoop dat bezoekers van de tentoonstelling gul geven," zegt Karin Ramaker die eerder met de foto's exposeerde. "Onderzoek is zo belangrijk."
Haar interesse voor hartjes die op haar pad komen, ontstond in 2006. Karin wandelde in haar vroegere woonplaats Oss en zag een knalroze kauwgumhartje liggen langs het spoor van het station. "Ik zat in die tijd niet zo lekker in mijn vel. Lange wandelingen deden me goed en ik nam altijd mijn fototoestel mee." Ze fotografeerde het hartje en ook vele andere die ze daarna vond.

Karin zette de foto's op haar blog, waarmee ze overigens al in 2000 was begonnen. Later werd ze onder meer blogtrainer en -coach en schreef er boeken over. "Met het blog is het balletje gaan rollen. Ik kreeg van alle kanten foto's van hartjes toegestuurd." Het werden er te veel om ze zelf te blijven plaatsen. Een oplossing bood Flickr, een website voor het delen van foto's en videofragmenten. "Op die pagina werden de hartjes gegroepeerd. Daardoor had ik er minder werk aan. De vele reacties hebben me wel aan het denken gezet. Mensen hadden allemaal hetzelfde gevoel: je wordt blij van die hartjes. Het is een soort goed nieuws te midden van veel narigheid." Het plan voor een tentoonstelling was ontstaan.
Haar eerste expositie hield ze in Theater aan het Spui. "Ik heb er toen een collectebus van de Hartstichting bij gezet; het moet wel altijd maatschappelijk betrokken zijn." Er volgden meer tentoonstellingen, zoals in het VU medisch centrum in Amsterdam op de afdeling cardiologie. "Die expositie was alleen bedoeld voor patiënten en hun bezoekers. Het verplegend personeel was aanvankelijk heel angstig. Men wist niet wat het met de patiënten zou gaan doen. Maar het had een heel goed effect. Toen ik twee maanden later voor de spullen kwam, vonden de patiënten het heel jammer dat het stopte. Ik heb met tranen in mijn ogen alles weggehaald. Ja, het moest; het is een reizende tentoonstelling."
Voor de huidige expositie krijgt ze gastvrij ruimte in het lunchcafé van Bonny van der Burg. De collecte van Hartekind was voor Karin de aanleiding. Haar neefje van ruim anderhalf jaar is geboren met een hartafwijking. Als kindje van vijf maanden moest hij een openhartoperatie ondergaan. "Die heeft van 's ochtends tot in de avond geduurd. Tijdens de operatie heeft hij ook nog een herseninfarct opgelopen, waardoor hij aan een kant verlamd is. Het gaat nu goed met hem. Hij heeft wel een peloton aan verzorging om zich heen, maar hij heeft zelf veel wilskracht en energie voor tien."
Karin Ramaker bewaart goede herinneringen aan haar voorgaande tentoonstellingen, die ook altijd het goede doel dienden. "Op een gegeven moment belde een mondhygiëniste uit Eindhoven. Zij wilde de expositie voor de wachtkamer. Op die manier kon ze de patiënten afleiding bezorgen. Dat vond ik zo'n mooie gedachte."

Informatie: www.met-k.com

'Hart Op Straat', te zien van 14 t/m 18 februari, lunchcafé 'Bob's Your Uncle', Korte Molenstraat 11a, openingstijden van 11.00 uur tot 19.00 uur
.