Fysiotherapeut Van den Bent gaf al twee miljoen tikjes met Shockwave

13-02-2018

Tikketikketikketik: staccato toontjes klinken in de praktijk van Peter van den Bent. De fysiotherapeut demonstreert de Shockwave. Met dit apparaat behandelt hij sinds enige tijd chronische pijnklachten, zoals aan de nek, schouder of rug, de achillespees of een tennis-of golferselleboog. De pijnklachten worden simpel gezegd als volgt bestreden: de patiënt krijgt op de plek of rondom het gebied van de pijn schokgolfjes toegediend, die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld verkalkingen vergruizen en de bloedcirculatie verbetert. De schokgolfjes stimuleren ook het weefselherstel. Met de Shockwave therapie heeft de fysiotherapeut inmiddels succesvolle resultaten bereikt. Een vrolijke Van den Bent: "Het afgelopen jaar heb ik wel twee miljoen van deze tikjes uitgedeeld."
Het apparaat bestaat uit drie instrumenten: de zogeheten gefocusseerde Shockwave en de radiale Shockwave. De gefocusseerde komt dieper bij de klacht dan de radiale. Het derde instrument werkt ondersteunend en masseert het spierweefsel. Afhankelijk van het type symptoom wordt een keuze uit de instrumenten gemaakt of een combinatie daarvan.
Van den Bent gebruikt overigens niet alleen de Shockwave. "Bij mij gaat het bij alles om het bevorderen van het natuurlijk herstellend vermogen van mensen. Als aanvulling krijgt de patiënt daarom ook manuele therapie en ik geef meestal al na de tweede keer oefeningen mee om thuis te doen. Soms moeten patiënten tijdelijk dingen vermijden. Als je bijvoorbeeld voetbalt, moet je even stoppen en aangepast trainen." En: "Het aantal impulsen is afhankelijk van de diagnose. Bij klachten aan een achillespees zijn dat met de gefocusseerde Shockwave duizend trillingen, bij de radiale tweeduizend en bij het derde instrument drieduizend impulsen."

Als een van de weinige fysiotherapeuten in Den Haag bezit hij inmiddels ook een echografisch apparaat. Hij noemt het 'een waardevolle toevoeging aan de Shockwave'. "Bij een bepaald vermoeden van de klacht, kan de echo helpen dat beter in beeld te brengen," zegt Van den Bent die binnenkort begint aan een vervolgopleiding echografie. "Het gaat dan om het interpreteren van echobeelden."
Zijn praktijk in de Tasmanstraat hangt vol T-shirts. Hij kreeg ze van de vele sporters - onder wie voetballer Lex Schoemaker, trainers Martin Jol en Co Adriaanse, en wielrenner Michael Boogerd - die hij de afgelopen dertig jaar daar behandelde. Zijn loopbaan maakte een opvallende start: meteen na zijn afstuderen in 1985 begon hij met twee collega's het 'Waarnemend Collectief voor Fysiotherapie'. "We zijn op de fiets gestapt en zijn langs alle praktijken in Den Haag, Voorburg en Rijswijk gereden. Als een collega zwanger, ziek of met vakantie was, vielen wij in. Het was uniek wat wij deden en iedereen gunde het ons ook. Er was zoveel vraag dat er collega's bij ons kwamen werken. Zij stonden vijf procent van hun verdiensten af en dat geld besteedden we dan weer aan bijvoorbeeld pr."
In 1988 ging hij zelfstandig verder in de Tasmanstraat. Daarnaast was hij parttime in loondienst van FC Haag en hij gaf parttime les bij de Stichting Thuiszorg in tiltechnieken. "Ik was op maandagavond ook verbonden aan het Sport Medisch Adviescentrum. Daar konden mensen terecht die overal al waren geweest met hun klacht of als ze acuut letsel hadden. Ik zat met een orthopeed en een sportarts in het team. We overlegden over de aard van de klacht en wat we het beste konden doen. Ik heb daar ontzettend veel van geleerd. Indertijd ook van het waarnemen. Ja, ik blijf leren." Met een lach: "En groeien."

Informatie: www.petervdbent.nl