Geborduurde vlekken zijn blikvanger op tafellinnen

29-11-2018


Nooit meer zorgen over het tafellinnen. Sporen van een omgestoten kopje koffie? Kringen van glazen? Geen probleem. Textielkunstenaar Sara Vrugt heeft die vlekken, kringen en andere smetten alvast sierlijk geborduurd en gezeefdrukt op een vintagetafelkleed. Bovendien biedt ze service. Zijn er binnen twee jaar na aankoop nieuwe plekken ontstaan, dan borduurt zij daar gratis overheen.

Eigen label
"De imperfectie als eyecatcher," zegt ze over het tafellinnen dat ze sinds 2016 onder haar eigen label SUSTAINED uitbrengt. Waarom deze naam, legt ze uit: "SUSTAINED betekent gebleven en STAIN vlek." Dit jaar breidde ze het aanbod uit met geborduurde en gezeefdrukte sloven, theedoeken, onderzetters en placemats. "Mensen gebruiken bijna geen tafellakens meer. Ze hebben geen tijd om die te wassen en te strijken. Placemats zijn veel passender in onze tijd."

Met haar collectie, in eigen atelier gemaakt en te koop bij onder meer het Gemeentemuseum en Edwin Pelser in de Piet Heinstraat, steunt ze trouwens een goed doel. Vijf procent van de opbrengst van haar producten gaat naar TreeSisters.  Deze wereldwijde non-profit organisatie plant bomen en helpt vrouwen aan een eerlijk en zelfstandig inkomen.

Klik op een foto voor een uitvergroting    |    foto's: Rogier Chang

Hergebruik
Sara Vrugt is naast textielkunstenaar vormgever en ontwerper. Het idee voor het tafellinnen ontstond in 2013 na een uitnodiging van kunstcentrum Vooruit in Gent voor deelname aan het onderwerp hergebruik. Een 'ode aan imperfectie als eyecatcher' stond haar meteen voor ogen, "Ik ben vintage tafellinnen gaan verzamelen en had daarbij ook een borduurpakket samengesteld met garen, naalden, kralen en een beschrijving van verschillende steken. Daarmee kon men alle bestaande en toekomstige vlekken borduren. Je kan op die manier een kleed blijvend gebruiken. Hoe meer gebruikt hoe waardevoller, in plaats van ik doe dat kleed maar weg."
Want, vindt ze, aan tafellinnen is een geschiedenis af te lezen. "Zeker als ze oud zijn. Ik zie dan bijvoorbeeld iemand opstaan met een glas in de hand om een lied aan te heffen." Wie een kostbaar tafelkleed geërfd heeft, kan ook bij haar terecht. "Als er vlekken op zitten, bewerk ik die naar eigen persoonlijke kleurstelling met gezeefdrukte en geborduurde vlekken. Het is zo zonde om het in de kast te laten liggen."

Dagelijks leven
Sara Vrugt wil met haar collectie - evenals haar installaties en community art - mensen 'met een andere blik naar het dagelijks leven laten kijken'. "Ik wil het dagelijks leven naar een hoger plan tillen en wil ook laten zien dat het leven niet perfect is. Daar staan die vlekken symbool voor."

Projecten
Een nieuw project is in voorbereiding. Volgend jaar en in 2020 gaat zij een bos borduren van honderd bomen. "Iedereen die het atelier inloopt, mag mee borduren. De bedoeling is dat mensen de bomen adopteren voor een bedrag van twintig tot tweeduizend euro. Dat moet in totaal 200.000 euro opleveren. Van dat geld worden 100.000 echte bomen geplant." In 2011 had Sara Vrugt een vergelijkbaar project in atelier Heden Hier in de Weimarstraat. Bezoekers mochten toen mee borduren aan het thema kijken en bekeken worden. In 2014 borduurde ze, onder de titel Stof tot Nadenken, met zo'n dertig Amsterdammers de stoelen van de Oude Kerk in de hoofdstad. "Die staan permanent in het gebouw en zijn wekelijks in gebruik."

Mens en natuur
Voor haar nieuwe project zoekt ze vier locaties en ze gaat daar per seizoen drie maanden aan het werk. "Ik begin in Den Haag, maar wil ook naar andere steden, zodat een deel van Nederland erbij betrokken is. Ik moet wel grote instellingen vinden die mee willen doen. In Den Haag hoop ik op een tijdelijk dependance van een museum. In Amsterdam denk ik aan Artis of bijvoorbeeld Schiphol." Het doel van haar bomen-project is om 'de verbinding tussen mens en natuur te versterken'. "Als je je bewust wordt van het belang van de natuur, voel je de noodzaak er goed mee om te gaan en er goed voor te zorgen."


Informatie: www.vrugt.com