Groene Mient heeft weer een bezienswaardigheid

11-08-2018

Bedrijvigheid alom in de tuin van Groene Mient. Het is een mooi schouwspel om een grote groep zomers geklede mensen zo enthousiast bezig te zien. Bijgestaan door vrijwilligers werken de bewoners aan de muur van hun gemeenschappelijke ruimte. Groene Mient, de eerste energieneutrale wijk van Den Haag, heeft er binnenkort weer een bijzonderheid bij. De muur van het 'tuinpaviljoen', zoals bewoonster Gita van Duinen de ruimte lachend omschrijft, wordt gebouwd van hempcrete, ook wel kalkhennep genoemd. "Een vergeten bouwmateriaal waarvan hennepvezels de basis vormen. Het is een ecologisch materiaal en het meest ademende; het geeft een gezond binnenklimaat," weet ze.

Mas con Menos
We waren afgelopen juli te gast in het sociaal ecologische woonproject, dat in september vorig jaar officieel werd geopend. Een aantal bouwers van Mas con Menos, een ecologisch internationaal bouwcollectief, was toen nog aanwezig en kampeerde op het parkeerterrein van het fraaie wijkje Limoenhof, gelegen aan de Mient. Het collectief was ingehuurd door de bewoners om de bouw van het paviljoen een vliegende start te geven. Mas con Menos verbindt zich alleen aan projecten naar het hart van het collectief. Dat blijkt wel uit de website (
https://masconmenos.nl). Daar staat onder meer: 'Mas con Menos is altijd op zoek naar projecten met een bijzonder karakter om gezondere manieren van samen leven te ontwikkelen. Dit doen we in de vorm van workshops waarin opgedane kennis en theorie gelijk worden omgezet naar ervaring in de praktijk', aldus het internationaal bouwcollectief dat nomadisch leeft en woont, en als leuze heeft 'Samen maken we meer met minder.'

Op die zonnige ochtend in juli was de groep bezig met het vermengen van kalk, hennepvezel en water, waarna het zo'n twintig minuten in een bekisting werd gestampt. De muur van de gemeenschappelijke ruimte, waar de fundering reeds lag, telde die dag al vele bekistingen. Nadat de ruwbouwfase zo'n week later klaar was, vertrokken de vier medewerkers, onder wie Nederlanders. De bewoners en vrijwilligers zorgden daarna voor de verdere afwerking. Voor het dak en de vloer van de gemeenschappelijke ruimte zijn overigens balken gebruikt van de school die vroeger op deze plek stond.

Tien dagen lang vormden de mannen van Mas con Menos één grote familie met bewoners en vrijwilligers. In de ochtend kregen de vier een ontbijtje geserveerd door Gita van Duinen. Een cateringploeg voorzag de hele groep van zo'n zestig mensen dagelijks van ontbijt, koffie, lunch, thee en avondmaaltijden.

De gemeenschappelijke ruimte van het wooncomplex, dat 33 woningen telt, is ontworpen door François Verhoeven. "Hij is onze eigen project-architect," aldus Gita van Duinen. Rond de officiële opening in 2017 was Groene Mient vaak in de publiciteit. Zo ook Gita. Vooral dankzij haar inspanningen is het project er, ondanks veel tegenslagen, toch gekomen. In 2002 ging het van start onder de naam Vormidabel. Toenmalig samenwerkingspartner Vestia ging door de crisis in 2012 ten onder, maar de bewoners gaven niet op en in 2016 werd de eerste paal geslagen. De huizen, die tussen februari en juni 2017 werden betrokken, hebben allemaal zonnepanelen op het dak. De bewoners hebben (en doen dat nog steeds) duurzame keuzen gemaakt. De energieneutrale wijk wordt gezien als lichtend voorbeeld en trekt vele bezoekers.

Groene Mient heeft er weer een bezienswaardigheid bij. Alle 33 huishoudens brachten het geld bijeen voor de gemeenschappelijke ruimte, waarvan veel gebruik zal worden gemaakt. Een vrolijke Gita van Duinen: "We kunnen in ons eigen tuinpaviljoen bijvoorbeeld een filmavond houden, een verjaardag vieren of incidenteel vergaderen."

Informatie:
www.groenemient.nl