Haags Kleinkoor zingt ook in Bronovo kerstliederen

10-12-2019

Vera Cnossen 'houdt van zingen', zegt ze. Dat vermoeden hadden we al. Niet voor niets is zij bijna 35 jaar lid van het Haags Kleinkoor. Dat vergt deze weken veel van haar tijd. Het koor maakt zich op voor de jaarlijkse reeks Kerstconcerten. Zoals altijd wordt het spits afgebeten in de Abdijkerk in Loosduinen. Cnossen kijkt uit naar het concert dat daar zondagmiddag 15 december wordt gegeven.

Ze verheugt zich evenzeer op de optredens in onder meer ziekenhuis Bronovo, en de woonzorgcentra Tabitha en Haganum. "We moeten soms vier avonden achter elkaar zingen, maar niemand klaagt. Je ziet de blijdschap van de bewoners in de instellingen."

Repertoire
Het repertoire is breed. "We zingen niet overal hetzelfde, passen het programma steeds aan. Dat is ook om het voor ons leuk te houden." Het Haags Kleinkoor, dat uit veertien leden bestaat, pakt voor het eerste concert in de Abdijkerk groots uit met een afwisselend programma onder de titel 'Das neugeborne Kindelein. Vera: "Dat Kindelein wordt door ons in verschillende talen en stijlen gezongen." Zo klinkt er muziek van Dietrich Buxtehude (1637-1707), Philip F. Buchner (1483-1538), van de hedendaagse Britse componist John Rutter en van dirigent Hans Jansen. Het koor wordt begeleid door orgel, violen, hobo en cello. Op de andere locaties wordt a capella gezongen of met pianobegeleiding.

Ziekenhuis Bronovo kan ook dit jaar rekenen op het koor. Op 18 december zingt het tijdens bezoekuren in de hal en op alle afdelingen. Vera Cnossen: "We hebben daar een keer op de intensive care twee kerstliederen gezongen op verzoek van een patiënt die stervende was. Dat is voor ons een heel bijzondere ervaring geweest." Het repertoire voor Bronovo en de woonzorgcentra omvat kerstliederen als 'Il est né', "O little town of Bethlehem', 'Once as I remember' en (natuurlijk) 'Stille Nacht'. Een favoriet van Vera Cnossen is het van oorsprong Zweedse lied Jul, Jul, waarin 'besneeuwde wouden' en 'vensters door kaarsen verlicht' worden bezongen.

Dirigent
Hans Jansen, die in 2016 stopte als cantor/organist van de Kloosterkerk, is sinds 1982 dirigent van het Haags Kleinkoor. Toen hij begon droeg het nog de naam Happy Voice. Dat koor zong voornamelijk gospels. In de loop van de tijd paste Jansen het repertoire aan: van muziek uit de middeleeuwen tot nu. Ook werd de overstap gemaakt naar de uitvoering van kerkmuziek en het geven van concerten in binnen-en buitenland. Zo treedt het Haags Kleinkoor volgend jaar op in de St. Peterskerk in Wenen en zingt daar onder meer een mis van Luis de Victoria (1548-1611). Eerder gaf het concerten in bijvoorbeeld het voormalige Oost-Duitsland, kort na de val van de Muur, en in Hongarije. In 2014 trad het koor op in het Franse dorpje Sancé. "In een heel oud kerkje en dat zat afgeladen vol. We hadden een uitwisseling met het Franse koor 'Le Scherzo', dat onder leiding staat van de Nederlandse dirigente Henriëtte Adler. We hebben toen ook gezongen in de kathedraal van Tournus. Dat was weer zo'n bijzondere ervaring," vertelt Vera Cnossen.

Expats
Zij verhuisde in 1985 met haar man naar Den Haag. Via een vriendin werd zij lid van het Haags Kleinkoor. Vera, die alt is: "Wij hebben drie sopranen, zes alten, drie bassen en drie tenoren. We zoeken nog een tenor en een sopraan." En: "Het is een kleine bezetting. Daardoor kun je niet op anderen leunen; we worden geacht thuis te oefenen." Sinds kort is een Franse expat koorlid geworden. "We zouden wel meer expats willen. Dat is voor beide kanten goed; het helpt ook met het inburgeren."

Fonds 1818
Het Haags Kleinkoor sluit de serie Kerstconcerten op 24 december af in woonzorgcentrum Haganum. Door het jaar heen treedt het vaker op in instellingen, vertelt Vera Cnossen. "Dat is mogelijk dankzij Fonds 1818. Het heeft een subsidiepotje, waarvan koren vier keer per jaar gebruik kunnen maken om in bijvoorbeeld woonzorgcentra te zingen. De instellingen mogen acht keer per jaar een koor uitnodigen. Wij komen heel graag. We zingen niet alleen voor onszelf, maar willen vooral ook anderen laten genieten."


Het Kerstconcert in de Abdijkerk in Loosduinen begint 15 december om 15.00 uur.
Informatie: www.haagskleinkoor.nl/door-ons/concerten/kerstconcert/