Haagse Nachtwacht te zien op ‘Lang Leve Rembrandt’

03-07-2019

Of ze wilden poseren voor een kunstwerk. Prima, reageerden De Kraaien in 2016 op de vraag van kunstenaars Marcello en Els. Maar dan wel als de Haagse Nachtwacht, was hun voorstel. Drie jaar geleden legde het echtpaar de (toen nog voltallige) rapformatie vast. Vanaf 15 juli tot en met 15 september is het kunstwerk te zien in het Rijksmuseum op de tentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt'.

Geselecteerd
Onlangs kreeg het echtpaar bericht dat de Haagse Nachtwacht was geselecteerd. "Er waren 8500 inzendingen," vertelt Marcello. "Op de tentoonstelling komen 500 werken te hangen. Er is gigantisch veel ingezonden." Waarom hun keuze indertijd op de rapformatie viel? "Wij vonden De Kraaien een van de kleurrijkste bands in Den Haag." Lachend: "Maar wie waren die jongens? Ze zijn altijd gemaskerd. Via ADO Den Haag zijn we met hun manager in contact gekomen." De Kraaien poseerden in vol ornaat in de RAC- hallen. "Wij wilden dat zij er precies zo uitzagen als tijdens hun optredens en we hebben ze voor de Ridderzaal geplakt." Er staan weliswaar wat minder mensen op het doek dan op het origineel, maar de hond ontbreekt niet.

Waar je kijkt zie je Rembrandt van Rijn. In Marcello's Art en Rock Gallery wordt tot en met eind augustus de tentoonstelling Rembrandt2000 Revisited gehouden. Zo hangen er 18 doeken over Rembrandts leven: bovenaan links het portret van de kunstenaar toen hij twintig was, helemaal onderaan rechts is hij in zijn laatste levensjaar. De serie is in 2005 aangekocht door Schiphol. Twee jaar later zijn de portretten verloot onder Telegraaflezers. "De oorspronkelijke doeken hebben een groot formaat. De kleinere hebben we van zolder gehaald en die hebben we geretoucheerd." Aan een andere wand hangen enorme zeefdrukken van Rembrandt, die Marcello en Els in 1999 maakten, met daaronder een kleine, digitale versie. "We laten zowel de ouderwetse als de moderne techniek zien."

Bewondering voor de meester
Uit alles blijkt de bewondering van het echtpaar voor Rembrandt. Marcello: "We willen ons natuurlijk niet vergelijken met de meester, maar we herkennen in hem veel van wat wij doen, zoals het ondernemerschap. Als hij nu had geleefd, weet ik zeker dat hij, net als wij, gebruik had gemaakt van bijvoorbeeld fotoshop, digitale prints en het projecteren van foto's."

3D-effect
Dat hij vooruitstrevend was, kreeg Els laatst nogmaals bevestigd in het tijdschrift Quest Historie. In een artikel wordt uitgelegd hoe Rembrandt zijn impastotechniek toepaste. Met die techniek gaf hij zijn schilderij een soort 3D-effect waarbij dikke verf reliëf toevoegt aan een meesterwerk. Een onderzoeksteam onder leiding van de TU Delft heeft ontdekt hoe hij dat precies deed." Els: "Hij schuwde het experiment niet. Het bewijst weer hoe vernieuwend hij was en hoe hij zich wist te onderscheiden van zijn collega's."

Terugkomend op 'Lang Leve Rembrandt' zegt Marcello. "Den Haag is goed vertegenwoordigd. Collega Victor Hoefnagels hangt er met drie zelfportretjes. Ook is er werk te zien van de neefjes van Barbara de Haan. Nee, ik ken ze niet, maar het stond op Facebook en ik vind het leuk om dat te noemen."

'Lang Leve Rembrandt' van 15 juli tot en met 15 september in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Rembrandt2000 Revisited te zien tot en met eind augustus in Marcello's Art Factory and Rock Gallery, Koningin Emmakade 148.