Haagse zorgt in Nairobi voor handenwasstations

12-05-2020

Blog in de serie
  'goed nieuwsberichten in verwarrende tijden
'

Alice Grasveld, al jaren in Kenia bezig om de mondgezondheid bij kinderen te verbeteren, is daar nu ook in actie gekomen in tijden van corona. Dankzij de Haagse verrijzen er steeds meer handenwasstations in de sloppenwijk Lunga Lunga Slum in Nairobi. "Normaal is handen wassen met water en zeep al een luxe," zegt ze. "Nu is het een kwestie van leven en dood."
Inmiddels zijn er tientallen stations gebouwd. Per stuk kosten ze dertig euro. Daarnaast is er gezorgd voor water en zeep, en er is geld nodig om de voorraad aan te vullen. Alice Grasveld ging hiervoor met haar stichting The Healthy Teeth Foundation een partnerschap aan met Yoga Heart Kenya. Ze betrok er ook de organisatie Rafiki bij, haar vrienden uit de wijk. De medisch antropologe/mondhygiëniste en docent mondzorgkunde aan de Hogeschool InHolland in Amsterdam werkt voor projecten nauw samen met de plaatselijke bevolking.
Zij wil de handenwasstations ook naar andere wijken uitbreiden.

Belang van handen wassen
Over de urgentie vertelt ze: "Mensen hebben geen eigen toilet. Zij maken gebruik van openbare toiletten en doucheruimten. Social distancing is daar onmogelijk. Dan moet je de hygiëne verbeteren. De stations staan op belangrijke plekken, bijvoorbeeld waar mensen de bus uitkomen. Zij kunnen dan meteen hun handen wassen." Kinderen zijn intussen 'op een leuke manier' voorgelicht met handenwas workshops door Rafiki, dat 'vriend' betekent. Het gebeurde in opdracht van Grasvelds stichting. "Kinderen moeten doordrongen raken van het belang van handen wassen en ze moeten weten dat je ook tussen de vingers, onder de nagels en rond de polsen moet wassen." Inmiddels worden aan vrouwen cursussen gegeven om zeep te maken. "Zodra de crisis voorbij is, kan een alleenstaande moeder uit de sloppenwijk zelf voor zeep zorgen en een station runnen. Zij kan er wat geld mee verdienen, zodat zij haar kinderen naar school kan sturen."

-  klik op een foto voor een uitvergroting  -

Erkenning
Ze voelt zich duidelijk betrokken bij de leefomstandigheden van de mensen daar. Niet voor niets werd ze in 2019 door het blad Viva verkozen tot een Viva400 topvrouw van het jaar in de categorie Wereldverbeteraars. Grasveld, ook opgeleid tot actie-onderzoeker, werd bekroond voor een actieplan en een tandenpoetsprogramma voor kinderen in Kenia. Tachtig procent van de kinderen uit sloppenwijken heeft door tandbederf vaak kiespijn en gaat daardoor niet naar school. Twee jaar eerder won ze de AUV Alumniprijs van de Universiteit van Amsterdam, toen voor een tandenpoetsproject in een sloppenwijk in Kaapstad. Bij haar projecten werkt ze samen met tandartsen, voeren de lokale mensen het actieplan uit en verzorgt haar stichting de preventie.

Keniaanse cultuur
Als net afgestudeerde mondhygiëniste maakte ze in 2003 haar entree in de mondhygiënistenpraktijk Statenkwartier in het pand van de Haagse tandarts De Kock van Leeuwen. Hij is actief voor de Dutch Dental Care Foundation (DDC), een stichting die gratis tandheelkundige behandelingen geeft in Kenia. Alice Grasveld sloot zich meteen aan en ging mee naar een aantal projecten. In Kenia werd ze 'gegrepen door de vrolijkheid van de mensen en de schoonheid van het land'. Ze raakte gefascineerd door de Keniaanse cultuur, ook hoe mensen vanuit hun cultuur omgaan met mondgezondheid. "De Masai stam bijvoorbeeld trekt bij jonge mannen twee voortanden uit. Het is een initiatieritueel, waarmee ze worden toegelaten tot de stam. Die twee tanden zijn een offer." Haar interesse werd aangewakkerd en de Haagse besloot antropologie te gaan studeren. Ze wilde verder kijken 'dan alleen vanuit een tandheelkundig perspectief'. "Factoren zoals voeding en de sociaal-economische situatie beïnvloeden de mondgezondheid sterk."

Grasveld, die in 2018 haar eigen stichting oprichtte, benadrukt dat bij projecten de stem van de plaatselijke bevolking telt. "Het probleem wordt gezamenlijk onderzocht. Daarna kijken we hoe we het kunnen aanpakken en maken vervolgens samen een actieplan. Ik kom niet vertellen hoe het moet, zij denken ook zelf na over de oplossing."

Op alle handenwasstations in Lunga Lunga Slum staat trouwens The Healthy Teeth Foundation geschreven. Alice: "De naam van de stichting spreekt zich door. Ze hebben al gezegd: wij hebben ook kiespijn. In de toekomst gaan we er zeker een preventief mondgezondheidsprogramma opzetten. Maar vanwege de coronacrisis moet alles nu doorschuiven."

Voor meer informatie en donaties: www.healthyteethfoundation.com