Hagenaar ver van huis valt voor fotokalender centrum Hofstad

27-02-2020

Piet Gispen
Het jaar 2020 is al bijna twee maanden oud en toch is er nog steeds vraag naar een kalender met stadsfoto's die half januari is verschenen. Vooral 'de Hagenaar ver van huis', zoals fotograaf en samensteller Piet Gispen zegt, is geïnteresseerd. Uit zijn gigantische voorraad selecteerde hij voor de kalender foto's die hij van het centrum van de Residentie maakte.

Maar wie in Den Haag woont en van de stad houdt, raakt ook enthousiast. Neem bijvoorbeeld de overzichtsfoto van het Binnenhof of de prent van de Prinsessewal/Toussaintkade, met in de verte de Grote Kerk. De achterzijde van het Mauritshuis is nog zo'n fraai exemplaar, evenals het Noordeinde in de sneeuw.

Amsterdam als voorbeeld
Gispen, die vrijwel dagelijks een foto plaatst op Facebook, werd door stadsgenoot Gerben Stolten via dat medium op het spoor gezet van een kalender. "Hij vroeg me of er van mij een fotokalender was en wees me op een uitgave van Jacob Olie. Daar staan foto's op van Amsterdam uit de negentiende eeuw. Ik ben gaan kijken en dacht dat ik dat ook wel zou kunnen." Gispen 'schroefde' de kalender in elkaar en bracht die half januari uit.

Florida
Te laat, zou je denken. Maar The International Institute of Social Studies, een van zijn klanten, kocht meteen een stapeltje om cadeau te doen aan studenten die weer naar hun land vertrekken. De kalender is voortdurend onderweg. Gispen: "De allereerste is naar Shanghai gegaan en ze zijn inmiddels ook in Hongkong, Italië, Frankrijk en Duitsland." Een van de eerste bestellingen kwam van Sophia de Ruiter uit Florida. "Ik vond dat de leukste reactie. Zij woont al zo'n veertig jaar in Amerika en is verzot op stadsfoto's van Den Haag. Ze heeft toen ook mijn laatste fotoboek besteld."

Den Haag Centraal
Van Piet Gispen, eveneens bekend van zijn portretten die hij maakt voor Den Haag Centraal, verschenen drie fotoboeken, voorzien van een (summiere) Nederlands/Engelse tekst. In 2013 was dat 'Den Haag met eigen ogen gezien', twee jaar later gevolgd door 'Den Haag zoals het nu is'. In 2017 verscheen 'Den Haag opnieuw bezien'. Zowel boekhandel Van Stockum als Paagman vroeg hem of het geen tijd werd voor een derde boek. In 'Den Haag opnieuw bezien' beschrijft hij heel kort de historie van de plek. "Het zijn kleine wetenswaardigheden." Hij is vast van plan ook een kalender voor 2021 uit te brengen. "Ik ga al in oktober selecteren."

Gispen, die negentien jaar bij wetenschappelijke uitgeverijen werkte, is sinds 2001 fotograaf. "Ik was voor het promoten van een boek over ateliers van schilders, in museum Mesdag en liep daar puur voor de pret foto's te maken. Zo is het begonnen." Over zijn fotografie zegt hij: "Het gaat om de kunst van het weglaten. Maar dat doe ik niet bewust." Hij mijdt voorspelbare foto's. Een voorbeeld van hoe het anders kan vindt hij zijn opname van de Ridderzaal en de twee torentjes. "Als je links kijkt en een beetje naar links gaat staan, zie je een stuk Ridderzaal dat grenst aan de middenpoort. Je krijgt dan een heel andere plaat."

Noordeinde
Uit zijn voorraad foto's kan hij geen uitgesproken favoriet noemen. "Het is heel gek, maar als ik een foto op Facebook plaats en ik zelf enthousiast ben, krijg ik weinig reacties. Denk ik 'dat wordt hem niet', dan juist wel. Mijn meest bejubelde foto is die van het Noordeinde bij volle maan. Door de wolkenpracht zie je net de volle maan schijnen. Toen ik die zo'n anderhalf jaar geleden plaatste explodeerde Facebook als het ware."

Informatie over de fotokalender: www.pietgispen.com