Helpende handen borduren mee aan een bos van draad

19-02-2020

Project '100.000 bomen en een bos van draad'
Het pop-up atelier van Sara Vrugt is nog maar net open en toch is er deze ochtend al volop bedrijvigheid. Op de eerste etage van de Centrale bibliotheek aan het Spui zijn vrouwen aan het borduren en zijn vrijwilligers druk bezig spullen te ordenen. Sara zelf geeft aanwijzingen en beantwoordt vragen.
De textielkunstenaar heeft het naar haar zin. Haar project '100.000 bomen en een bos van draad' verloopt naar wens.

Op 22 januari ging het in de bibliotheek onder grote belangstelling van start en sindsdien borduurt van woensdag tot en met zondag een gemengd gezelschap mee aan het kunstwerk, een doek van honderd vierkante meter. In maart 2021 wordt dat tentoongesteld in Panorama Mesdag. Voor het kunstwerk werd via crowdfunding geld ingezameld.

Eerste steek
Op 22 januari ging het in de bibliotheek onder grote belangstelling van start en sindsdien borduurt van woensdag tot en met zondag een gemengd gezelschap mee aan het kunstwerk, een doek van honderd vierkante meter. In maart 2021 wordt dat tentoongesteld in Panorama Mesdag. Voor het kunstwerk werd via crowdfunding geld ingezameld.

Terwijl steeds meer bezoekers zich melden, zegt Vrugt: "Er komen hier verschillende groepen. Vrouwen van middelbare leeftijd zijn in de meerderheid, maar ook meisjes en jongens doen mee, evenals oudere heren, en dertigers en veertigers." Onder de bezoekers zijn tevens buitenlanders die tijdens het borduren het gesprek aangaan om de Nederlandse taal te oefenen. Het pop-up atelier is duidelijk een ontmoetingsplaats. Dat is de opzet van alle projecten van de Haagse vormgever en ontwerper; zij wil mensen verbinden.


Verhalen
Overigens zijn verhalen van bezoekers, bijvoorbeeld over een favoriete klimboom uit de jeugd, ook welkom. Deze verhalen vormen de wortels van de bomen; ze worden letterlijk verwerkt in het doek. Het pop-up atelier, nog geopend tot en met 21 maart, gaat daarna naar Amsterdam en vervolgens naar de Hortus Botanicus in Leiden. Over een vierde locatie is Sara Vrugt nog in gesprek. Het project omvat daarnaast het planten van 100.000 bomen. Dat wil zeggen: duizend bomen in Nederland en de 99.000 andere bomen in de tropen. Ze werkt daarvoor samen met het instituut Natuureducatie (IVN) en TreeSisters.

Boswandeling
Wie volgend jaar maart Panorama Mesdag bezoekt, kan als het ware een wandeling maken door een geborduurd bos. De bedoeling is het kunstwerk van honderd vierkante meter op te hangen in de vorm van een spiraal die vier meter hoog is. Daardoor kunnen mensen binnenlopen. De stof is half transparant en het is een gelaagde ruimte. Op al die lagen zijn bomen geborduurd: ziehier het bos van draad. Het spreekt studente Yahoska zeer aan. Zij volgt de opleiding Art & Design aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam en wil graag stage lopen bij het project, vertelt ze.

Het groepje vrouwen aan de grote tafel is bedreven in borduren, zo te zien. Zij zijn afkomstig uit onder meer Leidschendam, Voorschoten en Aerdenhout. Enkelen zijn al eerder in het pop-up atelier geweest. Een van hen: "De vorige keer waren hier ook jonge jongens aan het borduren. Dat vond ik zo grappig." Sara Vrugt vindt alle belangstelling 'overweldigend'. "Het is van het begin af aan al druk." En geen mooier moment voor haar dan als ze ziet dat het pop-up atelier werkelijk een ontmoetingsplaats is. Vrolijk: "Er wordt ook af en toe geflirt. Ik zag laatst iets ontstaan tussen twee mensen die naast elkaar zaten."

Centrale bibliotheek, eerste etage, Spui 68, openingstijden atelier woensdag t/m vrijdag
van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur.