‘Het doel is vooral praten, praten, praten’

11-03-2020

Enthousiast en met trots vertellen Dini van der Lans en Jeannine Wellink over hun 'pupillen'. Onlangs ontvingen deze anderstalige vrouwen een certificaat voor hun eerste behaalde resultaten in de Nederlandse taal. Een feest voor iedereen, zo blijkt. "Ik had een bos tulpen meegenomen voor dat mooie moment," zegt Dini. En Jeannine: "Ik werd geëmotioneerd toen zij het certificaat kreeg uitgereikt."

Taal aan Zee
Beiden zijn vrijwilligsters bij de Taal aan Zee, de stichting die educatieve activiteiten verzorgt voor geïsoleerde anderstaligen, asielzoekers en vluchtelingen in Den Haag. Zij hopen met hun verhaal anderen te inspireren om zich te melden als (taal)vrijwilliger. Donderdag 16 maart houdt de stichting een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. Taal aan Zee is overigens genomineerd voor de Nationale Vrijwilligersprijzen 2020.

Taaldoelen
Een jaar lang vormde Van der Lans een koppel met de Syrische Reem, Wellink met de Poolse Ella. Eén keer in de week kwam de lesgeefster naar het huis van de lesvraagster om over zaken te praten die haar wat redzamer kunnen maken in de Nederlandse samenleving. "Er wordt gewerkt aan taaldoelen waar direct behoefte aan is, bijvoorbeeld een bezoek aan de dokter. Of de moeder moet praten met de juf op school. Het gaat om onderwerpen die duidelijk heel dichtbij het dagelijkse leven staan," vertelt Dini van der Lans.
Zij is al meerdere jaren betrokken bij Taal aan Zee en is sinds een jaar taalcoach/lesgeefster. "Ik ben begonnen als begeleider/matcher. Je brengt dan de lesvraagster en de vrijwilligster met elkaar in contact. Je kijkt of het tussen beiden klikt. Ook of ze een beetje bij elkaar in de buurt wonen. Je zoekt naar wat past. Dat je denkt: dit wordt een mooie samenwerking; het klopt aan alle kanten. Je houdt als b
egeleider gedurende dat jaar ook contact."

Taalmaatje
Tussen haar en de Syrische Reem klikte het in elk geval. "Ik woon in het Statenkwartier, Reem met veel andere gezinnen in een pand op de Scheveningseweg. Ik fiets daar in vijf minuten naartoe. Zij heeft zoontje Omar van anderhalf jaar, ik een kleinzoon in dezelfde leeftijd. Met z'n vieren gingen we bijvoorbeeld naar de kinderboerderij. Sinds kort is het lesgeven gestopt, maar we houden wel contact. Zo zijn we pas naar Koffie en Kind geweest aan de Laan van Poot. Er is daar ontzettend veel speelgoed voor Omar. Terwijl hij speelde, konden wij met elkaar praten. Er is niemand anders met wie Reem Nederlands kan spreken; ik ben nu een soort taalmaatje voor haar."

P&O-adviseur Jeannine Wellink volgde bij Taal aan Zee een basistraining en werd in 2019 lesgeefster van de Poolse Ella. Ze vertelt: "Een jaar eerder was ik naar den Haag verhuisd. Ik wist van het bestaan van Taal aan Zee en wilde iets doen. Er wonen hier zoveel buitenlanders. Ik was benieuwd naar de verhalen die achter de voordeur schuilen." En: "Taal is zo belangrijk om te kunnen gaan deelnemen aan de maatschappij. Het maakt een wereld van verschil of je wel of niet de taal spreekt."

Spelenderwijs
Ze kijkt met plezier terug op het jaar dat zij de Poolse, een alleenstaande moeder, les heeft gegeven. "Het is een successtory geworden. Ze was zo gemotiveerd." Wellink gaf als het ware spelenderwijs les. "We hebben bijvoorbeeld gekwartet. Er is op Internet veel te vinden als je lol hebt in creatief lesgeven. Dat kan op zoveel manieren. En dan niet uit een boek, helemaal niet zelfs." Van der Lans vult aan: "Het doel is vooral praten, praten, praten. Het gaat om zoveel mogelijk conversatie."

Jeannine Wellink heeft net kennisgemaakt met iemand aan wie ze nu gaat lesgeven. "Het is een oudere dame met een Zuid-Amerikaanse achtergrond." Ze blijft in contact met de Poolse Ella die inmiddels stage loopt bij Jumbo: "Je krijgt een band. Dat kan niet anders. Je maakt een jaar lang het leven mee van iemand, met alle ups en downs." Beiden zijn vol lof over Taal aan Zee. "De begeleiding die je als vrijwilliger krijgt is zo goed en het hele jaar door voel je de waardering."

De informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde (taal)vrijwilligers op 16 maart begint om 19.00 uur op de Brouwersgracht 50. Taal aan Zee gaat verhuizen. Per 1 april is het tijdelijke adres: Wegastraat 44 (Binckhorst).