Honderden vrijwilligers zorgen dat bos van draad blijft groeien

29-04-2020

Blog in de serie
  'goed nieuwsberichten in verwarrende tijden
'

Het bos van draad groeit door. Het coronavirus krijgt geen vat op het ambitieuze project van Sara Vrugt. Honderden deelnemers kregen (en krijgen) een pakketje toegestuurd, waarmee ze tien losse blaadjes kunnen borduren voor het doek van honderd vierkante meter. Zij zijn nu thuis bezig voor het kunstwerk dat vanaf 5 maart 2021 in Panorama Mesdag te zien zal zijn.
Op 22 januari startte het project '100.000 bomen en een bos van draad' in de Bibliotheek aan het Spui waar het pop-up atelier van Vrugt was gevestigd. Het zou daar tot en met 21 maart blijven en daarna verhuizen naar Amsterdam. Op donderdag de twaalfde was een grote groep enthousiaste deelnemers nog aan het werk toen de lockdown werd aangekondigd. De groei van het bos viel stil. Kortstondig. Want, vertelt de textielkunstenaar: "Verspreid door het hele land zijn er nu mini pop-up ateliers."

Losse blaadjes
De paniek sloeg die vrijdag niet bij haar toe. "Eerlijk gezegd dacht ik: dan kan ik even op adem komen, maar onmiddellijk daarna wel: wat betekent het allemaal? Het atelier werd die avond meteen gesloten. Een paar dagen later kon ik de spullen ophalen." Ze vergaderde online met haar team en plaatste een bericht op de sociale media. Iemand suggereerde op Facebook om water oplosbaar vlies te gebruiken om daarna de blaadjes vast te borduren op het doek. Maar Vrugt trok toch liever haar eigen plan. "Met mijn team heb ik besloten om een pakketje samen te stellen. Vrijwilligers maken nu thuis losse blaadjes. Zodra gezamenlijk werken weer veilig is worden ze op het doek bevestigd." Op haar YouTube kanaal zegt Vrugt hierover: "Deze andere werkvorm zal altijd zichtbaar blijven, maar deze periode is ook anders dan alle andere, en daar zal het geborduurde bos ook van getuigen." Het project omvat tevens - bij voldoende donaties - het planten van 100.000 bomen: duizend in Nederland en de 99.000 andere bomen in de tropen.

Vrijwilligers zijn intussen enthousiast aan het borduren. Het toegezonden pakket bevat een borduurring, een zwart stuk stof, garens en duidelijke beschrijvingen hoe de bladeren te borduren. De belangstelling is 'overweldigend'. "Aanvankelijk hadden we honderd pakketjes gemaakt. Die hebben we gratis aangeboden aan de vaste borduurders van het project. Daarna hebben we het ook aangekondigd op de sociale media. Binnen anderhalf uur was alles op." Inmiddels zijn er nog honderden verzonden en de vraag ernaar blijft voortduren. Overigens heeft koningin Máxima op Koningsdag een pakket aangeboden gekregen. Uit een bericht op de sociale media blijkt dat zij borduurt om te ontspannen.

Ontmoetingsplaats
Het pop-up atelier is tevens opgezet als ontmoetingsplaats. Bij al haar projecten is het doel van Sara Vrugt om mensen te verbinden. "Om die sociale component toch vorm te geven, houden we op donderdagen een online spreekuur. Dat is om technische vragen te beantwoorden en vooral ook om een praatje met elkaar te maken." Met haar team kijkt ze ernaar uit om samen aan de slag te gaan. "We hopen op 4 juni in Amsterdam weer te beginnen met ons pop-up atelier en vanaf 2 juli in de Hortus Botanicus in Leiden. Maar we moeten afwachten of het allemaal mogelijk is."

Het pakket is te bestellen bij www.honderdduizendbomen.nl/winkel
Klik hier voor het YouTube kanaal van Sara Vrugt