Iedereen herkent het talent in zangeres Josephina Hoogstad

20-06-2018

Ze was nog student aan de Tilburgse Fontys Hogeschool voor de Kunsten toen ze in 2016 in Italië een hoofdrol in twee opera's kreeg toegewezen. Nu is ze geselecteerd voor vier internationale wedstrijden voor jonge, veelbelovende (opera) zangers/zangeressen. Josephina Louise Hoogstad, Fientje voor intimi, verdeelt haar tijd inmiddels tussen Den Haag en Italië. Elke maand vliegt ze naar Toscane om lessen te volgen aan de Academie van Fiesole. Eenmaal terug in de Hofstad werkt ze in de weekends in restaurant La Liguria in het Noordeinde, waar ze tussen de bedrijven door ook zingt.

Studiekosten
Josephina Hoogstad (26) onderneemt meer om 'een centje bij te verdienen' voor haar kostbare studie. Sinds kort treedt zij op voor ouderen met operafragmenten, zoals onlangs in zorgvilla Clingendael. "Ik vertel dan ook over wat er in scènes gebeurt." Hoe ze daartoe kwam? "Mijn oma moest revalideren en ik zag hoe weinig mensen te doen hadden. Ik heb toen met een bewoonster, een professionele pianiste, een concertje gegeven. Er werd zo genoten; wekenlang is erover nagepraat." Bij het gesprek is haar moeder, ook Fientje geheten, aanwezig. Waar mogelijk probeert zij in de buurt van haar dochter te zijn.

Financieel was ze in 2017 al aardig op weg geholpen. Als meest getalenteerde student van de uitvoerende opleiding van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten won zij bij haar afstuderen de Jacques de Leeuwprijs, groot 10.000 euro. "Dat geld gebruik ik voor mijn opleiding in Italië en voor masterclasses en audities op plekken die ook niet echt om de hoek liggen." De jury volgde haar gedurende een half jaar. "Er is unaniem voor haar gekozen," vertelt haar trotse moeder. Josephina gaf haar bij de prijsuitreiking in haar dankwoord trouwens alle lof. Ook nu: "Zij is mijn rots in de branding en mijn grootste adviseur."

Moeder
Veertien jaar lang bracht moeder Fientje haar dochter vanuit Spoorwijk naar de Vrije School in Duttendel. Al op dertienjarige leeftijd kwam voor haar vast te staan dat, mocht zij ooit een kind krijgen, het naar die school zou gaan. "Ik zag toen mijn buurjongetje heel blij door de kamer dansen. Zijn moeder vertelde mij dat hij op de Vrije School zat en aan Euritmie deed, een expressieve bewegingsvorm. Ik merkte hoe gelukkig hij was." Op dat moment nam zij haar besluit.

Eerste hoofdrol
Josephina kreeg als zestienjarige haar eerste kleine hoofdrol in The Mikado. Deze Britse komische operette werd gehouden in het Goetheanum in het Zwitserse Dornach, waar een keer in de twee jaar Vrije Scholen uit de hele wereld naartoe komen. "Een leraar had me daarvoor gevraagd. Toen ik op het podium stond en tijdens de solo de volle zaal inkeek, wist ik dat dit het voor me was." Ze was achttien toen ze haar zangstudie begon bij Zenja Petkovic McCray aan de McCray Studio in Den Haag. Twee jaar volgde zij daar drie keer in de week privélessen. "Ja, dat is kostbaar, maar zij heeft ons enorm geholpen."

Vervolgopleidingen
Josephina trof steeds mensen die haar bij de juiste personen brachten. Zo ook tijdens haar Bachelor opleiding in Tilburg. Haar zangleraar Harry Ruyl nam haar mee naar Italië om auditie te doen bij de Italiaanse bariton Carmelo Corrado Caruso. Die stuurde haar weer naar een auditie van maestro Claudio Desderi. "Hij is een heel beroemde Mozart dirigent. Desderi gaf me een hoofdrol in Le Nozzi di Figaro en een jaar later in de opera Don Giovanni. Bij hem studeer ik nu ook verder op de Academie van Fiesole."

Internationaal
Binnenkort wachten haar de internationale wedstrijden: de eerste is in het Italiaanse Treviso voor een hoofdrol in Le Nozzi di Figaro, daarna volgen Rijeka in Kroatië en Portofino in Italië. Eind augustus is er een wedstrijd in het Oostenrijkse Graz voor accademia belcanto. Josephina, enthousiast: "Je kunt dan een hoofdrol winnen in Madame Butterfly of geplaatst worden op het Maria Callas festival in Brazilië. Het liefst win ik het Maria Callas festival. Qua zingen is zij voor mij een groot voorbeeld."

Informatie:
www.josephinalouise.nl