Ir. Sadat nu gelukkig met restaurant Spicy Chicken

20-08-2018

Sayed Sadat (53) weet van aanpassen en aanpakken. De van oorsprong waterbouwkundig ingenieur, die in 2000 vanuit Afghanistan naar Nederland kwam, had ruim twaalf jaar een poeliers/kaaszaak middenin de Markthof aan de Gedempte Gracht. Nu runt hij met zijn vrouw Sohyla het restaurant Spicy Chicken aan de rand van het complex en kijkt uit over het Rabbijn Maarsenplein. "Heerlijk die frisse lucht," klinkt het opgewekt.

Verbouwing
De verbouwing voerde hij grotendeels zelf uit. "Op elektriciteit, gas en de sprinkler na," vertelt hij. "Daar heb je certificaten voor nodig. Dat moet een erkend bedrijf doen. Maar de keuken, het water en de toiletten heb ik zelf gedaan. Ik ben er twee maanden mee bezig geweest."
In zijn restaurant verkoopt hij nog steeds kip, maar het aanbod is kleiner. Daarnaast heeft hij een uitgebreid assortiment aan gerechten, zoals lamsvlees, rundvlees, mihoen, bami, rijst, kip kerrie en kip ketjap. "Op verzoek van de klanten maak ik ook vegetarische gerechten, bijvoorbeeld sambal boontjes, gemengde groenten, kousenband, aubergine en pittige bloemkool. De mihoen, bami en rijst zijn de basis voor een complete maaltijd."

Ligging
Spicy Chicken, dat 2 juli feestelijk werd geopend, zit tussen de restaurants Simonis in de Stad en LA Americain Food in. "Voordat ik begon ben ik met beide eigenaren gaan praten. We zijn geen concurrenten van elkaar; alles gaat in goede harmonie. Na de verbouwing komt naast mij de ingang van de Chinese supermarkt, dan zijn we helemaal een mooi rijtje."

Gezinshereniging
Hij volgde in 2000 zijn vrouw naar Nederland. Zij was twee jaar eerder met hun twee kinderen hiernaartoe gevlucht. Sayed Sadat ('iedereen noemt mij Hans, men vindt mijn naam te moeilijk') kwam hier in het kader van gezinshereniging. In Nederland werd later hun derde kind geboren. Sadat kreeg een tijdelijke verblijfsvergunning. "Daarna heb ik drie jaar geen verblijfsvergunning gehad en ik mocht niet werken; mijn vrouw had een uitkering. Het was een zware tijd, maar aan de andere kant was het goed voor mij. Ik ben de taal gaan leren en zat hele dagen achter de computer op ROC Mondriaan in Delft."

Studeren of werken
Hij meldde zich in de tussentijd wel bij de TU Delft. "Ik had al mijn documenten meegenomen uit Afghanistan. Die zijn beoordeeld en er werd gezegd dat als ik nog twee jaar studeerde, mijn diploma als waterbouwkundig ingenieur zou worden erkend. Ik had al een paar toetsten gedaan toen ik een verblijfsvergunning kreeg. Ik moest meteen gaan werken, doorstuderen mocht niet meer." Het was een tegenslag maar, zoals eerder opgemerkt, Sayed Sadat weet van aanpassen en aanpakken. Hij solliciteerde bij eigenaar Au van de Markthof, werd productiemedewerker en werkte daarna zes maanden bij het poeliersbedrijf dat Au in de Markthof had gekocht van slager/poelier Krijgsman. Na een half jaar nam Sayed, die inmiddels een horeca-opleiding had gevolgd, de zaak over.

Klanten
Met het restaurant Spicy Chicken is voor hem weer een nieuwe episode aangebroken. "De loop zat er meteen in," vertelt hij blij . "Er komen nog genoeg klanten uit de oude zaak. Ik ben van 's ochtends tien uur tot 's avonds half negen geopend. We hebben nog een kracht nodig. Onze jongste zoon is tien; mijn vrouw moet 's avonds meer thuis zijn." Het wachten is trouwens op een terrasvergunning. "Vanwege vakanties heb ik nog steeds geen uitsluitsel van de gemeente. Alles staat klaar: tafels, stoelen en parasols." Hij popelt, zo is duidelijk te zien.

Zijn oudste dochter van 22 is afgestudeerd in bouwkunde, zijn zoon van twintig volgt de Hbo-opleiding gezondheidszorg technologie. Zelf heeft Sayed Sadat, die als waterbouwkundig ingenieur gespecialiseerd is in dammen en bruggen, nog overwogen zijn studie op te pakken. "Maar het is te zwaar om dat naast de zaak te doen. Bovendien ben ik er twintig jaar uit. Technologie verandert zo snel."

Spicy Chicken, Gedempte Gracht 405g, dagelijks geopend van 10.00 tot 20.30 uur