Iris Schutten over ‘levende’ limonade en zonnedak Paard

10-09-2018

Voor Iris Schutten is iets delen met elkaar de gewoonste zaak van de wereld. Of dat nu de recepten zijn van haar biologische frisdranken en siropen die zij ontwikkelt in haar bedrijfje LieverFris, of bijvoorbeeld duurzame initiatieven op het vlak van energie en de gebouwde omgeving. Om met dat laatste te beginnen. Met andere bewoners uit het Oude Centrum van Den Haag viert zij 23 september een feestje. Op die dag is de officiële opening van het zonnedak Paardenkracht op de concertzaal het Paard, tot stand gekomen dankzij de coöperatie Langebeesten Energiek. Iris Schutten maakt met Noud te Riele en Wim Oosting deel uit van het bestuur.

Coöperatie
"Ook wij wilden iets met zonnepanelen doen, maar niet iedereen heeft een eigen dak of een geschikt dak," vertelt ze. "Daarom hebben we met 45 mensen een energiecoöperatie gevormd. Ons eerste project hebben we gevonden in het dak van het Paard, waar 156 panelen zijn gelegd. Sommigen van ons hebben één paneel gekocht, anderen meer.

Wij verkopen onze energie aan de energiemaatschappij Greenchoice, die onze coöperatie uitbetaalt. Daarnaast heeft iedereen in zijn eigen huis een energierekening, een groot deel daarvan betaal je aan energiebelasting. Die kun je terugvragen voor zelf opgewekte energie." Paardenkracht valt onder de overkoepelende organisatie Langebeesten Energiek, een coöperatie die zich ten doel stelt het Oude Centrum op een leuke en inspirerende manier energie neutraal te maken.

'Levende' limonade
Iris Schutten is architect maar houdt zich de laatste tijd bezig met het op kleine schaal ontwikkelen van duurzame alternatieven voor de frisdrankindustrie, door haar 'levende' limonade genoemd. Met haar bedrijfje LieverFris brouwt zij dranken als waterkefir, gemberbier en vlierbloemchamp. In haar assortiment zitten tevens siropen, gemaakt van bijvoorbeeld duindoorn, tijm en pruimen, en ook jam, gelei en appelazijn. 'Levende' limonade vraagt om uitleg. Iris: "Dat is een gefermenteerde limonade. Het betekent dat je met micro organismen werkt, en met suiker en fruit. De micro organismen zetten de suiker om in koolzuur, waardoor je priklimonade krijgt. Omdat er in de drank micro organismen zitten, ontstaan er bubbels en probiotica. Dat is goed voor de darmen en de algehele gezondheid."

Bereidingswijze
In het kort hoe ze te werk gaat, met als voorbeeld vlierbloesemchamp. Die vlierbloesem plukt ze in Den Haag in onder meer duinen en parken. "Ik pluk ongeveer 25 bloemschermen, pers bij vier liter water twee citroenen uit en voeg ongeveer 350 gram suiker toe en appelazijn. Dat laat ik 24 uur trekken. Daarna ga je het zeven en bottelen en je houdt het een dag of twee buiten de koelkast. Doordat er zich nog steeds koolzuur aan het vormen is, moet het op tijd in de koelkast worden gezet, je moet af en toe controleren hoe groot de druk wordt. Als het te lang staat, kan het ontploffen."

Klantenkring
Haar producten levert zij aan het vegetarische restaurant De Hagedis en aan het strandpaviljoen De Staat. Ze is bezig haar klantenkring uit te breiden. "Veel restauranthouders doen hun best om lekker te koken, maar schenken kant-en-klare limonade. Waarom maak je die niet zelf of koop een lokaal gebrouwen drankje in? Ik ben op zoek naar restaurants die duurzaamheid en gezondheid een warm hart toedragen." Ze is ook op zoek naar een nieuwe locatie in het Oude Centrum voor LieverFris. De huidige plek wordt te klein. "Het liefst zou ik met andere lokale voedselmakers willen werken in een productiekeuken waar ook workshops kunnen worden gegeven."

Plannen voor nieuwe producten zijn er. Zo wil zij volgend jaar ook de gefermenteerde Japanse bouillon Miso gaan maken. En Iris Schutten blijft actief voor Paardenkracht. "Iedereen met onze postcode 2512 EJ en alle aangrenzende postcodes kunnen zich aansluiten. Het zonnedak van het Paard was ons eerste project, maar er zijn nog veel meer platte daken in de wijk." Het blijkt de moeite waard. Want: "Door de vele uren zon deze zomer hebben we nu al de energie opgewekt waar je anders een heel jaar over doet."