Isis zorgt voor verspreiding kinderboeken in Den Haag

14-04-2020

Blog in de serie
  'goed nieuwsberichten in verwarrende tijden
'

Isis Warmenhoven
Dankzij Isis Warmenhoven (23) vinden kinderboeken hun weg in Den Haag. Onlangs was zij - evenals half Nederland - bezig kasten op te ruimen. In de kelder trof ze een schat aan boeken aan en zette die buiten (op de Hyacinthweg) op een tafel. Tegen de avond was alles weg.
Aangespoord door de belangstelling riep ze vervolgens via Facebook en WhatsApp op om boeken bij haar af te geven, zodat zij meer kinderen blij zou kunnen maken. "Dat was een groot succes. Ik had er zelfs een extra tafel bij nodig." Het enthousiasme kan ze wel verklaren: "De bibliotheken zijn gesloten, de scholen zijn dicht en er zijn geen boeken om te lezen."

Terug naar haar jeugd
Het struinen door de twee enorme kasten in de kelder, bracht Isis terug naar haar jeugd. In het gezin, ze heeft nog een zus en een broer, werd de liefde voor het boek gestimuleerd. "Wij moesten van onze ouders veel lezen. Zij hebben ons ook altijd voorgelezen. Als het Kinderboekenweek was mochten we alle drie een boek uitkiezen."


Plan

Tijdens het opruimen haalde Isis Warmenhoven uit de collectie eerst boeken die zij zelf graag wilde houden. "Alles van Annie M.G. Schmidt en Roald Dahl. Zij zijn mijn favorieten," vertelt ze. Nadat kinderen van haar achterburen een keuze hadden gemaakt, bleef er nog een stapel over. Isis: "Ik dacht: wat moet ik ermee. Er zaten bijvoorbeeld boeken van Carrie Slee en Francine Oomen bij. Ik vond het zonde om ze weg te gooien en ik wilde er ook geen geld aan verdienen. Ik heb toen bedacht de boeken op straat te zetten." Dat ze zo gretig aftrek vonden, verraste haar. Al snel had ze een plan.

Boekenruil
Onder het kopje 'Coronatijdleestijd' meldde ze op WhatsApp en Facebook haar 'boekenruil'. 'Mijn boeken zijn op, maar ik wil graag verder met de actie,' schreef ze. 'Ik kom de boeken graag halen (natuurlijk met gepaste afstand) en zorg er dan voor dat ze bij de kinderen terechtkomen. Zo krijgen de boeken een tweede leven, en zijn de kinderen blij (en ik zelf ook). De boeken die overblijven breng ik naar een plek waar men ze graag willen hebben (dat zoek ik nog uit).'

"Het ging als een lopend vuurtje," klinkt het opgetogen. "Mensen geven het aan elkaar door en delen het op Facebook. Het is een veel groter succes dat ik had verwacht," zegt ze en voegt er nog aan toe: "Boeken kunnen natuurlijk ook bij me worden afgegeven."

Isis Warmenhoven is medewerkster op de Britse ambassade. "Ik werk nu thuis en kan niet elke dag met boeken staan. Ik ben er wel op woensdag, vrijdag en in het weekend." Naast haar ambassadewerk is zij leidinggevende bij het Zuiderstrandtheater. Met een diepe zucht: "Ik mis het theater zo. Ook de bioscoop trouwens."