Je eigen apotheek beginnen in tijden van coronavirus

30-03-2020

Blog in de serie
  'goed nieuwsberichten in verwarrende tijden
'

Stille opening
Een droom die uitkwam en in stilte plaatsvond. Zo is de nieuwe start van Mieke Sandino het best omschreven. Zij opende maandag 2 maart in de Vlierboomstraat haar eigen apotheek De Vlierboom. Zonder enige ophef. Want: "Het zou niet gepast zijn om in deze tijd feest te vieren."

Ze begint haar eigen onderneming in een ingrijpende en verwarrende tijd. "Het is spannend," zegt Sandino die jarenlang beherend apotheker was. "Coronapatiënten hebben extra antibiotica en inhalatie nodig. Daar wordt nu in verhouding meer gebruik van gemaakt, maar ze zijn in grote hoeveelheden moeilijk te vinden." En dan speelt ook nog het voortdurende tekort aan bepaalde geneesmiddelen. "Voor wat niet leverbaar is, zoeken we naar middelen die wel te krijg zijn. Is dat niet zo, dan kijken we naar welke alternatieven er zijn."

Ze klinkt krachtig aan de telefoon. En vrolijk. Het was allang een grote wens om voor zichzelf te beginnen. Eerder kwam het er niet van doordat ze het als beherend apotheker reuze naar haar zin had bij apotheek Segbroek. Daar gaf ze leiding aan 34 medewerkers. "Ik had er alle vrijheid, kon mijn vleugels uitslaan. De behoefte werd daardoor gedempt." Naast apotheker was ze vijf jaar directeur Farmacie van Zorgapotheek Nederland. Toen apotheek Segbroek in 2018 werd verkocht, nam Mieke Sandino bij beide banen ontslag en werkte een jaar elders.

Huisartsen Bras en Pouw
In 2019 kwamen de huisartsen Bras en Pouw op haar pad. De twee zouden in 2020 met hun praktijk verhuizen van de Goudsbloemlaan naar de Vlierboomstraat. "Ze vroegen me of ik zin had om daar een apotheek te beginnen. Ik zag een kans om mijn droom waar te maken." Haar nieuwe omgeving brengt nog een wens in vervulling: er is nauwe samenwerking met de huisartsen. Sandino pleit daar al geruime tijd voor. In een interview in het blad Farma Magazine stelde ze in 2014: 'De apotheker in de huisartsenpraktijk, en zorgverleners die met één patiëntendossier samenwerken: dat zou een model zijn waarmee we in de toekomst kwaliteit en efficiency in de zorg kunnen realiseren.' "Het gebeurt inmiddels al veel meer," zegt ze nu.

Zo ook in de Vlierboomstraat: "Wij hebben een gezamenlijke keuken. Tijdens de koffiepauze en lunch kunnen we met elkaar dingen bespreken. Je hoeft niet meer formeel een afspraak te maken. Het is laagdrempelig en makkelijker. Bovendien is het veel leuker samen iets te doen dan elke keer weer opnieuw het wiel te moeten uitvinden."

Coronacrisis
De sfeer in tijden van de coronacrisis is in de apotheek 'heel anders'. "Het is een beetje tegenstrijdig. Iedereen wordt aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven, maar mensen hebben middelen nodig. Het is ook chaotisch. Er mogen niet teveel bezoekers in de apotheek en iedereen moet anderhalve meter afstand houden. Dat is een heel georganiseer. De meeste mensen doen het heel netjes. Sommigen niet; ze beseffen niet wat de consequenties zijn."

Vitamine C
De meeste vraag is op dit moment naar paracetamol, thermometers en Vitamine C . Over dat laatste zegt de apotheker: "Dat is om de weerstand te verhogen. Veel media hebben daartoe opgeroepen. Maar als je voldoende groente en fruit eet en goed beweegt, krijg je ook voldoende vitamine naar binnen. Dat doen we niet allemaal en dan kun je het aanvullen met een vitamine supplement."

Voor de feestelijke opening kan voorlopig nog geen datum worden geprikt. Maar die dag zal een keer aanbreken. Mieke Sandino: "Zodra het coronavirus ons verlaten heeft, gaan we feest vieren."