Joods Kindermonument

15-01-2018

Het Joods Kindermonument op het Rabbijn Maarsenplein staat al een tijdje min of meer in de schaduw van een houten constructie. Tegen de monumentale muur van de tuin van de Nieuwe Kerk zijn ook houten stellages verrezen. Dit alles ter voorbereiding van het Joods Monument, dat naar men zegt eind deze maand zal worden onthuld. Het herdenkt de Haagse Joden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd. Niet iedereen is overigens gelukkig met dit nieuwe gedenkteken.
Het Kindermonument is in 2006 onthuld door toenmalig burgemeester Deetman. Het is veel bewoners uit het Oude Centrum, de buurt waar voor de Tweede Wereldoorlog de meeste Joden woonden, dierbaar. De beeldend kunstenaars Sara Benhamou en Eric de Vries ontwierpen het monument, dat tegelijk een speeltoestel is voor kinderen. Het heeft de vorm van zes trappen of ladders, die ook op opgestapelde stoelen lijken. Naar het idee van de ontwerper worden de stoelen niet meer gebruikt. Immers, de Joodse kinderen zijn weggevoerd en omgebracht. In het monument zijn voornamen gegraveerd van Haagse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
Als in de lente het prachtige Rabbijn Maarsenplein in volle bloei raakt, wordt het monument weer in gebruik genomen. Kinderen klimmen erop, volwassenen gaan even op een stoeltje zitten. Daar is het ook voor bedoeld. Maar vergeet niet de namen te lezen die herinneren aan de gruwelijke periode.