Kapper Dick de Vries nu ook galeriehouder

28-05-2020

Het kappersvak sloot hij op zijn zeventiende in zijn hart. De liefde voor de kunst kwam er later bij. Tegenwoordig combineert Dick de Vries zijn twee grootste hobby's. Sinds kort is zijn salon op de Stationsweg ook galerie.

De eerste tentoonstelling stond 1 mei gepland, maar het coronavirus was spelbreker. "De Fotoacademie Amsterdam zou gaan exposeren met schitterende 3D foto's," vertelt De Vries. "In overleg hebben we het tijdelijk afgeblazen." Om toch een beetje sfeer te creëren, kreeg hij van een klant voor in de etalage een schildersezel cadeau. Daarop staat nu een schilderij van kunstenaar Eric Hirdes.

Personeel
Begin vorig jaar vatte De Vries het plan op de salon voor een deel te verbouwen tot galerie. "Ik loop tegen de zeventig en heb mijn personeel verteld dat ik in 2020 ging stoppen met de salon zoals hij was, en dat ik zelf een paar dagen in de week bleef knippen." Alles verliep in goede harmonie. De band met het personeel is hecht. Roger uit Singapore werkte bijna dertig jaar bij hem, Lena uit Siberië zo'n 14 jaar. "Lena is thuis gestart, Roger heeft een winkeltje in de Molenstraat." En omdat De Vries zelf alleen een wastafel en een stoel nodig had, gaf hij hun de overgebleven spullen.

Kunst aan de muur
In zijn kapsalon heeft hij de laatste twintig jaar kunst aan de muur. "Ik wissel elke zes weken. Veel van mijn klanten zijn kunstenaar en ik heb zelf een aardige verzameling. Ik koop steeds wat bij." Lachend: "Mijn vrouw zegt dat we geen muren meer hebben." Werk komt ook vaak de zaak binnen via relaties van zijn oudste zoon, de kunstenaar Father Future Back die floormanager is bij Museum Voorlinden. Een benijdenswaardige baan, zo te horen. Zijn vader: "Hij is elke dag aan het werk tussen waar hij van houdt."

Na de officiële opening zullen diverse kunstenaars exposeren in zijn galerie. "Peter Blokhuis gaat een tentoonstelling samenstellen met werk van kunstenaars die in de zaak komen. Hij gaat ook zelf exposeren en er zijn plannen voor een fototentoonstelling van Piet Gispen."

Politici
Hij peinst er niet over om te stoppen als kapper. "Ik heb in de zeven weken dat ik niet mocht werken, gemerkt hoe belangrijk het vak nog voor me is. En elke keer die teleurstelling dat we nog niet open konden. Het is drie keer uitgesteld." Even later: "Ik heb de laatste weken goed op politici gelet. Sommigen waren stiekem naar de kapper geweest, bijvoorbeeld Hugo de Jonge." Maar die liet zich door zijn vrouw knippen, was op televisie te zien. Allemaal voor de show, vindt De Vries. Lachend: "Er lag geen haar op de grond. Er zijn verschillende app-groepen van kappers op Facebook. Niemand gelooft het." Overigens kreeg en krijgt hij nog steeds veel politici in de stoel.

Haags Kappers Collectief
In zijn vak heeft hij zich op vele terreinen bewogen. Zo gaf hij les in binnen- en buitenland. Ook maakte hij in de jaren negentig deel uit van het Haags Kappers Collectief, een club van vijf bevriende 'groene' kappers. In Diligentia gaven zij indertijd een haarshow over allerlei veilige samenstellingen, zoals ammoniavrije verven. Later werd het gebruik van ammonia verboden. "Met ons clubje hebben we nog maandelijks een diner. Eén collega heeft mijn leeftijd, de andere drie zijn een stuk jonger."

Zoals hij de afgelopen tijd verlangde om weer aan de slag te gaan als kapper popelt hij nu om de galerie officieel te openen. "In de buurt zijn veel kunstenaars die hier een atelier hebben. Het zou leuk zijn als ook zij straks in de galerie gaan exposeren."

Zodra de coronamaatregelen het toelaten gaat de galerie officieel van start.
De openingstijden zijn afhankelijk van de exposanten.

Dick de Vries, Stationsweg 113A.