Kindergedichten over poezen maken ook volwassenen blij

04-09-2018

Wat is dat rode gevaarte op de foto voor een dier? Inez van Leeuwen vraagt het zich in een begeleidend gedichtje ook af:


Ben jij familie?
Familie van onze poes?
Ik blijf een beetje uit de buurt
Jij bent niet voor de poes

Jij bent me net iets te gevaarlijk
Me net... 'n maatje te groot
Aan de andere kant, moet ik zeggen
Ik ben wèl weer dol op rood

Het boekje 'Ik wou dat ik zo zwemmen kon' is bestemd voor de jeugd, maar het bundeltje met gedichten over poezen stemt ook volwassenen blij. Inez van Leeuwen schreef de gedichten en maakte de foto's. Ze hoopt met het werkje haar liefde voor taal op kinderen over te brengen. "Taal is enig. Goed communiceren is zo belangrijk. En dat is taal."

Onderwijs
Met moderne middelen helpt ze leerkrachten een handje. 'De foto's in deze bundel zijn voor presentatiedoeleinden, zoals lezingen in klaslokalen met smartboards, gratis te downloaden,' vermeldt het boek. Inez licht toe: "De afbeeldingen verschijnen dan op een groot scherm. Als jij als leerkracht een gedicht voorleest, zien leerlingen de foto op het smartboard. De gedichten worden er leuker en interessanter door om over te praten. Kinderen willen dat je meer voorleest, ook uit andere boeken." Inez van Leeuwen is vertrouwd met het onderwijs. Ze begon haar loopbaan als kleuterleidster en gaf later jaren Nederlandse les aan onder anderen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en aan ex-drugsgebruikers. Ook gaf ze Nederlandse les en rekenen aan mensen op zoek naar een baan binnen de detailhandel.

Verkeersongeluk
Ze schreef al eerder gedichten. Na een val van de fiets besloot zij er serieus werk van te maken. "Ik ben in 2014 geslipt op een tramrails bij het Om en Bij. Toen ik bijkwam in het ziekenhuis Westeinde bleek ik van alles te mankeren, zoals een gebroken sleutelbeen, een flinke hoofdwond en een hersenschudding." Ze was tot weinig in staat. Een vriendin spoorde haar aan iets constructiefs te gaan doen. 'Laat ik proberen gedichtjes voor kinderen te schrijven', was al snel haar plan. Voor volwassenen had Inez van Leeuwen al gedichten gemaakt. "Ik heb ooit uit eigen werk voorgelezen in theater Branoul, maar het was te weinig om te publiceren."

Poezen
Een onderwerp voor haar kindergedichten had ze meteen paraat: Poezen. Tijdens haar fietstochten was ze er aardig wat tegengekomen, zoals een plakfolie op een raam in Den Haag. Daarop hangt een poes boven een vissenkom. De foto siert de omslag van 'Ik wou dat ik zo zwemmen kon' en Inez van Leeuwen dichtte:

Poezen houden niet van zwemmen
O nee, geen denken aan
Vissen daarentegen
Kunnen zonder water niet bestaan

Ademloos kijk je
naar de vissen in de kom
Ik hoor je denken, klopt dat?
Ik wou dat ik zo zwemmen kon

Haar liefde voor de poes werd nog meer aangewakkerd toen ze in Amsterdam op poezenzussen Robbie en Poekie ging passen. Ook in de hoofdstad kwam ze weer allerlei afbeeldingen van katten tegen. "Twee van de zesentwintig poezen op de foto's zijn echt, de rest is nep," vertelt ze lachend. Maar ook zij zijn zeer de moeite waard. Neem de onweerstaanbare nepkat die over een schutting hangt. 'Gluren naar de buren', luidt de titel van het gedichtje.

Het boek gaf Inez van Leeuwen in eigen beheer uit bij uitgeverij U2pi BV. Ze werkt inmiddels aan twee nieuwe bundels. "Die zijn ook bestemd voor kinderen. Ze zijn in dezelfde stijl geschreven en weer met foto's erbij. Op mijn foto's moet iets gebeuren. Het gaat niet alleen om het object, de omgeving is net zo belangrijk. Je moet langer naar een foto willen kijken. Dan zie je veel."

'Ik wou dat ik zo zwemmen kon'
Uitgeverij U2pi BV,  ISBN 978-90-8759-762-7
14,95 euro