'Klankbrengers zorgen voor muziek en liefdevolle aanraking ouderen'

20-02-2018

Ze mogen zichzelf binnenkort 'klankbrenger' noemen: de tien vrouwen die op dit moment het unieke vrijwilligersproject 'Dichtbij' volgen. Vanaf april gaan ze in groepjes van twee het leven van eenzame en/of dementerende ouderen aangenamer maken. Terwijl een oudere heeft plaatsgenomen in 'de stoel van klank' raakt de ene vrijwilligster de cliënt aan, de andere zorgt voor muziek.
"Het gaat om mensen van ver boven de tachtig. Zij krijgen verzorging, maar zijn niet meer gewend om liefdevol te worden aangeraakt" zegt Joyce Weber die met Conny van Leeuwen 'Dichtbij' ontwikkelde. Dat kon dankzij subsidies van de gemeente Den Haag, het Fonds 1818 en het Oranje Fonds.

De cursus - de eerste in Nederland - is een maand geleden begonnen. Joyce Weber en Conny van Leeuwen, oprichters van de stichting Haagse Stembevrijders, zijn er zelf al zo'n jaar of vijf mee bezig en gebruiken muziekinstrumenten als klankschalen en rainsticks. Joyce: "De ene keer houdt Conny de cliënt vast en maak ik muziek, de andere keer wisselen we de rollen om. Wij hebben inmiddels heel goede ervaringen met dementerende ouderen. Ze worden er rustig van en hebben vaak een paar pijnvrije dagen nadat wij zijn geweest. De aandacht en aanraking doet hen goed; wij koesteren de mensen."
De gemeente Den Haag had indertijd Conny van Leeuwen en Joyce Weber subsidie gegeven voor hun initiatief. "We zagen hoeveel resultaat het had, vonden dat meer mensen dit zouden moeten doen en hebben opnieuw subsidie aangevraagd om met 'Dichtbij' te beginnen." In de herfst volgt een tweede gratis opleiding. De cursisten betalen wel een borg van 75,-- euro voor de instrumenten die zij tot eind 2018 tot hun beschikking hebben. Joyce: "Aan het eind van de opleiding tekenen ze een contract. Daarin verplichten zij zich een jaar lang elke week gratis ouderen te koesteren in verzorgingshuizen of bij iemand thuis. Zij krijgen ook een certificaat en zijn dan officieel klankbrenger."
Inmiddels hebben de tien deelneemsters de vierde les gehad. "De vrouwen zijn heel liefdevol en bedachtzaam; zij willen iets voor de samenleving doen. Op de laatste sessie hebben we voor het eerst geoefend. De ene vrijwilligster was de cliënt, de andere de klankbrenger." Van de cursisten wordt trouwens niet verwacht dat zij een instrument kunnen bespelen of dat zij noten kunnen lezen. De instrumenten die worden gebruikt zijn volgens Joyce Weber niet ingewikkeld. "We hebben bijvoorbeeld de oceandrum. Dat is een drum, waarin kogeltjes zitten en waarmee je het geluid van de zee kunt nabootsen. Ook gebruiken we een duimpiano. Deze Sansula is een fijn instrumentje om bij te zingen." Welke ontspanning klankschalen teweegbrengen, weten zij en Conny van Leeuwen uit ervaring. Elke laatste dinsdag van de maand verzorgen ze klankconcerten. Terwijl deelnemers op een matje liggen, spelen zij op verschillende instrumenten, waaronder de klankschalen, en zingen. "Mensen ontspannen er enorm van. Dat heb ik vandaag tijdens de cursus ook weer gezien."
Joyce Weber en Conny van Leeuwen hopen steeds meer klankbrengers te kunnen opleiden. "Het is een mooie, nieuwe vorm in een tijd, waarin de aandacht verslapt voor ouderen, omdat verzorgenden daar steeds minder ruimte voor krijgen. Het is ook een ontlasting voor de mantelzorger. Als mensen één van hun ouders zo'n stoel van klank cadeau willen geven, kunnen ze bij ons een ligconcertje meemaken om zelf te ervaren hoe dat is."

Informatie:
www.dehaagsestembevrijders.nl

www.facebook.com/haagsestembevrijders/