Knutselend de zomer door met Droom Ontdek Doe Dagboek

02-07-2020

Het land van Learning Dreams
Stap voor stap, en met vallen en opstaan, leren om dromen waar te maken. In het zojuist bij Stadslink verschenen 'Droom Ontdek Doe Dagboek' reizen kinderen aan de hand van cartoon figuur Jerry door het land van Learning Dreams. Hij helpt ze ontdekken wat ze leuk vinden en wekt hun nieuwsgierigheid op. Jerry spoort hen met tal van opdrachten aan om dingen te ondernemen. Ook ouders en anderen kunnen de jeugd op gedachten brengen. Zo luidt een van de opdrachten: 'Ga in gesprek met de mensen die voor jou belangrijk zijn en teken of schrijf hun droom!'
Met het boek komen kinderen in de leeftijd van zeven tot dertien jaar gegarandeerd de zomer door. Directeur Karen Bos van Stadslink reageert: "Bij het eerste gesprek met de ontwerpers heb ik al gezegd dat het een werkboek moest worden om mee te nemen op vakantie. Daarom heeft het een harde kaft. Waar je ook bent kun je er bijvoorbeeld in knutselen of kleuren, alleen of samen met je ouders."

Bos zorgde voor de inhoud van het boek, Studio Eyal & Myrthe voor het visuele concept, illustraties en vormgeving. Myrthe was overigens enige jaren vrijwilligster bij Stadslink. Deze ideële stichting zet zich in om kwetsbare jongeren, begeleid door vrijwillige coaches, te motiveren hun dromen te ontdekken of na te jagen.

Cartoon figuur Jerry
Bos liet zich voor hoofdpersoon Jerry uit het boek inspireren door Jerry Stein. Hij ontwikkelde ruim 25 jaar geleden Learning Dreams aan de University of Minnesota, in de VS. Volgens hem heeft elk mens 'een diepe motivatie om te leren, te dromen en om zich te ontwikkelen.' In 2015 volgde Karen Bos zijn voorbeeld en richtte de sociale onderneming Stadslink op.

Kinderen hoeven niet ver te zoeken om iemand te vinden die hen helpt om hun dromen te verwezenlijken, blijkt uit het boek. 'Misschien is het wel iemand in de buurt - je tante of je buurvrouw - die jou kan leren koekjes bakken. Of iemand die jou kan helpen een eigen liedje of raptekst te maken.' Bos: "Door anderen in te schakelen leren kinderen al heel jong te netwerken. Zo bereiden we ze voor op hun latere leven. Zodat ze later mensen om zich heen kunnen verzamelen die hen gaan helpen of steunen."

Het werkboek is mede mogelijk gemaakt door onder meer ADO Den Haag in de Maatschappij en de stichting Levi Lassen. Een 'droomboek' voor jongeren van dertien jaar en ouder is intussen in de maak. Bos: "En vanuit Amerika is al gevraagd om een Engelse versie."

Combinatie ouder/kind
De opbrengst van de boeken is een financiële steun voor de maatschappelijke programma's van Stadslink, zoals 'Learning Dreams'. Dat wil via de ouders jongeren bereiken. Als zij zien dat hun ouders bezig zijn met het realiseren van hun dromen, door bijvoorbeeld huiswerk te maken, kunnen jongeren geïnspireerd raken. De combinatie ouder/kind speelt een voorname rol bij Stadslink. Dat blijkt ook weer bij het 'Droom Ontdek Doe Dagboek'. "We hebben een tweedaagse workshop ontwikkeld, zodat ouders samen met hun kinderen voor de rest van de vakantie met het boek aan de slag kunnen gaan," vertelt Bos.

Kleurplaat
In het 'Droom Ontdek Doe Dagboek' staat een kleurplaat die gratis is te downloaden via de website www.dedroomclub.nl. Jerry is het vrolijke middelpunt van de tekening die als motto heeft: 'Learning Dreams is zoiets als dromen met je ogen wijd open.' Stadslink gunt ieder kind om dromen waar te maken, vooral ook de kwetsbare jongeren. In haar nawoord schrijft Karen Bos: 'Niet iedereen heeft het geluk geboren te worden in een stimulerende omgeving. Er zijn veel jongeren met grote tegenslag in hun leven of kansarme gezinnen die zo aan het overleven zijn dat dromen heel diep weggezakt zijn. Met het werkboek wordt automatisch bijgedragen aan de maatschappelijke programma's van Stadslink.'

'Droom Ontdek Doe Dagboek', ISBN 978-90-830523-0-4, kost 14,90 euro en is te bestellen bij  www.dedroomclub.nl