Koor repeteert virtueel voor jubileumconcert

09-04-2020

Blog in de serie
  'goed nieuwsberichten in verwarrende tijden
'

SarahBande
Via Skype per stemgroep een lied repeteren. Het koor SarahBande is er onlangs mee begonnen. "Toch mooi dat je het zo kunt doen," vindt dirigente Sarah Mareels. Het zingen zorgt bovendien voor ontspanning, weet zij als geen ander. "Je bent even zorgeloos, het maakt je vrolijk en het geeft opluchting." Bij haar koor is het virtueel repeteren via internet ook een zekere noodzaak. Volgend jaar bestaat het tien jaar. "Dan geven we een jubileumconcert. We moeten echt oefenen, anders komen we niet klaar met het repertoire."

Mareels, tevens dirigente van het Bloemenkoor, besteedt een paar avonden en middagen per week aan de repetities. Alten, sopranen en mezzo-sopranen oefenen apart. Het gaat steeds om zes leden. "Die bel ik tegelijkertijd in via een online programma en ik maak dan een groep. Ze kunnen elkaar zien en horen." De leden stellen het op prijs, blijkt uit hun reacties. Zo mailt iemand: 'Heel fijn om op deze manier het wekelijkse zingen te kunnen voortzetten. De koorrepetitie op woensdag hoort er gewoon bij.' En een ander: 'Het is prettig om elkaar even te kunnen 'zien' (en horen!).'

Sarah Mareels, die het 'creatieve eenvrouwsbedrijfje Bloeiende Stem' leidt, gaf vorig jaar met haar koor een concert bestaande uit Iers repertoire. Voorafgaand aan dat optreden ging ze met SarahBande naar Ierland om sfeer te proeven. De van oorsprong Belgische staat erom bekend dat ze zaken gedegen aanpakt. Bovendien is zij een betrokken vrouw.

ParkinsonG!
Vorig jaar begon ze met ParkinsonG!, een koor voor mensen met Parkinson, hun mantelzorgers en vrijwilligers. Het gaat daarbij niet alleen om zingen. Handen en voeten komen eveneens in beweging. Het motto van het koor is dan ook 'met stem in beweging'. Mareels ontwikkelde hiermee een uniek project. In een eerder interview vertelde ze: "Ik wil het niet beperken tot deze groep maar het uitbreiden naar mensen met andere fysieke klachten, die ook niet kunnen meedoen in de maatschappij. Zingen is heel gezond en leidt de aandacht af van de ziekte."

Ze heeft ervaring met Parkinsonpatiënten. Sinds 2015 geeft ze in Den Haag, Oegstgeest en Delft in de plaatselijke ParkinsonCafé's af en toe workshops. "In dat café komen uitsluitend mensen met Parkinson en hun mantelzorgers. Ook dan gaat het weer om zingen in combinatie met bewegen", vertelde ze vorig jaar. "Mensen hebben er baat bij. Iemand die jaren in een koor heeft gezongen, wordt ziek. Snelheid en energie kunnen daardoor zijn afgenomen. Dan leg ik de nadruk op wat nog wel kan. Ik voel me geroepen om dit werk te doen."

De twintig leden van SarahBande zijn nu weer thuis aan het oefenen voor de repetitie van volgende week. "Dit is een nieuwe vorm van lesgeven," zegt Sarah Mareels. "Het is een creatieve oplossing. Natuurlijk is het geen vervanging van echt menselijk contact, maar het is wel een mooi alternatief."