Koor zoekt nieuwe leden voor vrolijk zomerconcert

07-03-2019

Corda Sonore
Dirigent Hans Matla mag zich gelukkig prijzen. Zodra een van zijn koren nieuwe aanwas nodig heeft, gaan leden over tot actie. Ria de Wijn en Richard Heij tonen zich ware ambassadeurs. Enthousiast roepen zij zowel aankomende- als geroutineerde zangers op zich te melden voor Corda Sonore. "Wij zijn vooral op zoek naar mannenstemmen, maar alten en sopranen zijn evenzeer welkom." Nieuwelingen zullen er geen spijt van krijgen, weet Richard Heij. "Zingen verrijkt je leven." Ria de Wijn voegt eraan toe: "We repeteren op donderdagavond. Dat is voor mij altijd een uitje. Je bouwt vriendschappen op en je bent blij om elkaar weer te zien."

Stichting Corda Vocale
Het koor Corda Sonore, deel uitmakend van de stichting Corda Vocale, is begonnen met repetities voor het zomerconcert. Er worden dan korte stukken uitgevoerd in een lichter genre. Zo klinkt er straks repertoire van onder anderen Neil Diamond en The Beatles, en licht klassieke muziek. Er worden minder hoge eisen gesteld aan degenen die geïnteresseerd zijn. "Koorervaring is fijn, maar niet noodzakelijk. Noten lezen is een pré, maar niet verplicht," aldus het persbericht.

Lichter repertoire
Ria de Wijn is vanaf de oprichting, zo'n vijf jaar geleden, lid van Corda Sonore. Heij is, vanwege het gebrek aan mannen, bij dat koor geregeld steunzanger. Officieel is hij lid van Corda Cantate en van het kamerkoor Corda Mezza Voce. "Corda Cantate zingt veelal grotere koorstukken, "vertelt hij. "Er was behoefte aan een koor dat korter en lichter repertoire zou zingen. Zo is Corda Sonore ontstaan." Ria de Wijn: "We hebben een ernstig tekort aan mannen; het probleem waar andere koren ook mee kampen. In Sonore zingen acht mannen en we hadden één bas. Daarom is het nu een driestemmig koor. Dat kun je wel aan Hans Matla overlaten. Hij is beroepsmusicus en heeft alle stukken omgezet, maar het zou weer een vierstemmig koor moeten worden."

Workshops
Plezier beleven aan zingen, staat voorop bij de koren van Matla. Richard Heij: "We proberen op een ontspannen manier kwaliteit te leveren. Het plezier in zingen wordt vergroot door zangtechnieken en zangtesten. We houden ook workshops over bijvoorbeeld hoe je met je ademhaling om moet gaan." Hoe belangrijk deze juiste ademhaling is voor het dagelijks leven, ervaart Ria de Wijn: "Ik heb COPD. Volgens mijn specialist is zingen heel goed voor de longen." Zij was vorig jaar in Dresden en Leipzig waar zij met alle koren van Corda Vocale The Jerusalem Passion heeft uitgevoerd. "We stonden daar met tachtig leden. Dat is mooi om mee te maken en het is tegelijkertijd een uitje."

4 mei
De koren zingen op 4 mei in de Grote Kerk in Den Haag 'The Armed Man', een muziekstuk dat alle indringende aspecten van een oorlog laat (mee)beleven. Dirigent Matla nam in 2005 het initiatief tot deze 'internationale mis voor de vrede' van componist Karl Jenkins en voerde die met regelmaat uit. Richard Heij, die bas is, verheugt zich op het concert. Hij trad deze zomer trouwens als solist op in het Oostenrijkse Fiss. Daar zong hij op een herdenking van overledenen een aantal koralen uit het Paulus Oratorium. "Dat ik daar alleen heb kunnen zingen, is dankzij de ontwikkeling die ik binnen de koren van Corda Vocale heb doorgemaakt."

Zomerconcert
Het Zomerconcert van Corda Sonore is evenzeer een evenement om naar uit te kijken. Elke donderdagavond wordt er gerepeteerd in het Gymnasium Novum in Voorburg. Ria de Wijn: "Als nieuwe leden zich melden worden ze opgevangen door een gastvrouw. De sfeer is bij ons heel gemoedelijk." Richard Heij: "Voor wie geen noten kan lezen, staat op onze website een oefenbestand met muziek in jouw stemsoort van het stuk dat we aan het repeteren zijn." En kom bij beiden niet aan met 'ik kan niet zingen'. "Iedereen kan zingen, de een wat mooier dan de ander, maar het gaat ook om saamhorigheid en gezelligheid."

Informatie:
web: www.cordavocale.nl
e-mail: info@cordavocale.nl
mobiel:
(06)20481205