Kunstenaar Ellen van Toor vindt schat aan Haringkade

16-05-2018

"Ik heb me nooit gerealiseerd dat ik ooit echt een schat zou vinden." Kunstenaar Ellen van Toor klinkt nog steeds verbaasd als ze vertelt over wat haar onlangs is overkomen. Tijdens het hardlopen langs de Haringkade zag ze in het gras een opengemaakte kluis liggen. "Raak," wist ze meteen. Want Ellen kijkt niet alleen als kunstenaar naar haar omgeving, maar ook met de blik van een magneetvisser. "Ik zag kralen en parels, zakjes waarin sieraden hebben moeten gezeten, een armband, portemonneetjes, portefeuilles, noem maar op." Van wat zij doorgaans opvist, maakt zij kunstwerken. Nu kwam zij, zoals ze zegt, 'terecht in een verhaal'.
Want haar belangrijkste vondst was een deel van een paspoort. Via LinkedIn spoorde ze de eigenaar op. "Het bleek een jongeman te zijn die in de VS heeft gestudeerd. Ik heb hem alle gegevens gestuurd. Na tien minuten belde zijn moeder al op. De kluis was acht jaar geleden uit haar huis in Bloemendaal gestolen. Het was voor haar nog steeds een traumatische ervaring. Niet alleen omdat er heel mooie en kostbare sieraden in zaten, maar vooral ook om de emotionele waarde die ze hebben."
Al snel werd afgesproken dat zij naar Den Haag zou komen. Om haar te verrassen reeg Ellen van Toor opnieuw de parels. "Het bleek een heel bijzondere ketting te zijn. Haar vader had die ooit aan haar moeder gegeven. Ze heeft na de diefstal maanden gespeurd op sites als Marktplaats en E-Bay om te kijken of de sieraden daar werden aangeboden. Op een gegeven moment is zij ermee gestopt. Ze vond dat zij het moest afsluiten."
Nu de kluis in Den Haag is opgedoken, gloort er weer enige hoop. De familie vraagt zich af of de dieven 'wellicht iets met Den Haag hadden'? 'Wonen ze daar?' 'Hebben zij de spullen daar aangeboden aan een juwelier of een pandjeshuis? De partij bestond uit onder meer veel gouden ringen, armbanden en kettingen. Sommige waren zelfs belegd met diamanten en saffieren. We zouden er een flink bedrag voor over hebben om ze terug te krijgen, om de herinneringen terug te kopen,' aldus de familie.

Ellen van Toor hoopt op een ontmoeting met haar collega-magneetvisser. "Misschien heeft hij de kluis recent opgevist. Het zou fijn zijn om hem in contact te kunnen brengen met de familie." Magneetvissers werken overigens samen met de politie. "Als wij het vermoeden hebben dat iets van diefstal afkomstig is of is gebruikt bij een misdrijf, bijvoorbeeld een pistool, geven wij dat aan bij de politie. "Zij is nu zo'n vier jaar bezig met magneetvissen. "Ik vis, meestal in haventjes, geroeste spullen op. Ik ben gek op geroest materiaal. Ik zoek niet, ik vind en daar ontstaan dan werken uit; ik maak altijd collages en assemblages." Ze kwam door twee jongens op het spoor van de hobby. "Ik zag ze bij de Vliet een zwaardje opvissen. Dat was prachtig. Op internet ontdekte ik dat magneetvissen al jaren een hype is. Vaak doen kinderen het."
De spullen die Ellen van Toor bij de Haringkade aantrof, zijn nu bij de familie. "Maar ik mag ook wat gebruiken om er kunstwerken van te maken. Misschien wordt deze vondst wel een hele expositie. In de kluis bijvoorbeeld zou je een object kunnen zetten of je gebruikt de kluis als sokkel. Doordat het materiaal zo lang in het water heeft gelegen, is alles heel mooi geroest. Dat krijg je dan toch maar cadeau." Over het contact dat heeft kunnen ontstaan met de familie, zegt ze: "Ik ben heel blij dat het is gelukt. Ben je aan het hardlopen, kom je midden in een verhaal terecht. Zoiets kun je toch niet bedenken."

Informatie: www.ellenvantoor.nl