Leerkracht Bianca Wubben runt in weekend lunch café

13-12-2018

Dit lunch café had Bianca Wubben voor ogen: Naast smakelijke broodjes en livemuziek presenteren, wilde ze een sfeer creëren waarin gasten zich ontspannen voelen. "Het moest vooral een plek zijn waar mensen niet opgejaagd worden door de bediening maar voor alles de tijd kunnen nemen, ook voor het lezen van een boek."

Byron Bay Lunch Café
Haar plan is verwezenlijkt. Half juli begon ze in de Wassenaarsestraat op Scheveningen het Byron Bay Lunch Café dat alleen in de weekends is geopend. Over de locatie zegt ze: "Die is zo mooi. Je hoeft alleen het straatje uit te lopen en je bent op de boulevard. Maar de drukte van daar heb je hier niet en toch ruik je de zee. Dit is een rustige plek met een achtertuin waar kinderen kunnen spelen. Ze hebben trouwens ook een eigen keukentje." Met het Byron Bay Lunch Café biedt ze tegelijkertijd muzikanten een podium en treedt zelf zo nu en dan op. Nadrukkelijk: "Alle muziek is hier zoveel mogelijk akoestisch. Het zijn eigenlijk huiskamerconcertjes."

Onderwijs
Op doordeweekse dagen zit in het hoekpand de buitenschoolse opvang Het Schuitengat. "Het is toch zonde als zo'n plek in het weekend niet wordt gebruikt. Op deze manier zijn we efficiënt bezig." Bianca Wubben heeft overigens een band met het onderwijs. "Ik heb voor de klas gestaan bij kleuters, heb daarna gereisd en heb vervolgens in de kinderopvang gewerkt. Inmiddels ben ik drie dagen in de week weer leerkracht in een leuke kleuterklas."

Klik op een foto voor een uitvergroting

Reizen
Ooit had ze bij Titiaan Benders, de eigenaar van de buitenschoolse kinderopvang, het idee geopperd om in het weekend in het pand het lunch café te beginnen. Het was toen nog een vaag plan, maar dat nam de laatste tijd vastere vormen aan. Al tijdens haar reizen raakte ze geïnspireerd. Ze bezocht Australië en Nieuw-Zeeland, en woonde een paar maanden op de Figi-eilanden. "Als ik op die plekken ergens met een kop koffie of thee onderuit zat, voelde ik me thuis." Die sfeer nam ze mee naar Scheveningen. Er was meer dat haar op ideeën bracht: "In Australië en Nieuw-Zeeland schenken ze heel goede koffie. De lat ligt wat dat betreft daar erg hoog, ook qua klantvriendelijkheid."

Livemuziek
Muzikanten die bij haar optreden, zijn vrijwel altijd soloartiesten die nog niet zo bekend zijn. "Ze krijgen volledige aandacht. Daar zijn ze heel blij mee; ze worden echt gehoord. En de kinderen die er zijn, vallen stil en zitten met open mond te luisteren. Zodra er gitaarmuziek klinkt, zijn ze betoverd."

Zelf treedt zij af en toe op, begeleidt zichzelf op de gitaar en zingt dan vooral covers, zoals 'Hearts on Fire' van de Britse singer-songwriter Passenger. In het verleden speelde ze ook saxofoon en had vanaf haar tiende blues- en jazzlessen. Haar lichtend voorbeeld is saxofoniste Candy Dulfer. "Ik heb haar ontmoet bij boekhandel Paagman. Er was een biografie over haar geschreven. Daar werd ze over geïnterviewd. Na afloop heb ik haar gesproken. Ze is een toffe vrouw."

Op de feestelijke opening van het lunch café trad Pat Smith op, vertelt ze. "Hij is een van de bekendste Scheveningse muzikanten. Hij speelt met zijn band Splendid geregeld op de grote podia in het hele land. Het was een mooie stunt om zo'n lokaal bekend iemand hier te hebben."

Klik op een foto voor een uitvergroting

In het Byron Bay Lunch Café serveert Bianca Wubben als ontbijt onder meer croissantjes en zelf gebakken plakken bananenbrood, voor de lunch broodjes 'met zoveel mogelijk huisgemaakte spullen.' "Het zijn allemaal verse producten, melk en eieren zijn biologisch." En: "Ik sta alleen in het lunch café, soms springt een vriendin in. Maar ik heb het goed ingeperkt en word steeds handiger. De relaxte sfeer helpt mee. De meeste mensen gaan zitten en hebben geen haast; ze jagen me niet op. Ik heb tijd om met hen een praatje te maken. Die persoonlijke aandacht maakt het voor mij ook gezellig."

Het Byron Bay Lunch Café, Wassenaarsestraat 86, is op zaterdag en zondag geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

alle foto's in deze blog: Facebook Byron Bay Lunch Café