‘Maak toegang kinderopvang makkelijker voor jonge ouders’

06-12-2018

Hafida Amajoud ziet mensen graag stappen maken op 'de participatieladder'. De projectmanager van De Werkplaats straalt als ze over geslaagde voorbeelden vertelt. Die zijn er ruimschoots. En dat in een betrekkelijk korte tijd. In februari van dit jaar ging bij De Mussen in de Schilderswijk De Werkplaats van start. Bij dit project, mogelijk gemaakt door onder meer de gemeente Den Haag en een EU-programma, worden werkzoekende buurtbewoners bij hun speurtocht naar een baan ondersteund door vrijwillige mentoren. "We hadden in totaal acht groepen. Daarvan zijn er nu vier afgerond. Het betekent dat mensen aan het werk zijn of aan een opleiding zijn begonnen."

Niet alle kandidaten hebben behoefte aan een mentor. "Dan koppelen we ze direct aan een werkgever, zoals zorgorganisaties of schoonmaakbedrijven. Nu is er in de bouw veel vraag naar vooral jonge mensen. In het arbeidscontract dat wij aanbieden staat dat zij meteen een opleiding gaan volgen. We zijn net benaderd door een bedrijf dat vloeren legt. Ook dat bedrijf wil mensen opleiden."

Pace Project
Hafida Amajoud, die al een jarenlange band heeft met De Mussen, is sinds afgelopen september projectmanager bij De Werkplaats. De baan lijkt haar op het lijf geschreven als je naar haar gedreven verhaal luistert. Ze is net terug van een bijeenkomst in Kent. Met deelnemers uit België, Frankrijk en Engeland was zij twee dagen bijeen in het kader van het Pace Project waarvan De Werkplaats deel uit  maakt. Dit EU-programma wil werkzoekende ouders ondersteunen in hun traject naar werk door de toegang tot kinderopvang te vergemakkelijken.
Hafida: "De drempel moet lager voor jonge ouders om te kunnen gaan werken. Daarbij is kinderopvang heel belangrijk." In Kent, vertelt ze, is onder meer gesproken over de zogeheten occasionele opvang. Ze licht toe: "Als je in de beginfase van het arbeidsproces zit, is het fijn als je je kind een paar uur naar de opvang kunt brengen. Die mogelijkheid bestaat tot nu toe alleen in het Belgische Mechelen. Wij zijn wel allemaal bezig om het ook voor elkaar te krijgen." En: "In Nederland lopen we tegen de juridische kant aan. De regels zijn hier aangescherpt sinds de kindermisbruikzaak in Amsterdam. Je kunt je kind niet meer zomaar naar gastouders brengen." Voor Pace moet Hafida één keer in het kwartaal naar het buitenland. Haar man zorgt dan voor hun twee zoontjes van tien en twaalf jaar. Lachend: "Het is dan feest thuis." Pace duurt tot 2020. "De resultaten zijn al veelbelovend. We hopen dat de gemeente er daadwerkelijk voor openstaat om het op lange termijn voort te zetten."

Project mentor mentee
De weg naar werk kan zwaar zijn, ziet ze om zich heen. Vandaar ook haar inzet voor het project mentor mentee. Deelnemers doen eerst mee aan een voortraject van zes weken. "Zelf een baan vinden, lukt niet. Ze hebben geen ervaring in het solliciteren en ook niet in het opbouwen van een netwerk. Dat voortraject biedt hulpmiddelen aan. Bovendien leren ze over de Nederlandse normen en waarden. Dat is nodig." Hafida, van Marokkaanse afkomst, illustreert dat met een voorbeeld uit haar eigen leven. "Ik was zestien en werkte in een bloemenzaak. Als ik klanten geld teruggaf keek ik hen niet aan. Ik ben ermee opgevoed om dat niet te doen omdat het niet netjes is. Mijn werkgever vroeg op een gegeven moment waarom ik dat deed. Ik legde hem dat uit, waarop hij zei dat het hier onbeschoft wordt gevonden om iemand níet aan te kijken ."

Opleiding
Hafida, geboren in het Rifgebergte en later opgegroeid in de Schilderswijk en Delft, deed mavo, mbo, hbo en studeerde daarna af in bedrijfskunde. Na de geboorte van haar kinderen stopte ze tijdelijk met werken, maar werd al snel vrijwilliger bij De Mussen. Later maakte ze daar carrière en was onder meer projectleider participatie. In 2017 werd zij bij de gemeente Den Haag werkadviseur/loonwaarde-expert, tot ze gevraagd werd voor haar huidige baan bij De Mussen.

Ze herkent doorzettingsvermogen bij vrouwen. Zo ziet ze een Marokkaanse, opgeleid in Frankrijk, in de toekomst 'stappen maken op de participatieladder'. "Zij geeft vrijwillig tekenles op een basisschool en is nu in gesprek of zij daar niet als zij-instromer kan beginnen. De vraag ligt bij het bestuur van de school. Als er budget vrijkomt, gaat zij het
traject in. Zij is dan aan het werk en uit de bijstand. Wij gaan haar wel aan een mentor
koppelen. Die heeft zij nodig voor als zij in de praktijk tegen dingen aanloopt."

Nieuwe mentoren zijn zeer welkom bij De Werkplaats. Het gaat om een periode van zes maanden tot een jaar.

Informatie: hafida.amajoud@demussen.nl