Marc Tangel legt Den Haag vast in sfeervolle beelden

27-12-2018


Favoriete foto's
De foto van de Kamperfoelie kerk in het volle licht is weer zo'n fraaie prent en is tot nu toe onze favoriet. "Deze wilde ik al jaren maken," reageert Marc Tangel. "Mijn oma woonde in de Sneeuwbalstraat, achter het Goudenregenplein. Als ik op het plein was, zag ik de kerk al staan. Het was voor mij een soort ijkpunt: ik ben in de buurt." Hij scrolt verder op zijn mobiele telefoon en wijst: "Dit is een van míjn favoriete foto's: De Doelenstraat, met zicht op een streepje Mauritshuis. Ik hou van dat desolate."

Fotografie is de grote liefhebberij van journalist Tangel. Onder het kopje Den Haag bij Nacht verschijnen zijn foto's sinds 2016 op zijn facebookpagina. Inmiddels heeft hij 1030 volgers, onder wie beroepsfotografen. De Kamperfoelie kerk was trouwens een van zijn eerste opnamen. Die hij nu laat zien dateert van eind 2017. "Ik ben nog een keer teruggegaan. Ik was toen al anderhalf jaar aan het fotograferen. Ook al is het je hobby, je hebt dan toch iets meer verstand van wat je aan het doen bent."

Druk bestaan
Zo te horen kent Marc Tangel weinig rust. Naast een column en interviews in De Posthoorn, schrijft hij voor de wijk Escamp in de buurtkrant 'Oog voor de wijk', en voor de wijkkrant van Het Oude Centrum. Behalve de facebookpagina met foto's heeft hij ook een website. Daarnaast werkt hij sinds 1997 bij Albert Heijn onder de Grote Marktstraat.

Na zijn afstuderen aan de School voor de Journalistiek was hij medewerker van onder meer De Posthoorn en het concern Wegener. Het bestaan van een freelancer werd echter moeizaam. In 2007 moest hij noodgedwongen stoppen en maakte toen van de mogelijkheid gebruik om zijn contract bij Albert Heijn uit te breiden van 12 naar 38 uur. Tangel kon 'zo de positie van zzp'er vermijden'. In 2014 'ging de journalistiek weer kriebelen'.

De Posthoorn
Sinds dit jaar verschijnt er eens in de twee weken een column van hem in De Posthoorn. In een van de meest recente schreef hij onder het kopje 'Drieregelbericht' over de dood van een vaste klant. De lokale nieuwssite meldde dat in het water aan de Dedemsvaartweg een levenloos lichaam was gevonden van een man. Al snel bleek dat het om Sergio ging. Hij werkte bij een groendienst, had daarnaast een boodschappenwijk en kwam dagelijks een paar keer langs bij Albert Heijn. Op de dag van de uitvaart van Sergio kochten al zijn bekenden bloemen bij de supermarkt. Ter afscheid gaf de manager een aantal boeketten mee.

Oud Den Haag
Maar terug naar zijn hobby fotografie. "Het gaat mij vooral om de sfeer van oud Den Haag, met zo min mogelijk mensen, auto's en bewegingen," vertelt Tangel. "Ook al zijn de foto's bij avond gemaakt, dan roept het toch het idee op van Den Haag bij Nacht." Opnieuw scrolt hij op zijn mobiele telefoon. Er passeren foto's die indruk maken, zoals die van de Suezkade. Marc licht toe: "Het is hartje zomer, tussen de bomen zie je de huizen in het licht. Wat ik er zo mooi aan vind, is de oude bouwstijl, het effect van het oude glas-in-lood en dat kleine reepje spiegeling in het water."

- klik op een foto voor een uitvergroting -

Stuut en Bruin
Bij een foto van een pand op de Prinsegracht, waaraan nog het bord hangt van de voormalige radiohandel Stuut en Bruin, vertelt hij: "Het pand wordt gerenoveerd. Er komen dan steigers tegenaan te staan. Ik wilde nog snel een foto van het exterieur maken." Want bij Tangel gaat het om meer dan fotografie. "Ik wil ook een beetje conserveren, beelden vastleggen voor later. Ooit hoop ik mijn beste foto's te schenken aan het Haags Gemeentearchief." Lachend: "Ik heb geen nageslacht. Zo blijft er toch een beetje van je over."

Duinoord
Op zijn tochten door de stad ontdekte hij de schoonheid van Duinoord. "Dat is een geweldige wijk om te fotograferen. De gevels staan mooi in het licht; daar is veel zorg aan besteed. Over het algemeen is Den Haag niet goed uitgelicht. Dat doet Amsterdam beter. Daar zijn ze trots op hun gevels en pleinen."