Mariët Brouwer maakt van restjes stof uit staalboeken kleurige tassen

28-02-2019

Mariët Brouwer

Halverwege het gesprek stelt stoffeerder Mariët Brouwer vast: "Ik hou van kleuren." Dat hadden wij zelf ook al geconstateerd. Op haar iPad heeft ze foto's laten zien van door haar ontworpen tassen die vrijwel allemaal kleurrijk zijn. Hetzelfde geldt voor de stoeltjes die zij opnieuw bekleedt.

Staalboeken
Voor haar werk gebruikt zij gerecycled materiaal. Het gaat om lapjes, afkomstig uit staalboeken die uit de collectie zijn genomen. Opnieuw verschijnen er foto's van tassen op het schermpje. "Het zijn unieke exemplaren," zegt ze "Reststofjes uit de staalboeken zijn allemaal smalle reepjes. Die zet ik aan elkaar en daardoor krijg je leuke patronen." Eén die meteen in het oog springt, is de sjieke boodschappentas. Die heeft een goudkleurige ondergrond, met bovenop fraaie applicaties. Om er nog twee te noemen: een knalrode handtas van restjes skay en een fluwelen handtasje, ook wel Clutch geheten.

Na de tassen komen meubels in beeld. "Dit antieke stoeltje," wijst ze, "heb ik helemaal vernieuwd met stofjes uit staalboeken."

Opleiding
Mariët Brouwer, die in de jaren tachtig vrije grafiek studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, is weer terug 'in het kunstvak'. Ze combineert dat met werk als zorgmedewerker bij Evita Zorg. Zo'n zeven jaar geleden kreeg ze een relatie met stoffeerder Albert van der Putten. Hij leerde haar het vak. "Ik heb privéles van hem gekregen en kan nu zelfstandig stofferen." In 2016 verhuisde Van der Putten, die les geeft op het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam, met zijn ambachtelijke stoffeeratelier van De Lier naar de Loosduinseweg. Mariët heeft daar haar Atelier Brouwer waar ze workshops schilderen geeft. Er is tevens een winkel, die op donderdag en vrijdag is geopend.

Ze was in de jaren negentig aangesloten bij het kunstenaarscollectief Kunstgreep 95, maar hield zich steeds minder met kunst bezig toen zij trouwde en moeder werd van drie kinderen. Na haar scheiding kreeg zij een baan bij Evita Zorg. Dankzij Van der Putten pakte zij later 'de creativiteit weer op'. Mariët was overigens vaker aan het werk met gerecycled materiaal. Ze gaf indertijd via het Koorenhuis op basisscholen na schooltijd extra lessen aan kinderen met een taalachterstand. Zo leerde zij de scholieren bijvoorbeeld moestuintjes maken van de onderkant van melkpakken.

Schilderles
Het onderwijzen past bij haar, heeft ze ontdekt. Naast zorgmedewerker geeft ze in opdracht van Evita Zorg op maandagmiddag op de ontmoetingsplek Evita Lokaal schilderles aan mensen uit Benoordenhout. "Ik overweeg om ook in het atelier schilderles te gaan geven en ik zou het leuk vinden om mensen thuis te begeleiden bij het schilderen. Als je niet meer mobiel bent, is het fijn om met zoiets bezig te zijn."

Naast stofferen beschildert Mariët Brouwer voorwerpen, vertelt ze en toont op haar iPad een foto van een kastje, waarop zij een grappig lieveheersbeestje schilderde. "Dit heb ik in opdracht gedaan; ouders wilden dat lieveheersbeestje voor hun dochtertje. Maar ik vrolijk ook bestaande meubels op met mijn eigen beschilderingen."

- klik op een foto voor een uitvergroting -
foto's: Mariët Brouwer

Mariët Brouwer heeft haar draai gevonden in het stoffeeratelier, dat op donderdag en vrijdag is geopend. "Albert stoffeert in opdracht en doet de zware klussen, zoals bankstellen. Af en toe doe ik dat ook. Het is heel arbeidsintensief. Soms moet je het hele binnenwerk herstellen of vernieuwen. Maar ik heb handige handen en ik vind het heerlijk om te doen."

Wens
Een favoriete bezigheid blijft het maken van tassen. Met haar ontwerpen, die gemiddeld 45 euro kosten, heeft ze enige keren op de Home Made Market gestaan. Haar wens is eens een vaste plek te vinden in het centrum van Den Haag om haar kleurige creaties meer onder de aandacht te brengen. "Het zou mooi zijn om ergens een etalage te hebben waar ik mijn tassen kan laten zien."

Stoffeeratelier Albert van der Putten, Loosduinseweg 833.
De winkel is op donderdag en vrijdag geopend. Informatie over tassen, stofferen en workshops schilderen: jmwbrouwer@gmail.com