Medium Betty Raatgever weer op Tong Tong Fair

14-05-2019

"Jong, oud en van alle rangen en standen." Zo omschrijft Betty Raatgever de klantenkring die haar als medium raadpleegt. Sinds 2007 ontvangt zij de cliënten thuis of op beurzen. Van 23 tot en met 29 mei kunnen ze bij haar terecht op de Tong Tong Fair. Dit grootste Indische festival ter wereld, gehouden op het Malieveld, duurt tot en met 2 juni.

Tong Tong Fair
"Met andere mediums en handlezers zit ik in een hoek van de grote tent," vertelt Raatgever. "Het is nu de zesde keer dat ik meedoe; het is altijd druk bezocht. Ik ben steeds weer verbaasd over de mensen die ik bij me aan tafel krijg. Het zijn wel de personen die bij me horen. Iedereen in ons spirituele straatje heeft zijn eigen soort clientèle." Ze heeft overigens begrip voor degenen die sceptisch tegenover haar beroep staan. "Mensen zijn vrij om te denken wat zij ervan vinden. Ik laat iedereen in zijn of haar waarde."

Jeugd
De wereld waarin ze nu verkeert, leerde Betty Raatgever eigenlijk al in haar jeugd kennen. "Mijn moeder was helderziend in haar dromen. Later hebben we samen geprobeerd om die dromen te duiden. Als meisje van vijf voelde ik al negatieve energie bij mensen. Ook in huizen. Ik wilde dan bijvoorbeeld ergens niet naar binnengaan." In haar puberteit veranderde haar interesse. "Ik kreeg belangstelling voor hekserij. Mijn moeder vond dat helemaal niet leuk; ik mocht me niet gaan bezighouden met zwarte magie."

Ongeval
In 2006, Betty Raatgever was toen schadebehandelaar voor particulieren en bedrijven, besloot ze haar 'gave verder te ontwikkelen'. "Door de val van mijn paard, brak ik mijn onderarm en onderging in korte tijd drie operaties, waardoor ik een jaar niet kon werken. Ik ben workshops en cursussen gaan volgen, zoals tarotkaarten en foto's lezen. Daarna heeft mijn mentor mij examen laten doen met tien verschillende, wildvreemde mensen. Ik moest per persoon gesprekken van twintig minuten voeren en opschrijven wat ik voelde of zag. Dat heb ik gedaan in twee grote sessies." Haar vuurdoop volgde toen ze door haar mentor werd meegenomen naar een spirituele beurs in Den Haag. "Dat vond ik doodeng. Ik moest een dame van 83 jaar spreken die vaak bij hem kwam. Ze wilde eerst niet, maar stemde toch toe omdat ik zijn pupil was. Later is zij nog twee keer bij mij geweest voor een consult."

Haar werkwijze omschrijft ze als volgt: "Ik probeer neutraal te worden en kijk iemand aan. Ogen zijn immers de spiegel van de ziel. Daarna ga ik als het ware naar binnen toe en dan komt er informatie los van die persoon. Deze informatie ga je benoemen. Het is heel fijn als je iemand kunt helpen. Dat is je beloning."

Symboliek
Betty Raatgever geeft grif toe dat zij er ook weleens naast zit. "Het is nooit honderd procent. Het is afhankelijk van de dingen die naar binnenkomen. Dat gebeurt veel in symbolieken," zegt ze. Ter illustratie dit voorbeeld: "In een gesprek met een mevrouw kreeg ik steeds de kleur blauw door. Toen ik haar dat uiteindelijk vertelde, haalde ze haar portemonnee tevoorschijn. Daar zat een stukje blauw flanel in. Het bleek van haar overleden partner te zijn. Ze droeg het altijd bij zich. Het betekende heel veel voor degene die tegenover me zat. Ik heb ervan geleerd; sindsdien benoem ik alles."

Over de vragen van haar cliënten, zegt ze: "Die zijn vaak aan liefde gerelateerd of bijvoorbeeld over de verkoop van een huis. Maar het kan van alles zijn. Soms is het zwaar. Zo kwam er eens een ouder echtpaar. Hun zoon had een eind aan zijn leven gemaakt. Hij had een voor hen onleesbaar briefje achtergelaten. Ik heb dat kunnen duiden. Hun zoon hoorde allerlei stemmen in zijn hoofd; daar wilde hij niet mee verder leven. Zijn ouders wisten niet van die stemmen. Toen ik ze dat verteld had, konden zij vrede hebben met zijn beslissing."


Informatie: www.bettyraatgever.nl 


Tong Tong Fair, Malieveld, duurt van 23 mei tot en met 2 juni.
Openingstijden van 12.00 tot 22.00 uur.