Na heropening lunchkamer Den Engel nu Den BEngel

22-11-2018

Alleen de vloer en de stoeltjes zijn nog hetzelfde. Al het andere is vernieuwd in Den BEngel, de lunchkamer aan de Willem de Zwijgerlaan die jarenlang Den Engel heette. Na het overlijden van eigenaar Leo van der Scheer is er een B voor de naam komen te staan. "Die bengel ben ik", lacht Alice Smit. Zij en Peggy Verlind, de weduwe van Van der Scheer, zijn de huidige eigenaren. In één oogopslag is te zien dat er veel is gebeurd in de zaak. Na een sluiting van een half jaar is die in september feestelijk heropend. Alice Smit reageert: "Er is een frisse wind doorheen gegaan. Maar onze klanten zeggen dat de sfeer is gebleven zoals die was."

Livemuziek
Er is nog iets als vanouds: elke zaterdagmiddag is er livemuziek in Den BEngel. Onlangs speelde de coverband Pirates and Parrots. Op 17 november trad de band Pagaja op, en op 24 november spelen The Groovetakers. Peggy Verlind: "We proberen elke week wat anders te programmeren." Muzikanten spelen er graag, blijkt. Want: "We zitten al tot half maart vol," klinkt het opgewekt.

Ontmoetingsplaats
De zaak werd in 1976 geopend en was destijds een ontmoetingsplaats voor beeldend kunstenaars, schrijvers en muzikanten. Begin jaren negentig nam Van der Scheer Den Engel over en ook hij bood een podium aan zangers en muzikanten. Peggy Verlind maakte in 2010 haar entree in de lunchkamer. Juli vorig jaar stierf haar man aan de gevolgen van longkanker. Peggy: "Leo was na drie maanden overleden. We zijn zeventien jaar samen geweest, waarvan zeven jaar getrouwd." Ze wilde aanvankelijk alleen doorgaan. Dat bleek snel te zwaar. Alice Smit, die al elke dag meewerkte, deed een voorstel. "Wij hebben besloten om samen de zaak voort te zetten."

Verbouwing
Er is de afgelopen tijd veel werk verzet door timmerman Jeff Bos. Hij is tevens muzikant en de vriend van Alice Smit. "We hebben de hele zaak leeg getrokken," vertelt ze. "Het podium bijvoorbeeld is naar de andere kant verhuisd. Je creëert dan meer ruimte. Bovendien stelt de horecavergunning elk jaar nieuwe eisen. Zo moesten de fonteintjes in de toiletten vervangen worden door wasbakken. Daardoor moest alles opnieuw worden betegeld." Na de verbouwing was op 29 september de feestelijke opening, 11 september had Den BEngel al officieus de deur geopend.

Menukaart
Alice Smit heeft lang in de catering gewerkt, vooral op autocircuits in onder meer Zandvoort, de Neurenberg Ring en Spa-Francorchamps. Ze was ook vrijwilliger in Spuigat, het clubhuis aan de haven voor zeilers en vissers. Met Peggy Verlind stelde ze een nieuwe, uitgebreide lunchkaart samen. "Er zijn ook nog steeds pannenkoeken voor de kinderen en elke week hebben we een aanbieding. Dat kan een broodje zijn, maar in de Halloween-tijd bijvoorbeeld was dat pompoensoep."

Mensen hebben inmiddels Den BEngel weer ontdekt en net als voorheen is de zaak op zaterdagmiddag vol. "Muziek heeft altijd klanten getrokken. Muzikanten treden hier graag op. Ze komen ook vragen of ze hier mogen spelen."

Den BEngel, Willem de Zwijgerlaan 50, is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Elke zaterdagmiddag is er tussen 15.30 en 17.30 uur livemuziek.

Informatie: www.facebook.com/LunchroomDenBEngel/