Omar Munie stelt zijn pand open om Nederlandse taal te oefenen

15-11-2018

Het tv-spotje van Pickwick raakt deze kijker telkens weer: Een Syriër vraagt in heel gebrekkig Nederlands in een kleedkamer aan voetballers of hij met hen mag meespelen. In Aleppo voetbalde hij altijd met zijn vrienden. 'Maar die zijn er niet meer'. Hij krijgt een warm onthaal in de club. Dat betekent veel voor hem. Bovendien is het contact met Nederlandssprekenden een eerste stap om de taal beter te leren beheersen.

'Het Begint met Taal'
Het spotje sluit mooi aan bij de campagne 'Wil jij met mij in gesprek?', die 'Het Begint met Taal' 12 november is begonnen. Dit landelijk netwerk voor taal coaching aan anderstaligen werkt daarvoor tot en met 24 november samen met 160 taalvrijwilligers organisaties, waaronder de Haagse organisaties Taal aan Zee en Gilde Samenspraak, en 15.000 vrijwilligers. Twee weken lang gaan anderstaligen en Nederlands sprekenden met elkaar in gesprek over hun passies, zoals eten, mode, literatuur en sport.

Omar Munie
Naast het delen van verhalen opent het landelijk platform 'Het Begint met Taal' op 23 en 24 november in Den Haag de 'Wil jij met mij in gesprek?' pop-upwinkel. Die is gedurende deze dagen gevestigd in de zaak van tassenontwerper Omar Munie aan het Noordeinde. Autochtone Nederlanders kunnen daar in gesprek met de anderstaligen uit de campagne. De in Somalië geboren Munie kwam als kind naar Nederland en weet als geen ander wat hulp van anderen kan betekenen.

Sleutel
Op dit moment zijn er in ons land meer dan 600.000 anderstaligen die door hun taalniveau onvoldoende mee kunnen in de samenleving. Zo heeft de in Syrië geboren Mohanad de droom om een eigen jeansmerk te beginnen. Daarvoor moet hij wel eerst de Nederlandse taal beter beheersen. De in Iran geboren Erfan noemt taal de 'sleutel tot het leven in Nederland'. Beiden - en met hen vele anderen - popelen om het Nederlands te oefenen. Zij hopen met de gesprekken de taal te verbeteren en, al even belangrijk, mensen te leren kennen.

Omar  Munie, die Nederlands leerde aan de keukentafel van zijn buurvrouw, begrijpt precies wat zij bedoelen. Daarom stelt hij zijn pand ter beschikking voor de pop-up winkel. "Ik heb mijn droom kunnen waarmaken doordat ik in contact kwam met mensen die me verder hielpen. Ik heb de kans gekregen een netwerk op te bouwen. Dat gun ik iedereen."

'Wil je met mij in gesprek?' is een vervolg op de campagne van vorig jaar. Video's, foto's en verhalen lieten toen zien hoe graag nieuwkomers willen meedoen, maar ermee worstelen om met anderen contact te krijgen. De campagne was een succes. Er meldden zich massaal nieuwe taalvrijwilligers, aldus 'Het Begint met Taal'.

Integreren kun je niet alleen
Directeur Sylvia de Groot Heupner van de organisatie: "Taal oefenen is belangrijk voor het aanknopen van een gesprek, het vinden van werk en je thuis voelen. Mensen realiseren zich vaak niet hoe moeilijk het is voor nieuwkomers om in contact te komen met Nederlandssprekenden. Integreren kun je niet alleen."

Noordeinde
De pop-upwinkel in het pand van Omar Munie is gevestigd in het Noordeinde 64 en is te bezoeken op vrijdag 23 en zaterdag 24 november van 9.30 uur tot 18.00 uur. De deur staat dan wagenwijd open voor autochtone Nederlanders en anderstaligen die met elkaar in gesprek willen gaan.


Er blijft grote behoefte aan taalcoaches.
Voor aanmeldingen: 
www.hetbegintmettaal.nl/wil-jij-met-mij-in-gesprek/