Ook ADO steunt Casper Van Eijck in strijd tegen alvleesklierkanker

23-03-2018

Casper van Eijck moet dubbel tevreden zijn: als clubarts van Feyenoord én als oncoloog in het Erasmus MC. In een benefietwedstrijd versloeg Feyenoord woensdag 21 maart ADO Den Haag met 4-0. Een uitslag om trots op te zijn. Maar bij Van Eijck zal vooral dankbaarheid overheersen. De opbrengst van de benefietwedstrijd is bestemd voor zijn baanbrekende onderzoek naar moeilijk te behandelen kankervormen, zoals alvleesklierkanker. Dagelijks overlijden acht mensen aan de gevolgen van deze vorm van kanker.
Voor het belangwekkende onderzoek - de officiële benaming is oncolytische viro-immuno therapie (OVIT) - wordt sinds 2015 een campagne gevoerd onder de Stichtingsnaam Support Casper. Het team van prof. dr. Casper van Eijck en het Leids Universitair ziekenhuis werken samen aan het onderzoek. Bij OVIT worden eigen gezonde cellen geactiveerd en ingezet tegen de kwaadaardige tumorcellen met behulp van virussen, zo lezen we over de behandelmethode op de website van de stichting. Het onderzoeksteam van Van Eijck is ervan overtuigd dat deze therapie voor grote doorbraken kan zorgen in de bestrijding van kankervormen die nu nog moeilijk te behandelen zijn.
Volgens het artikel op de website van Support Casper lijkt het gebruik van virussen een veelbelovende nieuwe techniek. 'Het idee is dat virussen die worden ingebracht bij de patiënt selectief alleen de kankercellen infecteren en de omliggende gezonde cellen sparen'. En wat verder op de website: 'Voor een aantal kankersoorten loopt al vergevorderd onderzoek naar deze manier van behandelen. Graag zouden Casper en zijn collega's dat ook voor alvleesklierkanker doen.'
Van Eijck kan rekenen op de steun van velen, zoals televisiepresentatrice en programmamaker Astrid Joosten. Haar man overleed binnen zes weken nadat de diagnose was gesteld aan de gevolgen van alvleesklierkanker. René van der Gijp, ex-voetballer en analyticus bij 'Voetbal Inside', probeert waar mogelijk het werk van zijn vriend Casper onder de aandacht te brengen. Want geld blijft hard nodig voor dit belangwekkende onderzoek.

De campagne kan op allerlei manieren worden gesteund, bijvoorbeeld met een online donatie, door een actie te starten of door geld over te maken op NL82INGB000042000 t.n.v. Stichting overleven met Alvleesklierkanker.

Informatie: www.supportcasper.nl