Op schaaktoernooi Vredespaleis omhelzen de stukken elkaar

17-09-2018

Het Vredespaleis moet voor Felix Albers de gedroomde locatie zijn om te zien hoe jong en oud het door hem ontworpen Paco Ŝako spelen. Immers, in zijn schaakspel - genomineerd voor speelgoed van het jaar - slaan de stukken elkaar niet van het bord maar omhelzen ze elkaar. Niet voor niets spreekt de beeldend kunstenaar van 'vredesschaken'. Op zaterdag 22 september wordt op de iconische plek aan de Carnegielaan het eerste Vredesschaaktoernooi gehouden. "Ik hoop dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt," zegt Albers.
Het toernooi, dat plaatsvindt in het kader van de Vredesweek, begint om 13.00 uur. Voorafgaand krijgen deelnemers een rondleiding door een van de imposante zalen van het Vredespaleis. Daarna licht Felix Albers de spelregels toe van Paco Ŝako. Kennis van de basisregels is wel gewenst (https://pacosako.com/
).

Dans
Op foto's zien we een witte en zwarte pion elkaar omhelzen. De sierlijke figuurtjes passen perfect in elkaar en vormen een eenheid. In eenzelfde innige houding zou je het paard en de loper kunnen aantreffen of bijvoorbeeld de koningin en het paard. Gedurende het spel mogen beide spelers zo'n eenheid blijven verplaatsen. Een schaakstuk mag uit een eenheid worden los gespeeld door er een ander stuk in te spelen, 'alsof je een dans overneemt,' aldus Albers. Alle stukken blijven op het bord staan. Daardoor ontstaan dan schakelingen en patronen, waarbij de speler in één zet twee of meer stukken kan verplaatsen.

Aan het slot van het Vredesschaaktoernooi zijn er twee prijsuitreikingen. Felix: "De speler die de meeste potjes wint krijgt een prijs, maar ook degene die de mooiste partij heeft gespeeld. Dat kunnen bijvoorbeeld mooie patronen zijn, zoals het overnemen van meerdere dansen, in dit spel een kettingreactie geheten."

Eerste Paco Ŝako-club
Paco Ŝako is online te bestellen. Albers weet dat zijn schaakspel inmiddels wijdverspreid wordt gespeeld, zoals in Jamaica, de VS, Spanje, Kroatië, Frankrijk en Duitsland. "Kortgeleden heb ik een contract afgesloten met een distribiteur in de Benelux, en in Singapore wil men het schaakspel zelfs gaan introduceren op scholen." Paco Ŝako is intussen tevens in 'zeven vrolijke kleuren' uitgebracht, vertelt de ontwerper en hij is nu in gesprek over het samenwerkingspark Spark, dat in de wijk Rustenburg-Oosthoek zal worden ontwikkeld. "Daarin komen bijvoorbeeld moestuinen, sportvelden en andere activiteiten voor de buurtbewoners, en ook de eerste Paco Ŝako-club. De bedoeling is dat het een pilot wordt voor het geven van lessen op scholen."

Kinderen
Het plan voor zijn ontwerp ontstond toen hij hoorde dat zijn vrouw zwanger was van een zoontje. Op weg terug naar zijn atelier herinnerde hij zich de schaakpartijen met zijn vader en hoe vervelend hij het als kind soms vond als hij zijn pa versloeg. "Ineens kwam de gedachte bij me op de stukken elkaar te laten omhelzen op het bord. Het moest een liefdevol en filosofisch schaakspel worden," vertelde hij in een eerder interview. Nu zegt hij: "Kinderen vinden het leuk om te doen. Het kan al gespeeld worden door zeven/achtjarigen."

Vredespaleis
De afgelopen paar jaar was er veel aandacht voor zijn spel. Het hoogtepunt is nu voor hem het schaaktoernooi in het Vredespaleis. "Op die plek gaat het vooral om diplomatie en er is een connectie met Paco Ŝako: Hoe kom je tot overeenstemming? Het gaat om samenwerken, niet om neerhalen. Dat is het uiteindelijke doel van het spel. Dat is het ook in de diplomatie. Je staat sterk in je overtuiging, maar je moet wel het gesprek met een open mind aangaan. Het is een creatief proces."

Bobby Fischer
Het mooiste compliment tot nu toe kreeg hij van een groepje erkende schakers. Zij vroegen zich af hoe de in 2008 overleden schaker Bobby Fischer op Paco Ŝako zou hebben gereageerd. Felix Albers: "Dat vind ik toch wel de meest bijzondere reactie."

Aanmelden voor deelname kan tot en met 20 september:
https://www.vredespaleis.nl/bezoek/evenementen/paco-sako/


Rechten op alle schaakfoto's: Paco Ŝako. Foto Vredespaleis: Google Maps