Ouderen vieren met vrijwilligers het leven in de theaters en musea

20-02-2018

Een avond of middag naar het theater, museum of film met als prettige bijkomstigheid dat het vervoer van en naar huis is geregeld. De Stichting Vier het Leven regio Den Haag organiseert deze uitjes voor ouderen sinds 2012. Vrijwilligers halen in hun auto de senioren op, houden hen gezelschap tijdens een voorstelling of museumbezoek en zetten hun gasten na afloop weer voor de deur af. De formule is een groot succes en er is dan ook een groeiende vraag naar vrijwilligers.
Op het programma staan uitjes naar onder meer Diligentia, het Nationale Theater, het World Forum, het Zuiderstrandtheater, theater Dakota en musea. Naast dit brede aanbod gaat de stichting ook in op verzoeken van haar gasten. Een wens van de senioren was bijvoorbeeld een bezoek aan de Haagse Jazz Club in hotel Crowne Plaza. "Dat is gelukt en het was fantastisch," zegt Nancy Jansen van de stichting. "In april gaan we er nog drie keer naartoe."
Ongeveer 1600 ouderen uit Den Haag en Rijswijk maken jaarlijks gebruik van de service van Vier het Leven. De stichting kan op 94 vrijwilligers rekenen. Nancy: "Maar we hebben er veel meer nodig." Wat wordt er van de vrijwilligers verwacht? "Het gaat om mensen met een eigen auto en het liefst een vijfdeurs. Dit met het oog op rollators. De vrijwilligers halen en brengen de ouderen. Zij zijn het gezelschap; de stichting regelt verder alles. In alle theaters en musea bijvoorbeeld is de tafel al gereserveerd en staan koffie en thee klaar. De stichting zorgt ook voor de plaatsen en kijkt wat het beste past bij de gast: een hoekplaats of achter- of voorin."
De ouderen betalen voor het kaartje - voor vrijwilligers is dat gratis - en daarnaast zestien euro voor kosten als vervoer en parkeren. Over de senioren zegt Nancy Jansen: "Sommigen kunnen om fysieke redenen niet alleen op pad, anderen kunnen nog wel overal naartoe maar vinden het niet leuk om dit alleen te doen. Zij hebben behoefte aan gezelschap. Er ontstaan ook vriendschappen."
Jaarlijks brengt de stichting drie programmaboekjes uit. Onlangs verscheen het boekje over maart, april en mei. "Tot nu toe stopten we als de theaters hun deuren sloten, maar dit jaar willen we ook een zomerprogramma bieden, zoals een bezoek aan het Mauritshuis en er is een mooie opera in het Zuiderstrandtheater." En: "Wij variëren zoveel mogelijk. De uitjes zijn op zaterdagavond en soms op doordeweekse dagen of op zondagmiddag."

In heel Nederland maken ouderen gebruik van Vier het Leven, de stichting die in 2005 is opgericht. Nancy Jansen is 24 uur per week in dienst bij onder meer de regio Den Haag. Zij geeft leiding aan drie vrijwilligersteams, stelt programma's samen en houdt zich bezig met fondsenwerving en bedrijfssponsoring. Ze richt zich tevens op samenwerking met andere maatschappelijke organisaties. Hoe red je dat in 24 uur per week? Lachend: " De rest is vrijwilligerswerk. En dat doe ik met heel veel enthousiasme." Zij organiseert ook speciale Vier het Leven-evenementen. Zo vraagt zij theaters of op een bepaalde datum de zaal vrij is en zoekt daar dan een artiest bij. Als teamuitje zetten bedrijven overigens geregeld personeelsleden in voor de stichting. En Kim Schofaerts, voorzitter van MKB Den Haag, ging onlangs als vrijwilliger mee naar Liesbeth List, de Musical.
Paul van Vliet blijkt een favoriet van de senioren. "We zijn naar al zijn voorstellingen geweest in de Koninklijke Schouwburg. Toen ik daar een keer rondliep, greep één van de gasten mijn handen. Ze zei: 'Dit is zo'n cadeautje voor me'. Je merkt telkens weer hoe belangrijk de uitjes voor ouderen zijn."

Informatie: www.4hetleven.nl