Ranja en Rosé wijst de jeugd en ouders de weg naar leuke uitjes

07-02-2019

Wat valt er in en om Den Haag voor kinderen en hun ouders veel te doen. Wie luistert naar Willemijn Noordoven krijgt de ene na de andere verrassende tip te horen. Zij begon in 2016 de website Ranja en Rosé die vol staat met uiteenlopende informatie. Zo beschrijft ze uitjes, winkels en horecagelegenheden. Op de vraag om een van haar favoriete hotspots voor de jeugd te noemen, antwoordt ze prompt: "De Kinderwerkplaats op het Spui. Daar kunnen ze allerlei proefjes doen, zoals met de cola fontein. Je stop een mentos in een flesje cola en de cola spuit dan echt drie meter hoog."

Mauritshuis
Een bezoek aan het Mauritshuis beveelt ze evenzeer aan. "Je kunt daar voor drie euro vijftig een familie-doe-pakket kopen. Daar zit onder meer een schetsboek in. Voor elke zaal is er een opdracht. Ik moest bijvoorbeeld met mijn rug naar een schilderij gaan zitten en mijn dochter van vijf moest beschrijven wat daar op stond, zoals een koe, een mooi weiland en een boom. De bedoeling was dat ik dat tekende. De opzet van het pakket is dat de jeugd beter naar schilderijen gaat kijken."

Geen bedrijf
Willemijn Noordoven heeft inmiddels tegen de 8000 volgers en ze geeft tips tot aan Zoetermeer, Delft en Leiden. Ranja en Rosé, bestemd voor kinderen van nul tot twaalf jaar en hun ouders, is voor haar pure hobby. Ze ontvangt 'geen vergoeding of geld', is op haar website te lezen. "Mensen denken weleens dat het een echt bedrijf is. Dat is natuurlijk een heel groot compliment, maar soms ook lastig." De moeder van drie kinderen in de leeftijd van vier, vijf en zeven jaar, is secretaris van een directeur van een verzekeringsmaatschappij. Het werd een andere loopbaan dan je van haar opleiding zou verwachten. Ze studeerde Hydrologie en Waterbeheer in Wageningen. "Daar heb ik ook nu wat aan. Ik heb er analytisch door leren denken en ik kan goed cijfers tot me nemen."

Laarzenpad
Ze houdt van schrijven en deed dat al in het universiteitsblad. Op een gegeven moment vroeg ze zich af hoe een blog zou werken. Ze wist al snel waarover die moest gaan. "Ik wilde over originele dingen schrijven die je met kinderen kunt doen. Het allereerste dat ik heb beschreven is wandelen met mijn kinderen in Meijendel. Ze hebben er geklauterd en geklommen in bomen, en in netten gehangen; ze vonden het fantastisch. Ik trek er met mijn kinderen altijd zoveel mogelijk op uit. Ik hou niet van binnenspeelplaatsen." Willemijn Noordoven tipt op haar site ook over 'laarzenpaden', die onder meer te vinden zijn in Ockenburgh en in de Wassenaarse duinen. "Dat zijn behoorlijk drassige terreinen. Je moet laarzen aan. Kinderen vinden het heerlijk om in de modder te stampen."

Voorstellingen
Cultuur ontbreekt evenmin op de website. Zo krijgen musea aandacht, ook onder meer de voorstellingen van het Nationale Theater en Kooman's Poppentheater. "En de bibliotheek Den Haag doet veel voor de jeugd. In Ypenburg bijvoorbeeld en in de Haagse Hout zijn in de bibliotheken vaak gratis voorstellingen en workshops voor kinderen. Voor de wat oudere kinderen zijn er workshops programmeren."

De allerkleinsten (0 tot 4 jaar) worden niet vergeten. Zo wijst Ranja en Rosé op de Babyconcerten (0 tot 24 maanden) in theater Dakota, de Peuterdans (+ 2 jaar) in Theater de Nieuwe Regentes en de Baby Bios in het Filmhuis.

Actuele weekendtips
Op zaterdagochtend plaatst Willemijn Noordoven tien tot twintig tips voor in het weekend. Als zij en haar gezin met vakantie gaan, bereidt ze tips voor. Lachend: "Ik zeg dan vaak tegen mijn kinderen dat we beter in Den Haag kunnen blijven; 'er is zoveel te doen'." Deze voorjaarsvakantie blijft de familie hier. "We gaan dan optimaal genieten, bijvoorbeeld van 'Lentekriebels' dat het Nationale Theater organiseert. Er is elke dag een leuke voorstelling voor kinderen van twee tot tien jaar."

Alle foto's: Ranja en Rosé
behalve foto peuterdans: de Nieuwe Regentes
Informatie: https://ranjaenrose.nl